Tasmanija / Hobart

TASMANIJA

Tasmanija je najmanja država u Australiji po veličini i broju stanovnika. Smeštena je 240 kilometara jugoistočno od kopna Australije a čine ga ostrva Tasmanija i ostalih 300 ostrva u okolini. Ima pola miliona stanovnika.

Ova zemlja je bogata prirodnim resursima i lepotama, retkim vrstama životinja, planinama i prelepim pejzažima. Čak 40% teritorije Tasmanije nalazi se u rezervatima prirode i nacionalnim parkovima.

Tasmanija ima više od 2.000 kilometara pešaćkih staza i 18 nacionalnih parkova. Glavni grad je Hobart.

Tasmaniju su prvi put naselili tasmanski Aboridžini, a dokazi o tome datiraju od pre oko 35.000 godina. Ostrvo je pripojeno kopnu Australije do kraja poslednjeg ledenog doba pre nekih 10.000 godina. Nakon toga, sa porastom nivoa mora, Tasmanija se odvojila od kopna Australije. Holandski istraživač Abel Tasma prvi je video ovu teritoriju 1642. godine. Nazvao je ovu teritoriju po guverneru holandske Istočne Indije – zemlji Van Dimen.

Početkom 19. veka Tasmanija je bila pod britanskom vlašću i postala je kaznena teritorija. Njeni prvi stanovnici uglavnom su bili osuđenici i njihovi čuvari. 1901. godine zvanično se odvojio od kolonije i formirao državu Australiju zajedno sa još 5 australijskih država.

Poljoprivreda je od ključne važnosti za Tasmaniju. Zbog ogromnog prirodnog bogatstva razvijen je i turizam.

HOBART

je glavni i najmnogoljudniji grad australijske teritorije Tasmanije. Osnovan je 1804. godine kao kaznena kolonija Velike Britanije. Hobart je drugi najstariji grad u Australiji odmah nakon Sidneja i danas ima nešto više od 200.000 stanovnika. Nalazi se na reci Dervent a blizu nje je planina Velington. Grad je finansijski i administrativni centar Tasmanije, a njegova luka služi kao dom australijskih i francuskih antarktičkih misija. Hobart je na listi 10 gradova na svetu koje morate posetiti prema dokumentarnom filmu „Usamljena planeta“. Ovaj industrijski grad sigurno može pronaći ponešto za svakoga.

Najveće znamenitosti grada su: Mona, Velington park, Theater Royal, Port Arthur, Salamanca Place, itd.

Hobart je regionalni centar sa velikim brojem zaposlenih u sledećim industrijama: Javna uprava i bezbednost, Socijalna pomoć, Trgovina, Obrazovanje i obuka, stručne, nučne i tehničke službe.

Zanimljivosti

  • Grad je dobio ime po Robertu Hobartu, britanskom državnom sekretaru za rat i kolonije  u vreme osnivanja.
  • Kraljevsko pozorište u Hobartu je najstarije australijsko pozorište koje još uvek radi.
  • Tasmanija, a samim tim i Hobart, imaju najčistiji vazduh na svetu a kiša je toliko čista da određene količine nose australijski olimpijski sportisti koji se takmiče u inostranstvu.
  • Posle Sidneja, Hobart je drugi najstariji grad u Australiji.
  • Francuska i australijska misija na Antarktiku imaju sedište u Hobartu.