Victoria / Melbourne

VIKTORIJA

se nalazi u jugoistočnom delu Australije i najmanja je od svih ostalih država ali je veoma urbanizovana i sa svojih 5 miliona stanovnika predstavlja jedan od najgušće naseljenih regiona Australije.  Po broju stanovnika predstavlja drugu državu Australije odmah iza Novog Južnog Velsa. Glavni grad države je Melburn. Često ga nazivamo i glavnim gradom kulture Australije jer predstavlja centar australijske kinematografije, umetnosti, plesa i muzike.

Pre dolaska Evropljana, Viktorija je bila naseljena aboridžinima u najvećem broju kolektivno poznatim kao Koori. Od kada je Velika Britanija proglasila skoro celu istočnu Australiju njenom kolonijom, Viktorija je bila uključena u širu koloniju Novog Južnog Velsa.

Svoju samoupravu je postigla 1855. godine. Nakon otkrića zlata u današnjem gradu Balart, zvanično počinje Viktorijanska zlatna groznica koja je izazvala povećanje populacije i samog bogatstva države. Melburn je zahvaljujući tome postao finansijski centar Australije i Novog Zelanda kao i glavni grad između 1901. i 1927. godine, dok je Kanbera još bila u izgradnji.

MELBURN

je glavni grad države Viktorija i predstavlja drugi grad po veličini i broju stanovnika u Australiji, odmah iza Sidneja. Ovaj grad je vodeći finansijski centar u Australiji i azijsko-pacifičkom regionu, a već treću godinu za redom je proglašavan za najživlji grad na svetu. Melburn se izuzetno visoko kotira u oblastima obrazovanja, zabave, zdravstva, istraživanja i razvoja, turizma i sporta. Smatra se glavnim gradom kulture u Australiji. On je dom australijske kinematografije, umetnosti, plesa, fudbala i sporta. Jedan od najprestižnijih sportskih događaja, grand slam Australian Open u tenisu, se održava upravo u Melburnu.

Najveće znamenitosti grada su: Federation square, Queen Victoria Market, akvarijum, zoološki vrt, Eureca Skydeck 88 itd.

Melburn je jedan od najvećih industrijskih gradova Australije. Oko 300000 ljudi je zaposleno u proizvodnom sektoru koji uključuje proizvodnju automobila, hemikalija, hrane itd. Od ostalih privrednih grana koje su takođe srž ekonomije Australije izdvajamo finansije, IT industriju i turizam. Sektor gde uvek ima manjak radnika je zdravstvo tako da su svi medicinski stručnjaci iz inostranstva dobrodošli u ovaj grad.

Interesantne činjenice

 • Pre nego što je Melburn postao poznat po ovom imenu, zvao se Batmania, Bearbras, Bearport, Bearhip i Bearburi.
 • Melburn je zvanično najveća prestonica lisica u svetu sa između 6 i 23 lisice po kvadratnom kilometru u gradskom području.
 • Melburn je jedini grad na svetu koji ima pet sportskih objekata po međunarodnim standardima (uključujući tri sa krovovima na uvlačenje). To su: Melbourne Cricket Ground, stadion Docklands, Rod Laver Arena, Hisense Arena i Olimpijski park u parku Melburna.
 • Prvi svetski igrani film, priča o Ned Keli Gang-u je snimljen i napravljen u Melburnu 1906. godine.
 • Luna park u Sent Kildi je najstariji zabavni park u svetu pod privatnom upravom.
 • Poznati tramvajski sistem u Melburnu je najveći van Evrope i četvrti po veličini u svetu. On se proteže na 244 kilometara (152 milja) i ima 450 tramvaja.
 • Melburn je dom za osam od deset najvećih investitora u istraživanju i razvoju u Australiji.
 • Prve Olimpijske igre čiji je domaćin bila Australija, održane su u Melburnu 1956. godine.
 • Najveći vitražni plafon sveta nalazi se u Melburnu, u Nacionalnoj galeriji Viktorije.
 • Melburn ima najveći broj kafića i restorana po glavi stanovnika u svetu.
 • Ovaj grad je jedini grad koji ima više Grka van Grčke i Italijana van Italije.