Korisni saveti

Korisni saveti

Zapamtite da razgovor u ambasadi  NIJE RAZGOVOR  ZA POSAO!
Istina je da ovo nije razgovor za posao, ali zahteva određene preduslove da biste se što bolje predstavili konzulu u ambasadi. Kodeks oblačenja je veoma bitan, obratite  posebnu pažnju na to. Obucite se pristojno, budite čisti i uredni. Od začetka pandemije virusa COVID-19, maska je takođe jedan od neophodnih detalja koji treba da imate sa sobom jer je pitanje da li ćete moći bez nje da uđete u konzulat. Što se samog razgovora tiče, bitno je da pokažete i dokažete da ste dobar i redovan student, da ste vredni i redovno polažete svoje ispite. Prethodno radno iskustvo nije presudno, ali ukoliko Vas pitaju o tome, slobodno recite šta ste sve do sada radili.

Naučite koji posao Vas čeka u SAD!
Veoma je bitno da se detaljno informišete o svom budućem poslu i poslodavcu. Podrazumeva se da svakako to uradite i pre nego što potpišete poslovnu ponudu. U ambasadi će Vam to znanje biti od velikog značaja, jer će Vas najverovatnije pitati nešto u vezi vašeg budućeg poslodavca.

Položite što više ispita do odlaska u ambasadu!
Ako već niste to uradili, onda hitno sedite i zagrejte stolicu! Ukoliko ste na master studijama ili ostalim postdiplomskim studijama, pa nemate ispite u tom periodu, konzulu  OBJASNITE  KAKO FUNKCIONIŠE sistem Vašeg školovanja! Objasnite koje teme obuhvataju Vaše studije i šta Vam predstoji od ispita kada se vratite.

Dobro znanje engleskog jezika nije presudno!
Znanje engleskog jezika može da Vam pomogne da se što bolje snađete na razgovoru u ambasadi . Ukoliko ne znate baš ništa da prozborite na engleskom jeziku, uzmite koji čas u našoj školici. Naši predavači će Vas najbolje pripremiti za intervju u ambasadi.

Bitno je da znate koja je vaša sponzorska agencija!
Ova stavka je bitna najviše zbog Vas samih. Po dolasku u SAD imate 72 sata da se prijavite da ste stigli, a ukoliko imate bilo kakvih problema ili nedoumica, sponzor je tu da Vam izađe u susret. On Vam je roditelj dok ste u SAD-u!

Evo i konkretnih pitanja koja mogu da Vam budu postavljena na razgovoru u ambasadi:

– Da li ste redovan student?

– Koji fakultet sudirate? Koja ste godina?

– Koliko ste ispita položili u zadnjih 6 meseci?

– Ko Vas finansira?

– Čime Vam se bave roditelji?

– Koliko sati nedeljno provodite na predavanjima i vežbama?

– Šta ćete raditi u SAD? Ko će Vam biti poslodavac?

– Da li imate rodbinu u SAD?

 

Morate biti informisani o Vašim pravima i pravima radnika u Americi. Nešto više o ovome možete pogledati na linku ispod.

https://travel.state.gov/content/visas/en/general/rights-protections-temporary-workers.html