Vrste poslova

DISHWASHER  – dužnost perača suđa je pranje sudova,održavanje čistoće u kuhinji i pomoćnim prostorijama.

BARTENDER – dužnost bartender-a je rad za šankom u baru. Zadužen je za pripremu i služenje pića.
Za ovaj posao je potrebno iskustvo u pravljenju koktela i veliko poznavanje različitih vrsta alkoholnih i bezalkoholnih pića.

BAR BACK – osoba zaposlena u bar back-u je podrška bartenderu. Njegove dužnosti su: skladištenje i iznošenje pića, održavanje higijene bara, itd.

CASHIER – dužnost cashier-a je rad na kasi. Odgovoran je za sva pitanja u vezi sa novcem, zatvaranjem računa, kao i za sve transakcije sa kreditnim karticama.

FOOD SERVER/WAITER – dužnosti server-a su da prima narudžbine gostiju, služi piće i hranu. Ova pozicija se karakteriše niskim satnicama zbog visokih iznosa bakšiša. Američka kulture je takva da gosti ostavljaju od 15-20% od ukupnog iznosa računa. Ovaj gest poštuju svi gosti.

BUSSER – dužnost busser-a je da pomaže serveru tako što nadgleda, čisti stolove nakon odlaska gostiju i priprema sto i pribor neophodan za doček sledećih gostiju. Ova pozicija uključuje bakšiš.

FOOD RUNNER – dužnosti runner-a su punjenje kolica za prevoz hrane u buffet-ima, zatim prevoz hrane, pripremu začina, punjenje aparata vrelom vodom ili ledom po potrebi, rad sa hranom i njeno skladištenje, često sređuje kuhinju i brine o njenoj čistoći, itd.

FRONT DESK – dužnost osobe zaposlene na front desk-u je dočekivanje gostiju hotela, primanje rezervacija telefonom ili putem rezervacionog sistema, check in – check out gostiju kao i pružanje raznih vidova informacija. Ova pozicija zahteva veoma dobro poznavanje engleskog jezika i obično je karakteriše visoka satnica.

BELL MAN – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je nošenje prtljaga gostiju na ulasku, odnosno izlasku iz hotela. Ukoliko ne nosi prtljag gostima, od bell boy-a se zahteva da srdačno pozdravlja goste na ulazu u hotel ili lobby. Posao je ponekad naporan. Korisno je poznavanje još nekog od jezika, ali samo u meri dovoljnoj da se srdačno pozdrave gosti iz raznih zemalja i različitih govornih područja.

HOUSEKEEPING – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je svakodnevno održavanje hotelskih soba, ali i održavanje higijene u hotelu uopšte. Za ovu poziciju neophodno je minimalno predznanje Engleskog jezika.

ROOM SERVICE – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je dostavljanje porudžbina gostima po sobama.

HOSTESS – dužnosti hostess-e su da prima rezervacije, dočekuje i pozdravlja goste, pravi raspored sedenja, tj. raspoređuje goste po stolovima u sali i donosi menije gostima. Po potrebi, u spisak dužnosti može se dodati i rad za kasom. Neretko ova pozicija uključuje i bakšiš.

SALES HELP – ove pozicije dostupne su uglavnom u manjim prodavnicama, buticima, komisionima. Dužnosti ovoga posla mogu biti prodaja garderobe, nakita, sladoleda, suvenira, hrane, pomoć prilikom naplate, pomoć mušterijama. Za ovaj posao potrebno je dobro znanje engleskog jezika.

MAINTENANCE – ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, countru/golf/yacht klubovima . Dužnosti ovoga posla mogu biti popravka polomnjenih stvari, košenje trave, održavanje higijene objekta, čišćenje bazena, prenošenje nameštaja, pomoć oko farbanja, krečenja, parkiranja automobila itd.

DELIVERY BOY – ova pozicija dostupna je uglavnom u picerijama i restoranima brze hrane. Dužnosti ovoga posla su dostavljanja hrane, pića.. Za ovaj posao potreban je položen vozački ispit.

FAST FOOD WORKERS – ove pozicije dostupne su u popularnim lancima restorana brze hrane, klubovima. Dužnosti na ovim radnim mestima su različite i često rotirajuće. Studenti mogu raditi u pripremanju hrane, sendviča, pice, salata, kao i konobarisati, raditi za kasom, brinuti o higijeni objekta. Za ovaj posao potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika. Neretko se uz satnicu dobija i mali deo bakšiša.

MARKET WORKERS – pozicije dostupne u velikim marketima i prodavnicama. Dužnosti će zavisiti od departmana u kojima studenti budu raspoređeni. Front Desk – doček gostiju, javljanje na telefon, pomoć kupcima. Cashier – rad za kasom, skeniranje namirnica, vođenje računa o usklađenosti prodaje i novca u kasi. Pharmacy department – prodaja farmaceutskih proizvoda, parfema, kozmetike. Clothes and Shoes department – prodaja garderobe i obuće. Deli department – prodaja salata, priprema sendviča itd. Bakery department – priprema i prodaja raznih peciva i kolača. Fruit department- izlaganje voća, merenje itd. Technical department – prodaja i pomoć kupcima oko tehničke robe. Restaurant – Hostese, Konobari, Barmeni. Liquaur store – prodaja pića.
Mogući poslovi su i pakovanje namirnica u kese, sakupljanje kolica, spremanje, popunjavanje rafova itd. Poslovi u marketima su zabavni, sa puno gostiju i kolega i nisu stresni kao neke druge vrste posla. Radno vreme je uglavnom pre ili posle podne sto je idealno jer ostaje slobodan deo dana za drugi posao ili odmor i zabavu.

GROUNDS/LANDSCAPE – obaveze momaka na ovim poslovima su redovno košenje travnjaka, održavanje živih ograda itd. Devojke uglavnom brinu o baštama, cveću itd. Ovi poslovi se obavljaju napolju a uglavnom nije potrebno napredno znanje engleskog jezika.

PARKING LOT ATTENDANT– obaveze kod ovog posla su stajanje ispred parking mesta, doček gostiju, usmeravanje na slobodna mesta, često i sam odvoz automobila gosta na slobodno parking mesto. Za ove poslove potrebno je napredno znanje engleskog jezika kao i vozačka dozvola ukoliko student sam parkira vozila gostiju.

COOK/KITCHEN HELPER – dužnosti pomoćnika u kuhinji su da saradjuju sa kuvarom i slušaju njegove instrukcije, da pripreme odredjene vrste jela, seckaju povrće, voće, vode računa o datumima isteka rokova namirnica, prave sendviče, kolače, neka osnovna jela za sta će biti utrenirani od strane šefa. Za ove poslove nije potrebno iskustvo ali je bitno da student voli takvu vrstu posla.

AMUSEMENT PARK STAFF – u pitanju je posao unutar zabavnog parka. Najčešće su to pozicije prodavca hrane, sokova i vožnji, operatera i kontrolora vozila i igara u zabavnom parku kao i pozicija na poslovima održavanja parka. Ovi poslovi su najčešće na otvorenom. Zarada je u uskoj vezi sa satnicom ali postoji i mogućnost zarade putem bakšiša. Za ovaj posao potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.

LIFEGUARD – posao spasioca na bazenu/plaži. Dužnosti su obezbeđivanje sigurnosti svih prisutnih na bazenu/plaži, obezbeđivanje poštovanja pravila ponašanja na bazenu/plaži, čišćenje bazena itd… Za ovu vrstu posla potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.