Potrebna dokumentacija za povraćaj poreza

Potrebna dokumentacija za povraćaj poreza

  • Kopija socijalne kartice – SSN
  • Kopija prve strane pasoša
  • Kopija W-2obrasca ili poslednjeg pay slip-a

Na kraju fiskalne godine poslodavac je zakonom dužan da svojim zaposlenima dostavi izveštaj o ostvarenoj zaradi i plaćenim porezima tzv. W-2 obrazac (W-2 Form). Koliko ste imali poslodavaca u SAD toliko imate i W-2 obrazaca. Poslodavac je po zakonu dužan da pošalje W-2 obrasce zaposlenima najkasnije do 31. januara naredne godine. W-2 obrasci se šalju običnom poštom. Pre završetka posla budite sigurni da ste poslodavcu ostavili tačnu adresu u Srbiji.

Ukoliko ne dobijete W-2 obrazac povraćaj poreza možete da izvršite i sa poslednjim pay slip-om. Pay slip je deo pay check-a koji nakon unovčavanja ostaje Vama. Poslednji pay slip sadrži iste informacije kao i W-2 obrazac i iz tog razloga je veoma važno da sačuvate poslednje pay slip-ove od svih poslodavaca.

Da biste dobili W-2 obrazac na pravu adresu, bitno je da prilikom početka rada kod poslodavca popunite W-4 obrazac (W-4 Form) sa svim informacijama koje se traže. Najbitnija je adresa koju navedete u W-4 obrascu, jer će to biti adresa na koju će Vaš W-2 obrazac biti poslat.

  • Popunjena Easy Tax Store aplikacija za povraćaj poreza (PDF)
  • IRS formular 2848 (PDF)
  • Easy Tax Store Ugovor (PDF)

Važno je prijaviti sve poslodavce kod kojih ste radili u SAD!

Po povratku sa programa trebalo bi da imate sva dole navedena dokumenta potrebna za povraćaj poreza osim W-2 obrasca. Na osnovu dokumenata koje imate može da se uradi proračun Vašeg poreza i možete odmah znati koliki će biti povraćaj. Bitna stvar koju treba da znate je da poreske vlasti u SAD otvaraju sezonu poreza 15. januara što znači da Vaš porez ne može biti prosleđen pre tog datuma.