Russia / Moscow

RUSIJA

Rusija je sa svojom površinom od 17.075.400 kvadratnih kilometara zvanično najveća država na svetu koja se prostire na čak dva kontinenta, Evropi i Aziji. Glavni grad Rusije je Moskva sa 10,5 miliona stanovnika.

Ime Rusija potiče od starog naroda Rusa, grupe Varjagra, koji su osnovali Kijevsku Rusiju. Rusija, zvanično Ruska Federacija, je savezna država koja se prostire preko ogromnih prostranstava istočne Evrope i severne Azije. Vinston Čerčil je davne 1939. godine rekao da je Rusija zagonetka umotana u misteriju unutar enigme. I dan danas mnogi njegove reči smatraju tačnim. Ako niste znali, Rusija je po broju stanovnika sedma na svetu i Rusi iz zabave beru gljive.

Nekoliko zanimljivih činjenica o Rusiji:

 1. Pivo se nije smatralo alkoholnim pićem sve do 2011. godine. Tek je 2011. godine tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev stavio potpis na zakon po kojem je pivo alkoholno piće.
 2. Teritoriju Rusije zapljuskuju vode 13 mora, to su: Baltičko, Belo, Barencovo, Karsko, More braće Laptjevih, Istočnosibirsko, Čukotsko, Beringovo, Ohotsko, Japansko, Crno, Kaspijsko i Azovsko.
 3. Površina Rusije je nešto veća od patuljaste planete Pluton.
 4. Planinski lanac Ural, koji razdvaja Rusiju na evropski i azijski deo, najstariji je planinski lanac na svetu.
 5. U Sankt Petersburgu nalazi se 221 muzej, 2000 biblioteka, više od 80 pozorišta, preko 100 koncertnih dvorana i veliki broj ustanova kulture.
 6. U ruskom jeziku nema reči za reč „zabava“ ili „privatnost“.
 7. Sankt Petersburg je najseverniji grad na svetu sa populacijom preko milion stanovnika.
 8. Ruski jezik jedan je od 5 najzastupljenijih jezika na svetu.
 9. Jezero Bajkal je najdublje jezero na svetu i najveći rezervoar slatke vode na Zemlji.
 10. Ekstra bogati stanovnici Moskve ponekad se voze kolima hitne pomoći kako bi izbegli saobraćajne gužve.
 11. Rusija nikada nije imala robove. Feudalni period u Rusiji trajao je kraće nego u Engleskoj pa nisu stigli da razviju tu naviku.
 12. U Rusiji se pravi najbolja vodka na svetu.
 13. Moskva je luka pet mora. Ona je to postala zahvaljujući kanalima. Kanal koji nosi ime Moskva, sagrađen u periodu između 1933-1937. godine (povezuje reku Moskvu sa Volgom), pretvorio je ruski glavni grad u luku tri mora: Belog, Baltičkog i Kaspijskog. Volgo-donskim kanalom Moskva je povezana sa još dva mora: Azovskim i Crnim.
 14. Moskovskom podzemnom železnicom dnevno putuje i do devet miliona ljudi.
 15. Moskva ima naviše milijardera na svetu.
 16. Pre putovanja Rusi nekoliko sekundi sede u tišini.
 17. Sankt Petersburg je smešten na 101 ostrvu. Ta ostrva povezuju, na užem području grada, 363 mosta, a ako se uzmu u obzir i predgrađa, ima ih 578. U ovaj broj ne ulaze mostovi na teritoriji preduzeća i železnički mostovi, kao ni drveni mostići u parkovima i preko kanala. Ako bi se brojali i oni, broj mostova bi premašio 1000.
 18. Dvadeset najbogatijih Rusa zajedno imaju bogatstvo vredno oko 227 milijardi dolara.
 19. Ruska državna biblioteka je najveća u Evropi i druga u svetu, nakon Kongresne biblioteke u SAD, nalazi se u Moskvi, a osnovana je 1862. godine.
 20. Vreme čekanja između dva voza na železničkoj stanici u Moskvi u špicu je manje od 90 sekundi što je kraće nego bilo gde u svetu.
 21. Jurij Gagarin je prvi ušao u orbitu Zemlje.
 22. Ukupna dužina Kremlja je 2235 metara.
 23. Najmanja udaljenost između Rusije i Amerike je 4 kilometra.
 24. Rusija trenutno broji oko 600 univerziteta.
 25. Pravoslavna Katedrala Hrista Spasitelja u Moskvi visine je 105 metara i najviša je pravoslavna crkva na svetu.
 26. UNESCO je 2012. uvrstio grad Jekaterinbur na listu dvanaest idealnih gradova za život.
 27. 25% šuma se nalazi u Sibiru.
 28. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine Rusija je multinacionalna država u kojoj živi preko 180 nacionalnosti.
 29. Rusija je poklonila svetu nekoliko vrsnih umetnika, naučnika i pisaca među kojima se najviše ističu: Dostojevski, Čehov, Tolstoj, Puškin, Gogolj, Turgenjev, Lomonosov i tako dalje.
 30. Reka Volga je najduža reka Evrope sa svojih 3534 kilometara.
 31. Transsibirska železnica je najduža na svetu. Povezuje dva dela sveta, 12 oblasti i 87 gradova svojom dužinom od 9288 kilometara pruge.
 32. Svaki vladar slavne dinastije Romanov je svom nasledniku ostavio veću državu nego što je dobio od prethodnog naslednika.
 33. Gradski park u Moskvi mnogo je veći od najvećih gradskih vrtova metropola. Izmailovski park površine je 15,35 kilometara kvadratnih, što ga čini šest puta većim od Central parka u Njujorku.

MOSKVA

je glavni i najveći grad Rusije sa preko 10 miliona stanovnika. Prema popisu grupe GAWC, univerziteta u Loughboroughu (UK), smatra se „ Alfa globalnim gradom“. Nalazi se na reci Moskvi u Centralnom federalnom okrugu evropske Rusije. U Moskvi se nalazi najveća znamenitost Rusije, Moskovski kremlj, drevna tvrđava danas rezidencija predsednika Ruske Federacije.

Moskva je jedna od najvećih gradskih ekonomija u Evropi koja obuhvata oko 24% ruskog BDP-a. Ovaj grad takođe ima najnižu stopu nezaposlenosti od samo 1% u odnosu na nacionalni prosek od 7% . Prosečna mesečna plata je 41600 rubalja (1070 eura), što je skoro dvostruko više od nacionalnog proseka.

U Moskvi postoji preko 4000 biblioteka i čak 60 državnih univerziteta od kojih je najpoznatiji Lomonoto univerzitet osnovan 1755. godine. U blizini grada nalazi se atomski centar i institut za nuklearna istraživanja. Podzemni metro postoji još od davne 1935. godine i saobraća na dužini od preko 90 kilometara. Moskva je grad-luka koja poseduje čak 5 aerodroma: Šeremetjevo, Domodedevo, Vnukovo, Biujukovo i Ostafijevio. Grad nazivaju zelenim gradom zbog količine parkova koju poseduje. Ovaj grad ima 96 parkova i 18 bašti koje se prostiru na oko 500 kilometara kvadratnih. U najstarijem parku u Moskvi nalazi se jedan od najvećih otvorenih amfiteatara u Evropi. Za ljubitelje sporta radosna vest jeste da Moskva ima čak 63 različita stadiona za razne sportove.