Sponzori

Sponzorska agencija
Koje su obaveze prema Sponzorskoj agenciji
Medicinsko osiguranje

Sponzorska agencija

Svaki student na W&T programu mora da ima Sponzorsku agenciju. Sponzorska agencija je organizacija koja radi po pravilima State Department-a i ima odobrenu licencu za rad. Pre Vašeg odlaska u SAD, sponzori proveravaju legalnost u radu poslodavca čiju radnu ponudu potpisujete i da li on ispunjava sve uslove regulisane programom da primi i saradjuje sa J1 studentima. Takođe proverava korektnost smeštaja u kojem ćete boraviti. Obezbeđuje neophodnu dokumentaciju na osnovu koje odlazite na viziranje. Ove informacije do sada niste morali da znate jer dok ste na tlu Srbije, American Adventure će posredovati izmedju Vas i Sponzorske agencije. Međutim, svakako ćete morati da se upoznate sa njima pre odlaska u Ameriku jer tu započinje njihova prava uloga, a to je da obezbede da sva Vaša prava budu ispoštovana ali takođe i da Vas podsete da i Vi imate obaveze prema programu i prema Sponzorskoj agenciji i prema poslodavcu i osobi koja Vam rentira smeštaj.

Koje su obaveze prema Sponzorsoj agenciji?

 1. Po dolasku u SAD treba prijaviti adresu stanovanja sponzorskoj agenciji
  Najvažnije je da naučite koja dokumenta treba popuniti i gde treba da se prijavite prilikom ulaska u SAD.

  Potrebno je da se prvenstveno prijavite na SEVIS najkasnije 72h od dolaska u SAD.
  Vrlo je jednostavno, ulogujete se na Vaš nalog (dobićete instrukcije za sve gore navedeno u toku porograma) i upišete tražene podatke.
 2. Mesečni Check-In. Redovna komunikacija sa sponzorskim agencijama
  Kao što ste ostavili informacije kad ste ušli u SAD, takođe je potrebno da se mesečno čekirate putem Vašeg SEVIS naloga na sajtu kod sponzora.

  Na Vašem nalogu je potrebno da ostavite sve informacije koje se od Vas traže. One su uglavnom sastavljene u vidu kratkog upitnika o prethodnom mesecu provedenom u SAD-u. Najčešće ćete od svojih Sponzorskih agencija dobijati svoje mesečne upitnike koje je potrebno da popunite i zato je veoma važno da redovno proveravate svoje mejlove.
 3. Prijaviti odlazak iz SAD-a
  Odlazak iz SAD-a se na isti način prijavljuje putem I-94 obrasca i putem SEVIS programa. Popunite datume izlaska iz zemlje i Vaša obaveza prema sponzorima se ovde završava.
 4. Prijaviti Sponzorima svaku promenu prebivališta u SAD-u
  Prilikom promene adrese na kojoj boravite, u obavezi ste da odmah na svom SEVIS nalogu upišete informacije novog prebivališta.

  Imate pravo da promenite mesto stanovanja ako niste zadovoljni prvobitnim, ali ste u obavezi da to odmah prijavite sponzoru, kako bi u svakom momentu mogao da Vas pronađe. Informacija o Vašoj promeni prebivališta je veoma bitna i zbog dostavljanja čekova i ostalih dokumenata tokom programa.
 5. Obavestiti Sponzora o bilo kakvom problemu koji NE možete da rešite. Tražite pomoć
  Kao što smo gore pomenuli, sponzorske agencije su zadužene da vode brigu o Vama od kada stupite na tlo SAD-a i da Vam izađu u susret ukoliko imate nekih problema, prepreka, pitanja.

  Pre odlaska iz Srbije dobijate sve potrebne informacije o Vašem sponzoru, kontakte na koje možete dobiti lica iz agencije koja su zadužena za Vas (adresu sponzorske agencije, e-mail, kontat brojeve, brojeve za hitne slučajeve)
 6. Drugi posao – dodatni. Obavezno obavestiti Sponzore o drugom poslu. Ne počinjati sa radom sve dok sponzor ne odobri poslodavca
  Na žalost mnogi polaznici izbegavaju ovu obavezu, pa su se vremenom uvela strožija pravila što se dodatnog posla tiče.

  Morate shvatiti da prijavljivanjem dodatnog posla ne gubite ništa. Sponzor može da prati i tog poslodavca i da Vas zaštiti ukoliko je potrebno, a naravno i osiguranje Vam pokriva sve u vezi drugog poslodavca kao i za primarni posao.
  Proces verifikovanja dodatnog posla je  kratak, potrebno je da se strpite najviše par dana da bi se poslodavac verifikovao, a ukoliko prekšite bilo koje pravilo i počnete da radite pre odobravanja ili, u najgorem slučaju, neprijavljivanja dodatnog posla može dovesti do ukidanja vize i prekida programa.
  Nemojte to da dozvolite i ugrozite program zbog nestrpljenja.
  Ukoliko ne prijavite dodatni posao:

– sponzor ne može da Vas zaštiti prilikom mogućih nesporazuma sa poslodavcem,
– nemate zdravstveno osiguranje pa ukoliko dodje do povrede na tom radnom mestu moraćete  snositi troškove lečenja samostalno, a troškovi pregleda su izuzetno skupi.
– za svaki posao koji radite, plaćate određeni porez na doprinose i taj porez ste u mogućnosti da povratite kad završite program. Ukoliko ne prijavite sve poslodavce kod kojih ste radili imali biste problema oko povraćaja novca.

Medicinsko osiguranje

Sponzorska agencija u saradnji sa  American Adventure agencijom Vam obezbeđuje medicinsko osiguranje. Svaki student pre odlaska u SAD dobija na mail sve neophodne informacije o medicinskom osiguranju.

Bitne informacije u vezi sa osiguranjem:

 1. Medicinsko osiguranje traje koliko traje i vaša radna ponuda. Niste osigurani tokom putovanja nakon završetka posla (imate mogućnost doplate osiguranja za period putovanja tako što ćete kontaktirati svoju Sponzorsku agenciju).
 1. Osiguranje ne pokriva:
 • trudnoću,
 • stomatološke intervencije,
 • teške bolesti,
 • povrede koje su nastale pre dolaska u SAD ne mogu se lečiti na osnovu ovog osiguranja,
 • rutinske fizičke preglede i vakcinacije,
 • oftalmološki pregled ,
 • preventivne medicinske usluge,
 • testiranje na seksulano prenosive bolesti,
 • mentalna oboljenja,
 • samopovređivanja,
 • troškove lečenja ukoliko ste koristili alkohol ili drogu.

Predlažemo svim kandidatima da samoinicijativno obave sistematski pregled pre odlaska u SAD.

 1. Ukoliko želite da putujete nakon završetka posla, savetujemo Vam da kupite dodatno osiguranje za period putovanja. Osiguranje možete uz našu pomoć kupiti dok ste u Srbiji, ili u toku programa se obratiti direktno sponzorima  kad budete znali tačne datume putovanja.
 1. Ako ste se povredili na poslu odmah obavestite svoje poslodavce.
 1. U slučaju odlaska kod lekara ili eventualnog bolničkog lečenja, obavezno uzmite račun kako biste mogli da dobijete refundaciju od osiguravajuće kuće. Obično će Vam u medicinskoj ustanovi tražiti podatke o osiguranju i osiguravajućoj kući.
 1. Kada Vam agencija dostavi brošuru medicinskog osiguranja (u štampanoj ili on line verziji)  PROČITAJTE JE i obavezno ponesite sa sobom u SAD.