Australian Capital Territory / Canberra

AUSTRALIJSKA PRESTONIČKA TERITORIJA

ima oko 380000 stanovnika koji su većinom stacionirani u glavnom gradu Australije, Kanberi. Teritorija se prostire na 88 kilometara od severa do juga i samo 30 kilometara od zapada do istoka.

Pre dolaska Evropljana 1820. godine ovu teritoriju su naseljavala tri aboridžinska plemena: Ngunval, Valgalu i Ngarigo. 1901. godine doneta je odluka da se razvije nacionalna prestonička teritorija. Ovaj potez je bio direktan rezultat federacije kolonija u Australiji.

Lokacija Australijske Prestoničke teritorije zapravo predstavlja kompromis između dva velika rivala, Sidneja i Melburna. Kanbera je izgrađena i postavljena za prestonicu Australije upravo zbog nemogućnosti dogovora između ova dva grada. To objašnjava razlog zbog čega se Kanbera nalazi tačno između njih.

Zvanično, ova teritorija je dobila status autonomnog regiona – federalne prestoničke teritorije 1910. godine. Inače, parlament se preselio u Kanberu tek 1927. godine a do tada se nalazio u Melburnu.

Nacionalna vlada i državne institucije ostaju glavni sektor ove teritorije, ali se zaposlenost u privatnom sektoru značajno proširila u poslednjih par godina i obuhvata proizvodnju sofisticirane naučne i komunikacione opreme, kao i kompjuterskog softvera.

KANBERA

je glavni grad Australije i sa populacijom od 380000 stanovnika to je najveći grad unutrašnjosti i osmi grad po veličini u Australiji. Izabrana je za glavni grad 1908. godine kao kompromis između dva velika rivala, Melburna i Sidneja. Neobično je to što je Kanbera podignuta kao potpuno isplaniran grad. Kanbera je stekla politički značaj tokom drugog svetskog rata i administrativnu važnost od kasne 1940. godine ali njen fizički razvoj nije mnogo napredovao do sredine dvadesetog veka. Nacionalna komisija za razvoj kapitala inicirala je od 1958. godine da se počne značajnije ulagati u infrastrukturu Kanbere što je rezultiralo porastom broja stanovnika, elegantnih objekata, predivnih parkova i širokih bulevara. Danas je Kanbera moderan grad sa kosmopolitskim duhom. Nudi sve gradske usluge: odlične zdravstvene ustanove, najbolje puteve, odličan javni prevoz i beskrajne biciklističke staze.

Najveće znamenitosti grada su: National Museum of Australia, Parlament House, Australian War Memorial, Lake Burley Griffin itd.

Kanbera je grad koji je pun javnih ustanova i službi. Zahvaljujući tome, predstavlja jedan od gradova sa najnižom stopom nezaposlenosti i u poređenju sa ostalim gradovima ima jednu od najvećih prosečnih zarada po stanovniku. Glavna industrija u gradu je javna uprava i bezbednost, koja čini skoro 30% ukupnog teritorijalnog bruto proizvoda i koja zapošljava oko 33% ukupne radne snage grada. U maju 2012. godine stopa nezaposlenosti je iznosila 3,4%. Bruto prosečna nedeljna plata u Kanberi je 1702 AUD a nacionalna je 1485 AUD.

Interesantne činjenice

  • Zemljište za Australijsku Prestoničku Teritoriju (prvobitno poznata kao savezna teritorija Australije) je bilo kupljeno od države Novog Južnog Velsa.
  • Kanbera je postala glavni grad Australije na osnovu rivalstva dva najveća grada, Sidneja i Melburna. Nakon ujedinjenja Australije 1901. godine odlučeno je da se glavni grad ove zemlje nalazi između ova dva grada. Izabrana lokacija bila je 248 kilometara od Sidneja i 483 kilometara od Melburna.
  • Nijedna zgrada u centru grada ne sme da ima više od 13 spratova zbog strogog plana grada (samo 3 zgrade na periferiji grada prelaze ovu granicu).
  • Kanbera je reč koja na aboridžinskom jezku znači mesto okupljanja, mada niko ne može sa sigurnošću da potvrdi ovu teoriju.
  • Procenjeno je da stanovnici Kanbere, više od svih ostalih stanovnika gradova u Australiji, posećuju umetničke galerije, koncerte, pozorišta, bioskope i druge umetničke događaje.
  • Kanbera je glavni centar diplomatske aktivnosti u Australiji. Više od 40 naroda uspostavili su stalne diplomatske misije u kojima radi više od 1.200 radnika. Korpus dopisnika vesti nalazi se u Kanberi kako bi pokrili političke i druge događaje. Takođe, konvencije i konferencije tehničkih, naučnih i obrazovnih grupa se održavaju s vremena na vreme. Grad privlači oko milion australijskih i međunarodnih posetilaca svake godine.