New York

Njujork je najmnogobrojniji grad u SAD. Ovaj grad predstavlja značajan centar trgovine, finansija, medija, umetnosti, mode, istraživanja, tehnologije, obrazovanja i zabave.

U Njujorku se nalazi sedište Ujedinjenih nacija što grad čini važnim centrom za međunarodnu diplomatiju.

Sam grad je podeljen na pet posebnih okruga – Bruklin, Kvins, Menhetn, Bronks i Stejten Ajlend. Ti okruzi su bili zasebni gradovi do 1898. godine.

Pored toga što je najveći, Njujork je i najgušće naseljeni grad u SAD. Sam Njujork ima više stanovnika nego što ih ima ukupno u 39 od 50 saveznih država SAD. Takođe, Njujork je grad sa najvećim brojem jevrejskog stanovništva van Izraela.

Pre kolonizacije, oblast Njujorka su naseljavali Indijanci algonkvijske grupe jezika, od kojih su najpoznatiji Lenapi.

Prvi Evropljanin je došao 1554. godine i to je bio firentinski istraživač u službi Kraljevstva Francuske, Đovani da Verazano. On je prisvojio Njujoršku luku u ime Francuske i nazvao je Novi Angulem.

Zatim je 1609. godine u luku došao engleski istraživač u službi Holandske istočnoindijske kompanije, Henri Hadson, tražeći severozapadni put do orijenta. On je nastavio da plovi, kako ju je on nazvao „Severnom rekom“ (danas poznatom kao reka Hadson), stigavši do Olbenija, današnje prestonice Njujorka. On je istražio čitavu oblast i zauzeo region u ime svog poslodavca.

Holandija je zatim 1614. godine prisvojila oblast od rta Kod do zaliva Delaver i nazvala je Nova Holandija. Prvi stalni doseljenici su u Novu Holandiju stigli 1624. godine i počela je izgradnja grada koji je dobio ime Novi Amsterdam.

Generalni direktor kolonije, Piter Stejvesant, predao je 1664. godine bez kapi krvi tadašnji Novi Amsterdam Englezima. Englezi su preimenovali grad u Njujork (Novi Jork) po Vojvodi od Jorka, koji je kasnije postao kralj Džejms II.

Njujork je postao važna trgovačka luka, ali i centar robovlasništva. Robovi su uglavnom dovođeni iz Afrike, a do 1730. godine, 42% domaćinstava je imalo roblje.

Ropstvo je ukinuto tek 1827. godine, ali je rasna diskriminacija prisutna čak i danas.

Njujork je prvi grad u SAD u kom je otvorena picerija, a to se dogodilo 1895. godine.

Njujork je takođe i grad u kom je izmišljen toalet papir, a izmislio ga je Džozef Gajeti 1857. godine.

Njujork je poznat i kao grad sa najvećim brojem solitera. U ovom gradu je 2011. godine bilo 5.937 visokih zgrada, od kojih je 550 bilo visoko preko 100 metara, a 50 većih od 200 metara. Najviša zgrada u Njujorku je Empajer stejt bilding sa 443 metra visine.

Među najpoznatijim obeležjima Njujorka su Kip slobode, Central park i Empajer stejt bilding.