West Australia / Perth

ZAPADNA AUSTRALIJA

je država koja zauzima trećinu zapadne Australije i ujedno predstavlja državu sa najvećom površinom. Takođe je najređe naseljena država Australije sa samo 2,5 miliona stanovnika. Skoro 92% stanovništva u ovoj državi živi u jugozapadnom delu. Glavni i najveći grad Zapadne Australije je Pert.

Istorija ove države, obogaćena aboridžinskom, datira 40000 godina u prošlost. Prvi Evropljanin koji je otkrio oblast Perta bio je holandski moreplovac Vilem de Vlamingh koji je plovio duž obale još 1697. godine i nazvao je reka labuda po velikim jatima crnih labudova u toj oblasti. Evropsko naseljavanje ovog područja počelo je 1826. godine kada je južna luka Albany postavljena za vojnu ispostavu. Sedište kolonije je premešteno u Pert.

Prvi veliki talas naseljavanja u ovoj državi dogodio se 1890. godine sa otkrićem zlata u centralnoj i južnoj unutrašnjosti države. Za vreme zlatne groznice došlo je do velikog priliva stanovništva iz celog sveta u ovaj region.

Zapadna Australija je međunarodno poznata kao visoko kvalitetni dobavljač poljoprivrednih proizvoda sa izvozom većim od 80%. Najviše se izvozi pšenica, uljana repica, ječam, vuna i jagnjetina. U uslužnoj delatnosti, s druge strane, je zaposleno preko 80% stanovništva ove države. Veći deo ovih poslova spada u deficitarna zanimanja Australije. Zapadna Australija je takođe dom najveće morske industrije u Australiji.

PERT

je glavni grad ove države. Sa skoro 2 miliona stanovnika predstavlja četvrti grad po veličini u Australiji. Grad se nalazi između Darlingove padine i Indijskog okeana, duž obale reke Svan na samo 12 kilometara od okeana. Reka je dobila naziv po čuvenim crnim labudovima koji se često mogu videti na njenoj obali. Grad je, 1856. godine, prvobitno osnovao Džejms Stirling kao administrativni centar kolonije Svan River. Masovno je naseljen krajem XIX veka kada je proglašena zlatna groznica u ovom području.

Pert danas predstavlja grad koji se izuzetno visoko kotira u svetu prvenstveno po kombinaciji urbane sofisticiranosti i međunarodnog ukusa, i neretko je upravo ovaj grad prva destinacija turista i imigranata u Australiji. Stanovništvo u Pertu ima skoro duplo veći rast od nacionalnog proseka i zvanično je grad sa najnižom stopom nezaposlenosti u Australiji.

Najveće znamenitosti grada su:  The Perth Mint, Swan Valley, Swan River, The Aquarium, Perth Bell Tower…

Većina ljudi sa nižim nivoom obrazovanja radi prevashodno u rudarskoj industriji. Ovo se svakako ne poistovećuje sa zlatnom groznicom, ali činjenica jeste da je ovo podneblje bogato rudom čijom eksploracijom stanovništvo može da zaradi. Pored rudarstva, industrije koje zapošljavaju veliki broj radnika u Pertu su: finansije i osiguranje, stručne, naučne i tehničke usluge, ugostiteljstvo, obrazovanje i maloprodaja.

Interesantne činjenice

  • Pert je najizolovaniji glavni grad na svetu. Udaljen je preko 2,000 kilometara od najbližeg većeg grada.
  • Poznat je kao najsunčaniji grad na svetu sa prosečno osam sati sunca dnevno tokom cele godine.
  • Pert je postao poznat i kao grad svetlosti. Kada je astronaut Džon Glen kružio orbitom 1962. godine, mogao je da vidi Pert jer su svi stanovnici uključili svoja svetla u domovima.
  • Zahvaljujući rudarskoj industriji, Pert ima najveći broj self-made milionera po glavi stanovnika, više nego bilo koji drugi grad na svetu.
  • Kovnica u Pert-u je najstarija kovnica u svetu koja još uvek radi u svojim originalnim prostorijama.
  • Pert je jedini grad na svetu gde avioni mogu da sleću u poslovnom delu grada.
  • Kings Park u Pertu je najveći unutrašnji gradski park u svetu, veći i od njujorškog Central parka.
  • Putovanje autobusima oko Perta je besplatno ukoliko se nalazite u besplatnoj tranzitnoj zoni ili koristite besplatne CAT autobuse.