INFORMACIJE O PROGRAMU

Osamdesetih godina dvadesetog veka u Americi se pojavila ideja da se mladim devojkama iz različitih zemalja pruži mogućnost legalnog čuvanja dece porodicama u Americi. Razvojem industrije i tehnologije, ljudi su postali veoma ograničeni slobodnim vremenom zbog povećanja radnih sati, i iz toga se javila potreba za zapošljavanjem osoba koje će voditi brigu o njihovoj deci. AU PAIR je jedan od programa koji daje priliku mladim devojkama iz čitavog sveta da se kroz čuvanje dece i boravak u američkim porodicama upoznaju sa američkom kulturom, načinom života, školovanjem i mnogim drugim stvarima.

Polaznici programa moraju prvenstveno biti osobe koje vole decu i koje imaju iskustva sa čuvanjem istih. Morate biti pripremljeni da ćete godinu dana boraviti u američkoj porodici, i biti deo iste. HOST porodice AU PAIR programa se biraju vrlo pažljivo, da bi polaznicima programa prilagođavanje kao i sam program bio što prijatniji. AU PAIR kandidat mora da se infiltrira u tok života porodice u koju je došao. Njegov zadatak će biti da brine o deci na najadekvatniji mogući način. Takođe, AU PAIR agencija sarađuje sa velikim brojem porodica u raznim delovima USA gde možda i nije moguće korišćenje gradskog prevoza. Zbog toga je izuzetno bitno da učesnik programa bude aktivan vozač, jer američke porodice većinom koriste sopstveno vozilo za transport. Takođe kandidat AU PAIR programa mora da ima između 18-26 godina pre svega da bi se maksimalno združio sa decom koju će čuvati ali i da bude adekvatno zbrinut od strane HOST porodice.

Ukoliko ste:

 1. osoba starosti od 18-26 godina,
 2. imate minimum završenu srednju školu,
 3. imate vozačku dozvolu B kategorije,
 4. niste krivično osuđivani,
 5. imate iskustva u čuvanju dece,
 6. niste prethodno bili odbijani za Američku vizu,
 7. imate srednji nivo znanja engleskog jezika,
 8. i niste prethodnih godina bili učesnik AU PAIR programa (pre manje od 2 godine),

ispunjavate sve uslove da se prijavite na naš program i započnete Vašu avanturu!

 

Au Pair program za sezonu 2024:       

$735

Način i dinamika plaćanja:

 1. $300 prilikom prijave na Au pair program,
 2. $435 nakon pronalaska Host porodice a pre apliciranja za vizu. Iznos u dolarima se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne Banke Srbije na dan uplate.

U CENU JE UKLJUČENO:

 1. džeparac na godišnjem nivou u iznosu od $10000 što je oko $195 nedeljno,
 2. smeštaj i hranu obezbeđenu od strane HOST porodice,
 3. online obuka u vezi čuvanja dece,
 4. kurs na jednom od koledža u vrednosti od $500 koje takođe porodica obezbeđuje,
 5. po isteku godinu dana boravka u porodici, postoji mogućnost produžavanja boravka na 6, 9 ili 12 meseci,
 6. dve nedelje godišnjeg odmora nakon 6 meseci rada,
 7. avio karta u oba pravca – obezbeđena od strane porodice,
 8. zdravstveno osiguranje tokom radnog dela programa,
 9. konstantnu podršku American Adventure tima i AU PAIR agencije iz USA,
 10. pribavljanje DS-2019 obrasca,
 11. SEVIS troškovi,
 12. Pomoć pri popunjavanju aplikacije
 13. organizovanje dokumentacije za viziranje,
 14. zakazivanje intervjua u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država,
 15. testiranje znanja engleskog jezika.

U CENU NIJE UKLJUČENO:

 1. troškovi viziranja ($160)
 2. troškovi transfera od aerodroma do HOST porodice u slučaju da nastanu
 3. lični džeparac od $300-500
 4. troškovi avio takse u iznosu od $100

NAPOMENA: Svi troškovi navedeni u dolarima se plaćaju u dinarskoj protivvrednosti na račun American Adventure d.o.o. u Erste banci po prodajnom (gornjem) kursu na dan uplate. Taksa za vizu se plaća direktno na račun ambasade. Nalog za plaćanje će Vam obezbediti agent prodaje American Adventure tima.

Pre svega savetujemo da kontaktirate našeg agenta u poslovnici zarad dobijanja opširnijih informacija o programu. AU PAIR je program koji je aktivan tokom cele godine, tako da imate mogućnost da se prijavite kada god želite, ali napominjemo, ukoliko želite da započnete Vašu avanturu u roku od nedelju dana, velike su šanse da nećemo biti u mogućnosti da Vam to omogućimo. Pratite našu Internet stranicu, i informišite se redovno o svim pogodnostima koje Vam nudimo.

KORAK 1 – Informativni razgovor pre prijave

Posle informativnog sastanka sa jednim od naših agenata, započinjemo pripreme za Vaš AU PAIR program. Potrebno je da obavimo mini intervju u vezi Vašeg iskustva, koji tip porodice bi Vam najviše odgovarao, moguće mesto stanovanja HOST porodice i tako dalje. Pre potpisivanja Ugovora potrebno je uraditi psihotest. Psihotest sadrži niz pitanja koje Vam agenti prodaje dostavljaju u pisanoj formi i koji ste u obavezi da popunite tačnim i iskrenim odgovorima. Cilj je da saznamo što više informacija u vezi Vaše ličnosti da bismo Vam obezbedili porodicu koja Vam najviše odgovara.

KORAK 2 – Prijava na program

Na našoj Internet stranici imate online prijavu koju treba da popunite ukoliko ste se odlučili za AU PAIR program. Nakon toga ćemo Vam na mail poslati svu dokumentaciju i predstojeće korake na putu do Vašeg cilja. Dokumentacija uključuje i instrukcije za plaćanje. Nakon plaćanja prvih troškova programa ćete i zvanično napraviti Vaš prvi korak ka SAD-u. Cenu programa čini prijava i avans koji se plaćaju na dan potpisivanja Ugovora a druga rata se plaća nakon pronalaženja Vaše željene porodice. Potpisuje se Ugovor o pružanju usluga sa American Adventure d.o.o gde se jasno definišu prava i obaveze Vas kao naručioca usluge i naše agencije kao davaoca usluge.

KORAK 3 – Dokumentacija

Nakon potpisivanja Ugovora, Vaša obaveza je da dostavite neophodnu dokumentaciju u narednih 10 radnih dana. Naši saradnici će biti sa Vama tokom celog procesa, dok god bezbedno ne stignete do željene porodice. Aplikacija za porodicu biće spram Vaših želja i saveta saradnika, bićete prihvaćeni u željenu porodicu samo ukoliko obe strane pokažu odobrenje.

KORAK 4 – Aplikacija

Sledeći korak nam je popunjavanje zvanične aplikacije za traženje AU PAIR HOST porodice. Da bismo adekvatno popunili aplikaciju potrebno je da priložite minimum dve reference od porodica kojima ste čuvali decu, minimum jednu referencu od osobe kojoj ste čuvali decu u vezi sa Vašim psihološkim profilom. Morate da napravite fotokolaž sačinjen od slika Vas i dece tokom brige o njima i poželjno je da bude u JPEG formatu. Obavite lekarski pregled, izvadite uverenje da niste krivično gonjeni, kopiju vozačke dozvole, propratno pismo porodici u SAD, kopiju Vaše diplome (sa fakulteta ili srednje škole), kopiju intervju-a koji smo ranije obavili i psihometrični test. Kada smo to prikupili, popunjavate aplikaciju prilikom koje će Vam agent asisitirati. Aplikacija se šalje AU PAIR agenciji i tada traženje Vaše HOST porodice može da počne.

KORAK 5 – Traženje HOST porodice

HOST porodice primaju nekoliko aplikacija istovremeno i uvek odaberu nekoliko potencijalnih kandidata. HOST porodica će Vas kontaktirati prvo putem mail-a da biste se dogovorili za telefonski razgovor ili će Vas odmah telefonskim putem kontaktirati. Agent će Vas upozoriti da budete pri Vašem telefonu kada uđete u proces potrage za HOST porodicom da ne biste propustili priliku.  Porodice najviše zanimaju informacije u vezi sa Vašim prethodnim iskustvom u čuvanju dece. Nemojte se iznenaditi ako Vam upute pitanje u vezi Vaše ličnosti. Najbitnije je da na pitanja odgovarate punim rečenicama, ne oklevajte da se udubite u konverzaciju sa njima. Nakon razgovora sa porodicom ćemo ubrzo dobiti odgovor da li ste primljeni od strane HOST porodice ili niste. Ovakvi intervjui se održavaju sve dok ne budete primljeni od strane jedne HOST porodice.

KORAK 6 – Generisanje dokumenata potrebnih za dobijanje J1 vize od strane AU PAIR agencije

Nakon što se HOST porodica odlučila za Vas, AU PAIR agencija u Sjedinjenim Američkim Državama započinje generisanje potrebnih dokumenata za dobijanje Vaše J1 vize (DS 2019 obrazac). Kada su svi dokumenti prikupljeni, ugovara se intervju za dobijanje vize u ambasadi u Beogradu.

KORAK 7 – Zakazivanje intervjua u ambasadi

Agencija je ta koja Vam zakazuje viziranje u skladu sa Vašim željenim datumom putovanja i naravno Vašim dogovorom sa HOST porodicom. Vaša obaveza do tada jeste da uplatite taksu od $160 američkoj ambasadi u Beogradu.  Pre odlaska na intervju za vizu, agencija će Vas sprovesti kroz moguća pitanja na samom razgovoru za vizu. Nakon obavljenog razgovora sa konzulom, na licu mesta dobijate odgovor da li ste dobili vizu ili ne.

KORAK 8 – Avio karta i polazak

Po pitanju avio karte, AU PAIR agencija Vam obezbeđuje istu. Vi ne snosite troškove avio prevoza. Jedina stavka koju treba da finansirate jeste doplata (taksa) za aerodrome u iznosu od $100.

KORAK 9 – Dolazak kod HOST porodice

U većini slučajeva, HOST porodica će Vas pokupiti na aerodromu i obezbediti transfer do mesta stanovanja. Ukoliko to nije slučaj, moraćete sami da snosite troškove transporta od aerodroma do HOST porodice.

Za popunjavanje aplikacije potrebna nam je određena dokumentacija. Popunjavanje aplikacije je dosta zahtevan posao i zbog toga će Vam agenti American Adventure-a biti konstantno na raspolaganju tokom tog procesa.

POTREBNA DOKUMENTACIJA

 1. fotokopija važećeg pasoša,
 2. 2 fotografije za SAD vizu (5X5 cm sa belom pozadinom),
 3. potvrda da niste krivično osuđivani (iz MUP-a),
 4. fotokopija važeće međunarodne vozačke dozvole,
 5. preporuke minimum 2 porodice kojima ste čuvali decu,
 6. preporuke minimum jedne osobe kojoj ste čuvali decu u vezi sa Vašim psihološkim profilom,
 7. pozdravno pismo HOST porodici,
 8. lekarsko uverenje (dobijate blanko u agenciji),
 9. fotokopija diplome o stečenom obrazovanju (prevedenu na engleski jezik)
 10. nekoliko fotografija u porodičnom okruženju sa decom u vidu kolaža (JPEG format),
 11. fotokopija pasoša koji je važeći minimum 18 meseci od datuma popunjavanja aplikacije.

J-1 viza omogućava polaznicima AU PAIR programa da putuju i legalno rade u Sjedinjenim Američkim Državama tokom cele godine. Korišćenje AU PAIR programa može biti na godinu dana uz mogućnost produženja na dodatnih 6, 9 ili 12 meseci. Posle toga, svaka AU PAIR devojka ima pravo na mesec dana putovanja širom Sjedinjenih Američkih Država.

DS-2019

DS-2019 je dokument koji obezbeđuje AU PAIR agencija iz SAD sa kojom sarađujemo. Ovaj dokument omogućava kandidatu da bude učesnik programa, ide na viziranje i dobije J1 vizu. Na njemu se nalaze informacije o organizatoru programa (AU PAIR agenciji), dužini trajanja programa, kao i osnovne informacije samog učesnika. Po dobijanju vize, učesnik AU PAIR programa kulturne razmene, obavezan je da ponese ovaj dokument sa sobom u SAD. DS-2019 mora biti potpisan i mora se čuvati tokom putovanja i boravka u SAD-u podjednako kao i viza. Vaša viza nije važeća bez ovog formulara. DS-2019 se stalno mora nositi sa pasošem u toku trajanja programa.

I-94 obrazac

Obrazac I-94 sadrži informacije o datumu ulaska i izlaska iz Sjedinjenih Američkih Država. Popunjava ga svaki putnik izvan SAD-a koji ulazi u Sjedinjene Države. Obrazac označava dužinu boravka i taj datum se mora podudarati sa datumom na obrascu DS-2019, plus trideset dodatnih dana predviđenih za putovanje.

SEVIS

SEVIS Student & Exchange Visitor Information System (SEVIS) je sistem pomoću kojeg se evidentiraju i prate učesnici programa kulturnih razmena za vreme boravka u SAD (J1 viza). Svi učesnici moraju da se registruju u SEVIS programu i ovo je  obavezno za dobijanje J-1 vize.

SOCIAL SECURITY NUMBER

SOCIAL SECURITY NUMBER SSN je socijalni broj koji je obavezan za legalan rad u SAD-u. Ovaj broj se dobija nakon apliciranja za isti u kancelarijama Social Security Administration, po dolasku u Ameriku.

Posetite lekara! Izuzetno je bitno da posetite lekara pre nego što krenete na bilo kakav put, naročito ukoliko ostajete u stranoj zemlji duži vremenski period. Uradite opsežne analize jer iako ste zdravstveno osigurani u stranoj državi postoje mnoge stavke koje ne podležu osnovnom osiguranju pogotovo ukoliko niste oboleli u stranoj džavi.

Provera dokumentacije! Mi ćemo Vam pomoći i proveriti svu dokumentaciju koja Vam je potrebna za program. Nakon dobijanja vize ćete imati mnoštvo dokumentacije i zato je neophodno da pre samog puta dobro proverite da li Vam je tu pasoš, Vaš DS obrazac, SEVIS, zdravstvena knjižica.

Mesto u kom ćete boraviti! HOST porodica će Vam svakako pokazati mesto u kome ćete boraviti i odvesti Vas da ga upoznate, ali kao i svi, niko ne zna sve informacije o svom gradu. Edukujte se, pročitajte gde odlazite. Možda u tom gradu postoji nešto što Vas interesuje a što ne želite da propustite, kao i nešto što po svaku cenu želite da zaobiđete.

Izvadite međunarodnu vozačku dozvolu! U potrebnoj dokumentaciji Vam je naglašeno da izvadite međunarodnu vozačku dozvolu jer ćete u Americi dosta koristiti automobile od Vaše porodice prilikom transporta dece u školu, na treninge i tako dalje. U AMSS se možete raspitati o mestima, načinu i ceni iste.

Obnovite engleski jezik! Ne moramo da Vam naglašavamo da idete u američku porodicu. Naravno da se od Vas ne očekuje da pričate kao prosečan Amerikanac, ali što više truda uložite u Vaš engleski jezik pre nego što odete u Ameriku, to će Vam biti lakše posle da ga savladate. Engleski jezik je veoma rasprostranjen i nije potrebno naglašavati koliko Vam može biti od značaja, zato razmišljajte o svojoj budućnosti i radite na sebi.

Porodice u Sjedinjenim Američkim državama mogu biti različitih profila. Uglavnom su to porodice sa dvoje do četvoro dece uzrasta do 10 godina. SAD su multietnička sredina tako da je moguće da ćete biti u porodicama koje jesu američki državljani ali ne znači da su iste etničke pripadnosti. Sve porodice moraju tečno da govore engleski jezik. Ne zaboravite da obe strane moraju da se slože pre Vašeg odlaska u porodicu, izuzetno je bitno da Vam se dopada porodica, i da se Vi dopadate njima. Međutim, to ne isključuje mogućnost potencijalnih nesuglasica koje se mogu desiti. AU PAIR predstavnik će Vam biti na raspolaganju stalno, obilaziće Vas da se osigura da je sve u redu. AU PAIR agencija ima predstavnike širom SAD-a koji su u mogućnosti da dođu do HOST porodice u roku od sat vremena. Ukoliko nesuglasice između porodice i AU PAIR devojke ne mogu da budu rešene, na licu mesta će se potražiti nova HOST porodica. Svakako bi trebalo da stojite iza svog izbora, i da se trudite da ostvarite što bolju komunikaciju sa Vašom Host porodicom. Vi ćete postati deo njihove svakodnevice i zato ne sumnjajte da će Vam pokloniti dosta svog vremena kako biste se osećali prihvaćeno i kako bi Vam boravak bio što prijatniji.

PRIPREMA ZA INTERVJU SA HOST PORODICOM!

Jedan od najbitnijih momenata pronalaska odgovarajuće porodice jeste intervju sa istom. Svakako da sva potrebna dokumentacija, vozačka dozvola, iskustvo u radu i čuvanje dece je zaista bitno, i predstavlja jedan od najbitnijih faktora, ali ponekad i pored Vaših dobrih kvalifikacija, dešava se da ne budete primljeni u željenu HOST porodicu zbog intervjua. HOST porodice su te koje biraju da li će razgovarati sa Vama. Nakon ispunjene aplikacije, porodica Vas kontaktira zarad telefonskog razgovora. American Adventure agenti su tu da Vas maksimalno pripreme za takav razgovor. Pre svega potrebno je da budete opušteni, bez treme, harizmatični i otvoreni u razgovoru. Razgovor sa potencijalnom porodicom je jedinstvena prilika za Vas pre svega kada možete da saznate sve što Vas zanima o HOST porodici. To su osobe sa kojima Vi treba da provedete godinu dana “pod istim krovom” i sasvim je normalno da želite svašta da ih pitate, i da ostvarite lepu konverzaciju sa njima. Izbegavajte pitanja koja se tiču nacionalnosti, seksualne opredeljenosti ili politike. Takođe izbegavajte da odgovarate na pitanja sa “da” ili “ne”. Napominjemo, to treba da bude normalna porodična konverzacija jer ćete Vi biti deo nje.

OBAVEZE HOST PORODICE PREMA AU PAIR KANDIDATU

 1. Da obezbedi avio kartu u oba pravca za učesnika programa,
 2. da obezbedi i finansira proizvoljni kurs na jednom od lokalnih univerziteta,
 3. da obezbedi hranu i smeštaj prilagođen uslovima u kojima i sama porodica živi,
 4. da prihvati kandidata kao deo svog svakodnevnog života i tretira ga kao deo porodice,
 5. da obezbedi godišnji džeparac od $10000,
 6. da obezbedi dve nedelje godišnjeg odmora nakon 6 meseci rada,
 7. da obezbedi zdravstveno osiguranje,
 8. da obezbedi AU PAIR kandidatu slobodan vikend makar jednom mesečno.

OBAVEZE AU PAIR KANDIDATA

 1. Au Pair kandidat treba da vodi računa o svom ponašanju, načinu oblačenja,  treba da pokaže naklonost prema deci, pažnju i brigu, ali takođe i autoritet,
 2. briga o deci najviše dok su roditelji na poslu, da spremite deci užinu kada je to potrebno,
 3. da pomognete deci oko nekih dodatnih aktivnosti, da koegzistirate sa njihovim načinom života i da se trudite da se maksimalno prilagodite,
 4. da vodite računa da dečije prostorije ostanu uredne i sređene,
 5. da vodite računa o ličnoj higijeni i higijeni prostorije u kojoj boravite,
 6. da poštujete i pridržavate se svih ugovorenih obaveza,
 7. da prisustvujete online orijentaciji u vezi sa čuvanjem dece u Americi,
 8. da uredno pohađate kurs po svom izboru koji Vam finansira porodica u kojoj odsedate.

au pair

Ukoliko želite da promenite sredinu u kojoj trenutno živite, da upoznate novu kulturu, da date sebi šansu za novim radnim iskustvom, AU PAIR je program za Vas. Porodica za koju se sami odlučite pružiće Vam šansu da se školujete na jednom od američkih univerziteta, da se upoznate sa njihovom svakodnevicom i načinom života, da stvorite radne navike, i pripremite se za svoju buduću porodicu. Program Vam takođe nudi i mesec dana putovanja po celoj Americi po isteku Vašeg radnog dela gde imate priliku da posetite najatraktivnije delove Amerike, kao i njene impozantne gradove.

 1. VI U AMERICI: Ovo je jedinstvena prilika da posetite jednu od najuticajnijih i najrazvijenijih zemalja sveta. Postoji izreka “Čovek vredi onoliko koliko država poseti!” Mi od Vas želimo da živite u tom duhu, u svojoj avanturi. Ovo je pre svega sjajna prilika da upoznate ne samo jednu različitu kulturu već više njih.
 2. VI I PORODICA: AU PAIR program je program brige o deci. Ritam života XXI veka je izuzetno dinamičan, iz tog razloga pojavila se potreba za zapošljavanjem osoba od poverenja koje su u mogućnosti brinuti o najmađim naraštajima. Ovo je prilka da vidite sebe i svoju porodicu u budućnosti, da vidite šta treba a šta ne treba da radite, da iskusite kako je to brinuti o nekome ko za to nije još uvek spreman. Upijajte svaki sekund sa decom i sa porodicom, postoji mnogo toga što možete naučiti od dece, brige o njima i životu sa drugačijom porodicom.
 3. RADNA NAVIKA: Ovo je prilika za Vaše osamostaljenje. Pored toga što Vas program uči kako izgleda brinuti o drugima, i prilagoditi se drugačijoj kulturološkoj sredini, ovaj program je i test za Vas. Vi ćete nedeljno biti nagrađivani za Vaš rad u vidu obaveznog džeparca koji će Vam porodica davati. Mnogima od Vas ovo će biti prvi novac zarađen isključivo Vašim trudom i zalaganjem. Razmislite kako ćete da ga potrošite.
 4. OBRAZOVANJE: Jedan od preduslova za ovaj program jeste Vaše solidno znanje engleskog jezika. Godinu dana provedenih u porodici u kojoj se priča engleski jezik sigurno će Vam značajno povećati znanje o ovom jeziku i konverzaciju na istom. Takođe, porodica će Vam obezbediti kurs na jednom od obližnjih fakulteta. Ne sumnjamo da će u Vašoj biografiji sjajno izgledati činjenica da imate vid usavršavanja u inostranstvu.
 5. OSAMOSTALJENJE: u tim godinama još uvek ste dosta ovisni o svojoj porodici,  prijateljima, okruženju. Naravno da ne smatramo da je to loše, ali ovaj program će Vam pružiti mogućnost da stasate pre svega kao osoba, da budete malo zreliji, i malo fleksibilniji u pogledu na svoju budućnost. Nikada ne znate u kojoj državi možete postati uspešna poslovna osoba i koliko će Vam ovo iskustvo zaista biti bitno.