MEXICO / MEXICO CITY

Sjedinjenje Meksičke Države ili skraćeno Meksiko je država u Severnoj Americi koja se graniči na severu sa Sjedinjenim Američkim Državama, na jugoistoku sa Gvatemalom, Belizeom i Karipskim morem, dok na zapadu izlazi na Tihi okean, a na istoku na Meksički zaliv. Meksiko je federalna država koja se sastoji od 31 savezne države. Glavni grad države je istoimeni grad koji predstavlja jednu od najvećih aglomeracija na svetu koja broji 21 milion stanovnika.

Zanimljive činjenice o državi Meksiko:

  1. Meksiko ima čak 68 zvaničnih jezika i svi su ravnopravni iako velika većina stanovništva govori španskim jezikom. U ovoj državi postoji nekoliko grupa različitih jezika od kojih je najrasprostranjeniji navatl kojim su se služili drevni Asteci.
  2. U ovoj zemlji od 1957. godine postoji zakon da umetnici porez plaćaju svojim umetničkim delima. Ministarstvo poseduje više od 5000 umetničkih dela među kojima su slike, skulpture, gravure i tako dalje.
  3. San Francisko nije oduvek bio grad Sjedinjenih Američkih Država. Sve do 1848. godine ovaj grad je pripadao Meksiku.
  4. Meksikanci su najdeblja nacija na svetu.
  5. Meksiko city je grad sa najvećim brojem taksi vozila na svetu, preko 100000.
  6. Prva velika civilizacija koja se nastanila na ovim prostorima bili su Olmeci jos u 15. veku pre nove ere.
  7. Teksas je do 1836. godine bio sastavni deo Meksika.
  8. U Meksiku se nalazi najveća piramida na svetu, ne u Egiptu.

MEKSIKO CITY

se prostire u dolini okovanoj ohlađenim vulkanima i planinama, na bedrima antičkih civilizacija Asteka. Meksiko je najveći i najviši grad Severne Amerike. Tokom godina bio je mnogo puta osvajan, zbog toga u ovom gradu živi duh brojnih civilizacija počevši od Olmeka hiljadama godina pre nove ere.

Za Meksiko trg kažu da je drugi najveći grad na svetu. U kom god pravcu da krenete ka obodima grada shvatićete da je okružen drevnim antičkim hramovima i palatama. Prostrana prestonica je mesto gde možete naći i ljubav i mržnju sa svim onim što možete da zamislite od ovako velikog grada. On ima i muzeje i galerije svetske klase, značajne arhitektonske vrednosti i elegantne zgrade, palate i katedrale, kolonijalne ostatke, istorijske ruine ali i veliku ekonomsku, kulturnu i političku važnost. On isto tako ima i prenaseljenost, saobraćajne gužve i konstantnu buku ljudi i automobila. Ipak, ovo je kosmopolitski grad sa savršenim zalascima sunca i sa mnogo mogućnosti.

Ovaj grad ima najstariji univerzitet u Severnoj Americi, Nacionalni univerzitet Meksika, koji je osnovan još davne 1551. godine. Grad je izgrađen na temeljima starog grada Asteka – Tenočtitlana koji se nalazio na ostrvu jezera Tekskoko koji je na vrhuncu moći bio jedan od najvećih gradova sveta sa oko 2000 stanovnika. Grad su uništili  španski konkvistadori.

Ova anglomeracija može osobi da priušti sve na jednom mestu.