MOBILNI OPERATERI U AUSTRALIJI

Australija je jedna od prvih zemalja koja je u aktivnu upotrebu uvela mobilne telefone i generalno je među prvim državama u svetu po pitanju implementiranja nove tehnike i tehnologije. Kada kupujete novi telefon uvek posvetite pažnju svakom detalju, ceni, veličini, marki, memoriji, dodatnim pogodnostima i tako dalje. Isti je slučaj i sa brojem telefona, kolika je jačina signala po teritorijama, kakva je sama usluga. Provajderi mobilne telefonije su verovatno najstručnija lica koja mogu da Vam pruže informacije takvog tipa i daju pogodan savet. Takav je slučaj i u Australiji. U Australiji je izuzetno mali procenat stanovništva koji kupuje telefone koji nisu vezani za nekog mobilnog operatera.

Vodeći mobilni provajderi Australije su:

TELSTRA. Telstra je vodeći mobilni provajder Australije za pribavljanje mobilnih telefona sa mogućnošću otplate na nekoliko rata sa raznim pogodnostima. Takođe imaju široku mrežu prodavnica u kojima možete kupiti adekvatnu opremu za svoje mobilne telefone. Pored usluga mobilne telefonije pružaju usluge i kućnog Interneta i fiksne telefonije, u zavisnosti za koji paket se odlučite. Najveći procenat stanovništva koristi usluge ovog provajdera jer pruža najbolje uslove plaćanja moblinih telefona, možete biti i pripejd i postpejd korisnik, i većina teritorije Australije je pokrivena signalom.

OPTUS. Optus je drugi po veličini mobilni provajder ali je svakako daleko manji od Telstre. Obim poslovanja Optusa se svodi na 30-tak privatnih projekata i 8 poslovnih projekata koji obuhvataju određeni broj stanovništva. Najveća razlika između Telstre i Optusa jeste u veličini teritorije koju signal pokriva, a u tom slučaju je Telstra definitivno bolji provajder.

VODAFONE. Vodafone je još manji mobilni provajder od Optusa, sveden na svega 38 privatnih projekata u Australiji. Najveća mana kod ovog provajdera jeste što signalom pokriva samo velike metropole i veće gradove u okruzima.

VIRGIN MOBILE. Virgin mobile je definitivno najmanji provajder u Australiji koji je praktično deo Optusa jer koristi njegovu mrežu.

Kod svih navedenih provajdera možete sklopiti Ugovor o paketu koji Vam najviše odgovara. Najbitnije je da naglasite prilikom odabira paketa šta Vam zaista treba i naglasite da želite da znate konačnu cenu sa uključenim porezima da ne bi došlo do zabune.

Savetujemo da, kada se tek doselite u Australiju, uzmete paket koji se unapred plaća i omogućava Vam određeni broj minuta, poruka, rominga za taj novac, jer su kamate za prekoračenje na ostalim paketima u Australiji dosta velike.

Bitno je napomenuti da većina dodatne opreme koju možda imate od prethodnih mobilnih telefona ne odgovara mobilnim telefonima koje uzimate u Australiji jer imaju drugačiju tehnologiju od nas. Upravo iz tog razloga nema svrhe nositi dodatnu mobilnu opremu koju verovatno nećete moći da koristite.