Priprema za intervju

Verovatno se pitate kako ćete proći na intervjuu u Ambasadi i kako to uopšte izgleda. Tu smo da Vam pomognemo i damo neke korisne savete za taj događaj.

Zapamtite da razgovor u ambasadi  NIJE RAZGOVOR  ZA POSAO! Istina je da ovo nije razgovor za posao, ali zahteva neke preduslove da biste se što bolje pokazali. Kao prvo, kodeks oblačenja je veoma bitan pa obratite pažnju na to. Obucite se pristojno, budite čisti i uredni. Što se samog razgovora tiče, bitno je da pokažete i dokažete da ste dobar i redovan student, da ste vredni i redovno dajete svoje ispite. Prethodno radno iskustvo nije presudno, ali ukoliko Vas pitaju o tome, slobodno recite šta ste sve do sada radili. Budite vedri i nasmejani. Niko ne voli da vidi namršteno lice.

Naučite koji posao Vas čeka u SAD! Veoma je bitno da se do detalja informišete o svom budućem poslu i poslodavcu i to se podrazumeva da uradite još pre nego što potpišete poslovnu ponudu. U ambasadi će Vam to znanje biti od velikog značaja, jer će Vas najverovatnije pitati nešto u vezi toga.

Položite što više ispita do odlaska u ambasadu! Ako već niste to uradili, onda pod hitno sedite i zagrejte stolicu! Ukoliko ste na master studijama ili ostalim postdiplomskim studijama, pa nemate ispite u tom periodu, OBJASNITE IM KAKO TO FUNKCIONIŠE! Ispričajte im malo o tome koje teme obuhvataju Vaše studije i šta Vam predstoji od ispita kad se vratite.

Dobro znanje engleskog jezika nije presudno! Ono samo može da Vam pomogne da se bolje snađete na razgovoru. Ukoliko ne znate baš ništa da prozborite na ovom jeziku, uzmite koji čas u našoj školici. Tamo će Vas najbolje pripremiti za intervju u ambasadi.

Bitno je da znate koja je Vaša sponzorska agencija! Ova stavka je bitna najviše zbog Vas samih. Po dolasku u SAD imate 7 dana da se prijavite da ste stigli, a ukoliko imate bilo kakvih problema ili nedoumica, sponzor je tu da Vam izađe u susret. Sponzorska agencija je dužna da se stara o Vama dok ste u SAD.

Evo i konkretnih pitanja koja će Vam možda postaviti na razgovoru u ambasadi:

– Da li ste redovan student?

– Koji fakultet studirate? Koja ste godina?

– Koliko ste ispita položili u zadnjih 6 meseci?

– Ko Vas finansira?

– Čime Vam se bave roditelji?

– Koliko sati nedeljno provodite na predavanjima i vežbama?

– Šta ćete raditi u SAD? Ko će Vam biti poslodavac?

– Da li imate rodbinu u SAD?

Takođe može da se desi da vam postavljaju pitanja o Vašim pravima i pravima radnika u Americi. Detaljno o ovome možete pogledati na linku ispod.

https://travel.state.gov/content/dam/visas/LegalRightsandProtections/English%20Online%20Reading%205-20-2013.pdf