5 najbitnijih stvari u vezi sa Work and Travel programom

1. Apliciranje za posao – Prijavom na program, kandidatu se NE MOŽE garantovati dobijanje posla
Prijavom na program kandidat ima pravo da izabere 3 posla. Dobijanje posla je u nadležnosti poslodavca/organizatora programa i jedino oni odlučuju gde će student biti zaposlen. Samim tim agencija ne može garantovati dobijanje željenog posla pošto je njena uloga isključivo posrednička.

Kanditat dobija posao na Skype intervju-u ili na Job Fair -u gde ima prilike lično da se upozna sa poslodavcem. Naša agencija daje kandidatu mogućnost da aplicira za željeni posao ali je isključivo do kandidata i poslodavca iz SAD da li će kandidat biti primljen na posao za koji je aplicirao.

2. Work and Travel  nije RADNI PROGRAM
Osnovni cilj programa je sticanje bogatog iskustva, usavršavanje engleskog jezika, upoznavanje kulture, običaja i načina života, kao i sticanje novih prijateljstava. Na kraju krajeva jedno veliko životno iskustvo i avantura.

Ovo je program koji se sastoji, kao što samo ime kaže, Work and Travel (RADI I PUTUJ) iz radnog dela i dela koji je namenjen putovanju. Oba ova dela treba maksimalno iskoristiti.

Posao je obezbeđen studentima kako bi tokom trajanja programa student mogao da pokrije osnovne / egzistencijalne troškove (troškove smeštaja, hrane, transporta do posla kao i inicijalnih troškova pre samog programa).

3. Vrste poslova i  lokacije za Work and Travel program
Najbolje lokacije za Work and Travel program su manja sezonska turistička mesta, lokacije koje su turističke destinacije tokom cele godine i gradovi koji imaju potrebu za dodatnom radnom snagom zbog manjka lokalne radne snage. Bilo koji poslodavac, koji učestvuje na programu, mora da dokaže sezonalnost svog posla. Svi poslovi koji se nude našim studentima, nude se i američkim državljanima.

4. Zarada na programu
Posao je obezbeđen studentima kako bi tokom trajanja programa student mogao da pokrije osnovne / egzistencijalne troškove (troškove smeštaja, hrane, transporta do posla kao i inicijalnih troškova pre samog programa).

Količinu novca koju će student zaraditi i vratiti kući isključivo zavisi od samog studenta i njegovih sposobnosti! Zarada individualno varira i na nju utiču lični troškovi, način štednje, trud i zalaganje na poslu, dodatni posao i sl. Najbitnije je da sa jednim poslom student može povratiti uloženi novac.

Mnogo je bilo situacija gde se pošalje grupa studenata na isto mesto i kod istog poslodavca i da svaki od njih ima različito iskustvo i različitu zaradu.

5. Dodatni posao i prekovremeni rad
Dodatni posao je ključna stvar na programu ako student želi da zaradi više. Iz tog razloga je jako bitno ići na lokacije koje omogućavaju dodatne poslove i dobro se pripremiti za njih.
Prekovremeni rad nude određeni poslodavci i to isključivo zavisi od trajanja turističke sezone, broja gostiju, ponašanja na poslu i ličnog zalaganja svakog pojedinca. NIKO ne može studentu obećati koliko će tačno imati radnih sati tokom boravka na programu. Obično se kreće sa manjim brojem sati jer je početak sezone i poslodavac mora da obuči studenta u vezi njegovih zaduženja na samom poslu. Kasnije, kad sezona dostigne vrhunac, od studenta će biti očekivano da radi i više od 40 sati u nedelji (mogućnost prekovremenog rada). Na kraju se opet satnica dovodi u neku normalu.