Dodatni posao

Drugi posao u SAD – dodatni

Svim učesnicima programa je dozvoljeno da rade dodatni posao. Kada odete na ovu vrstu programa, prvenstveno ćete morati da poštujete poslodavca na osnovu kog ste i dobili vizu. Prilagodite rad na dodatnom poslu rasporedu smena kod primarnog poslodavca. Ukoliko želite dodatno da zaradite, ovo je savršeno rešenje za Vas.

Ne ustručavajte se da pitate za posao u Vašoj okolini i da ponudite i ostavite svoj CV, kako bi mogli da  Vas kontaktiraju i uzmu u razmatranje i drugi poslodavci.

Predlažemo Vam da iskoristite formu CV-a koju ste dobili od nas dopunjenu sa poslodavcem kod koga trenutno radite i brojem telefona koji koristite u SAD-u.

Sa ovom formom se možete uputiti u traženje dodatnog posla. Kopirajte CV u dvadesetak primeraka kad stignete u SAD.

Možete slati elektronskim putem ili lično ostavljate odštampan CV poslodavcima za koje ste zainteresovani u Vašem mestu gde boravite.

Obavezno obavestiti Sponzorsku agenciju o drugom poslu.
Ne počinjite sa radom sve dok poslodavac ne bude odobren od strane Sponzorske agencije.

Ne mora svaki dodatni posao kao ni svaki poslodavac biti odobren od strane Sponzorske agencije.
Spisak zabranjenih poslova za J1 studente pogledajte ovde.

Nakon Informisanja Sponzorske agencije o želji da radite dodatni posao – na mail će Vam biti prosleđena dokumentacija koju Vaš budući poslodavac mora da popuni. Ne budite nestrpljivi, procedura odobravanja dodatnog posla traje svega par dana. Kod većine Sponzorskih agencija ovo je besplatan proces, ali neki Sponzori ovaj proces verifikacije naplaćuju do iznosa od 50$.

Rad kod neodobrenog poslodavca predstavlja uslov za gubljenje prava na program i deportovanje za Srbiju.

Verifikacija drugog posla je NEOPHODNA jer samo na taj način možete biti zaštićeni u slučaju da imate neprilika na dodatnom poslu. Nećete moći da ostvarite svoje pravo na povraćaj poreza kod neprijavljenog poslodavca.

Ne zaboravite, prilikom svakog zaposlenja treba da popunite W4 obrazac. U njemu ostavljate tačnu i stalnu adresu na kojoj Vi ili Vaši roditelji borave u Srbiji. To je adresa na koju će Vam, nakon povratka iz Amerike, stići W2 obrazac od Vašeg poslodavca.

Savet:
Prošetajte gradom i raspitajte se gde se traži dodatna radna snaga. Velika je verovatnoća da su u pitanju restorani i hoteli. Raspitajte se da li su do sada zapošljavali J1 studente. Ako je tako, Vaš proces odobravanja dodatnog poslodavca biće dosta lakši i brži. Ipak prvo uvek počnite od svog primarnog poslodavca. Možda njemu treba radna snaga za neke dodatne poslove. Ponudite prvo njemu saradnju za drugi posao, a ako nije u mogućnosti da Vam ga obezbedi, krenite dalje u potragu.