Ivana Vukašinović, Wells, Maine

Beograd-Maine

Godina putovanja: 2014
Iskustvo sa agencijom: Neutralno
Agencija je ok,samo sam očekivala da poseduju više informacija o samom mestu u koje su nas poslali. Meni je rečeno da ima dosta restorana, mesta gde se lako može naci drugi posao. To stvarno nije bilo tačno. Problem sa nalaženjem drugog posla nisam imala samo ja. Devojke koje su živele sa mnom su takodje imale ovaj problem. Ne znam da li možda pre nas niko nije bio baš u ovom mestu, pa nisu imali sve informacije.

Lokacija: Wells, Maine
Iskustvo sa nalaženjem dodatnog posla: Negativno
Wells je mesto u kojem se pretežno nalaze hoteli i moteli. Ima jedna glavna ulica i nekoliko manjih koje vode do plaže. Sve je locirano do puta. Nema neke mogućnosti za šetnju. Meni se iskreno nije nešto dopalo. Jako je mali broj restorana,barova,suvenirnica. Prema tome, ako vam je prvi posao housekeeping (kao što je bio u mom slučaju) stvarno ne preporučujem da idete u Wells. Tačnije, uopšte ne preporučujem. Ja sam morala da radim u mestu pored, Ogunquit se zove. Svaki dan sam vozila bajs po 45 minuta u jednom smeru. To nije problem ako je lepo vreme, ali ako padne kiša, verujte mi da nije baš prijatno. Posle prvog posla, voziti na kiši i ići direktno na drugi posao je poprilično teško. Moja preporuka je da odete u Ogunquit. Mnogo je lepše mesto, ima više studenata, veće su mogućnosti da se nadje bolji posao. U Wellsu ima jedan bar, mislim da se zove Feile. Tu je ok otići uveče, imaju fine koktele, ali nije ništa specijalno. Većinom su stariji gosti, pa malo bude smor. U Ogunqitu ipak postoji nekoliko barova,klub (To je gej klub, muškarci koji fino izgledaju mogu tamo i da se zaposle; fina je lova, koliko sam čula). Moja drugarica je uspela da se zaposli na dva dana nedeljno kao basser u Wellsu, u restoranu Billy’s chowder i stvarno je dobro zaradjiavala tamo. Tako da,ako se ipak odlučite za Wells, prvo idite u Billy’s da tražite posao. Pored tog Billy’s se nalazi Varano’s restoran,ali je tamo jako teško upasti. Ima još nekoliko restorančića, ali je to jako malo u poredjenju sa Ogunquitom.

Posao: housekeeper,Village by the sea
Iskustvo sa poslodavcem: Neutralno
Satnica: 9 $  Broj sati nedeljno: 35  Prosek napojnica: Prosek neki je oko 15 $.
Opis poslodavca: Dobra stvar ovog posla je što smo imale odličan smeštaj koji je bio u samom hotelu. Tačnije, to je jedan od apartmana za izdavanje. Sve smo imale, čak i mašinu za pranje sudova. Loša stvar je što je posao stvarno jako težak,nismo imale kolica koja guramo, nego se sva oprema( ogromne zelene torbe natrpane peškirima, krpama za brisanje, šamponima, sapunima i dr.) nosi na ledjima. Druga stvar, ne postoji lift, nego se ide peske uz i niz stepenice. Treća stvar, nismo imale dovoljno sati. 35-38 u jeku sezone što je jako malo. Radno vreme je bilo od 9-3, nekad do pola 4,4. Retko se kad desilo da smo završili u pola 5. Kada smo rekli da trazimo drugi posao, rekli su nam da ne smemo pre 5 da počinjemo na drugom poslu da radimo. Objašnjenje je bilo da ćemo im možda nekad trebati do pola 5.To se desilo svega nekoliko puta za 4 i po meseca koliko smo radile tamo. Bakšiš je deljen skroz nepravedno. Da ne dužim, Wells ne preporučujem! Ni Village by the sea! Ipak program Work & Travel svakako preporučujem. Planiram opet da idem. Upoznaćete ljude, poboljšati jezik, steći iskustvo, proputovati i pamtiti kao jednu od najlepših stvari u životu!