Program stručne prakse i usavršavanja u Americi

Ukoliko ste zainteresovani za sticanje praktičnog iskustva iz oblasti Vaših studija, nudimo Vam dva programa koji omogućavaju da poboljšate svoje akademske i profesionalne kvalifikacije – Stručna praksa/usavršavanje u Americi:

  • Internship (J-1 Program) Stručna praksa u Americi
  • Training (J-1 Program) Stručno usavršavanje u Americi

Kao učesnik ovih programa imaćete mogućnost da radite za američke kompanije i steknete međunarodno radno iskustvo, što može da Vam otvori mnoga vrata u budućnosti. Takođe, upoznaćete američki način života i zaraditi u isto vreme.

Možete se prijaviti u bilo koje doba godine, a program stručne prakse (INTERNSHIP) može trajati do 12 a stručnog usavršavanja (TRAINING) do 18 meseci.

Ovde možete preuzeti  informator za program stručne prakse i usavršavanja u USA

Preuzmi PDF

 INTERNSHIP PROGRAM – Stručna praksa u Americi

Internship program (program stručne prakse u Americi) namenjen je studentima završnih godina ili sveže diplomiranim studentima (do jedne godine od diplomiranja). Učesnici imaju priliku da rade u američkim kompanijama, na plaćenim pripravničkim pozicijama i imaju mogućnost da steknu praktično iskustvo u oblasti studija. Polaznici će moći da poboljšaju svoje jezičke veštine interakcijom sa saradnicima, klijentima kompanije ili drugim pripravnicima. Nakon programa, učesnici imaju dodatnih 30 dana takozvanog “grejs perioda“. Tokom ovog perioda studenti ne mogu da rade tako da je to najbolje vreme za istraživanje drugih delova Sjedinjenih Američkih Država. Trajanje programa je do 12 meseci.

 

TRAINING PROGRAM – Stručno usavršavanje u Americi

Kvalifikovani učesnici mogu da rade do 18 meseci bilo gde u Sjedinjenim Državama, u odobrenim kompanijama koje sprovode Training program (program stručnog usavršavanja u Americi). Ovaj program i viza koja ide sa njima (J1 viza) NIJE dugoročan posao i omogućava učesnicima da dobiju praktično iskustvo i uputstva u oblastima koje se tiču bilo njihovog programa na studijama ili sadašnje oblasti zapošljavanja.

Pozicije u programima Internship-a i Training-a

 • Software Development
 • Network Engineering
 • Web Design and Development
 • Marketing
 • Business Administration
 • Construction
 • Hospitality, Culinary and Tourism
 • Graphic Design
 • International Trade
 • Accounting
 • Architecture
 • Agriculture

FULL PLACEMENT PROGRAM

U ovoj opciji sponzor vam pronalazi Vaše mesto stažiranja ili treninga. Aplikant može ali i ne mora da prihvati ponudu i u tom slučaju čeka sledeću opciju za razgovor za posao. Imajte u vidu da će naš sponzor da uradi sve što je u njegovoj moći  da pronađe ponudu u skladu sa Vašim željama i afinitetima ali isto tako da sponzor neće uvek biti u mogućnosti da odgovori svim Vašim željama.

Kontaktiraje nas za cene programa i trenutno otvorene pozicije.

Šta je uključeno u cenu ove opcije:

  • Obezbeđivanje plaćene prakse u Vašoj struci
  • Intervju sa našim sponzorima
  • Zdravstveno osiguranje za vreme trajanja programa (ovo osiguranje ne pokriva Vaš mesec namenjen putovanju)
  • Podršku 24/7 za vreme trajanja programa
  • Usluga agencije
  • Početno testiranje znanja engleskog jezika
  • 4G SIM USA kartica

Šta nije uključeno u cenu programa:

  • Avionska karta za SAD (kao polaznicima programa biće Vam ponuđene privilegovane cene transporta koje obezbeđujemo zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa avio kompanijama)
  • Troškovi intervjua u američkoj ambasadi (160$)
  • Troškovi SEVIS programa (180$)
  • Troškovi smeštaja i hrane tokom boravka u SAD

SELF PLACEMENT PROGRAM

U ovoj opciji aplikant sam pronalazi firmu ili udruženje koje će ga prihvatiti na Internship ili Training program. Ova opcija naglašava da su svi učesnici odgovorni za svoj smeštaj. Učesnici u programu su obavezni da podnesu informacije o smeštaju svojim koordinatorima u roku od 48 sati od momenta prispeća u validnom SEVIS-u.

Kontaktiraje nas za cene programa.  

Šta je uključeno u cenu ove opcije:

  • Zdravstveno osiguranje za vreme trajanja programa (ovo osiguranje ne pokriva mesec namenjen putovanju)
  • Podrška 24/7 za vreme trajanja programa
  • Usluga agencije
  • 4G SIM USA kartica

Šta nije uključeno u cenu programa:

  • Avionska karta za SAD (kao polaznicima programa biće Vam ponuđene privilegovane cene transporta koje obezbeđujemo zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa avio kompanijama)
  • Troškovi intervjua u američkoj ambasadi (160$)
  • Troškovi SEVIS programa (180$)
  • Troškovi smeštaja i hrane tokom boravka u SAD

KORAK 1 – Online prijava

Prijava na program se vrši direkno sa sajta American Adventure. Link možete pronaći ovde. Da bi Vaša prijava bila registrovana kao Internship/Trainee u sekciji „Podaci u vezi sa studentom“, pod „Trenutna godina studija“, odaberite Intern/Trainee.
Nakon prijema prijave, kontaktiraće Vas predstavnik American Adventure koji će biti zadužen za vodjenje Vaše aplikacije sve do trenutka dobijanja vize. Aplikacioni paket sa dokumentacijom, Ugovorom i brošurom će Vam biti prosleđen na email.

KORAK 2 – Dokumentacija

Aplikant se prijavljuje na željeni program i predaje sledeću dokumentaciju:

  • Uverenje iz suda da nije pod krivičnim postupkom (Srpski i Engleski),
  • Uverenje sa fakulteta o stečenom znanju ili uverenje o statusu studenta (Srpski i Engleski),
  • Motivaciono pismo,
  • Kopija prve strane pasoša i svih SAD viza,
  • Kopija SSN (ukoliko je student bio u SAD),
  • Preporuka od profesora sa fakulteta, sve sertifikate kojim bi upotpunio svoju biografiju,
  • Preporuku od poslodavca (ako je kandidat bio zaposlen).

 

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja kako da napišete dobar CV ili motivaciono pismo, predstavnici American Adventure-a će Vam biti na raspolaganju. U kratkom roku ćete biti obavešteni da li su Vaši posebni zahtevi mogući za realizaciju i da li bi trebalo da dostavite dodatne informacije.

KORAK 3 – Screening i intervju za posao

Predstavnici sponzorskih agencija će Vam zakazati Skype interjvu i proveriti znanje Engleskog jezika. Na osnovu ovog intervjua ,sponzorska agencija će stvoriti sliku o Vama i formirati plan Vašeg predstavljanja potencijalnim poslodavcima. Isto tako, u slučaju bilo kakvih nedoumica, agent sponzorske agencije će Vam biti na raspolaganju. Nakon ovoga uslediće razgovori sa poslodavcima i proces pronalaženja zaposlenja.

KORAK 4 – Job Hunting

Kada sponzorska agencija pronadje potencijalnog poslodavca, bićete pozvani na intervju sa njim. Obično se prolazi oko 3 kruga razgovora dok se ne dođe do finalnog odgovora da li ste primljeni na poziciju ili ne. Nije retkost da se uporedo odvija više intervjua. Neki poslodavci zahtevaju i izradu video CV-a pri čemu će Vam pomoći naši predstavnici.

KORAK 5 – Priprema dokumentacije za viziranje

Nakon pozitivnog odgovora od strane poslodavca, sponzorska kompanija kreira Vaš internship-training plan. Od ovog trenutka stvari se odvijaju prilično brzo i uskoro ste spremni za viziranje. Nakon viziranja, sve što treba da uradimo je da Vam pronadjemo odgovarajuću avio kartu i Vi ste spremni.

Da bi se kandidat mogao razmatrati za dobijanje J-1 vize, mora da ispunjava sledeće uslove:

Pri kraju je svojih studija ili je diplomirao pre manje od godinu dana (Internship program – Stručna praksa u Americi),

Poseduje diplomu o završenim studijama i najmanje godinu dana plaćenog radnog  iskustva u struci van tla SAD  ili  5 godina plaćenog radnog iskustva stečenog van SAD i srednju stručnu spremu (Training program – Stručno usavršavanje u Americi),

Određeni nivo znanja engleskog jezika (koji zavisi od zahteva poslodavaca),

Učesnik mora imati između 22-36 godina.

Da li mogu da učestvujem na programu stručnog usavršavanja u USA iako sam učestvovao/la u drugom J-1 programu u prošlosti ?

Ukoliko ste bili na Work and Travel programu, Au Pair Programu ili Academic Year Programu, Vi imate pravo da aplicirate za  Internship ili Training programa. Ukoliko ste bili učesnik Internship/Training programa potrebno je da napravite pauzu preko 2 godine pre ponovnog apliciranja na program.


Da li postoje ograničenja vize vezane za dužinu boravka u SAD-u ?

Trajanje ovih programa varira od 6 – 18 meseci i ovi programi mogu da počnu u bilo kom periodu tokom godine tj. ne postoji određeno vreme za prijavu na Intership i Training program. Učesniku ovog programa se izdaje J-1 viza koja ne odobrava internacionalnim učesnicima da menjaju odabranog poslodavca kao ni da produžavaju svoj trening preko 18 meseci. Vama će biti izdata J-1 viza do tačnog datuma prikazanog na Vašem DS 2019 formularu (Vaša legalna dužina treninga). Takođe prilikom ulaska u SAD bićete u obavezi da popunite  formular I-94 koji pokazuje poslednji dan do kada možete da budete u SAD-u u okviru J-1 vize. U odnosu na  datume pokazane na DS 2019 formularu imate  plus 30 dana turističkog perioda koji je predviđen za putovanja.


Da li mogu da produžim svoj program stručne prakse ?

Intership/Training Program se obustavlja datumom prikazanim na DS 2019 formularu. Jednom kada je DS 2019 izdat i kada uđete u SAD ne možete da produžavate program preko datuma prikazanog na DS 2019 formularu.


Da li mogu da nastavim svoj program stručnog usavršavanja tokom 30 dana turističkog perioda ?

NE. Jednom kada datum sa DS 2019 istekne, Vi niste više sponzorisani za program stručnog usavršavanja i ne možete nastaviti sa programom. Imate opciju ili da se vratite kući ili da ostanete u SAD-u dodatnih 30 dana preko isteka DS datuma ali ti dani su predviđeni isključivo za putovanje. Ukoliko želite da ostanete u SAD-u duže od 30 dana kako biste putovali, a da je to odobreno od strane programa, morate da kontaktirate Immigration and Naturallization Service (INS) kancelariju i da zatražite promenu vize u B-2 turističku vizu. Moraćete da popunite INS formular I-539 i da platite $75. INS preporučuje da aplikaciju za turističku vizu predate 45 dana pre isteka J-1 vize.

U saradnji sa našim sponzorima u prilici smo da Vam ponudimo ponude za J1 Internship. Za sada izdvajamo ponude namenjene studentima na studijskim programima turizma, hotelijerstva i gastronomije ali uskoro ćemo imati još ponuda i za ostale profesije (najviše iz sfere IT-a).

Wolfgang’s Restaurant & Wine Bistro

Lokacija: Highlands, North Carolina, USA

Datumi: 23.April do 20.Oktobar
Satnica: $10/satu
Dostupne pozicije: 4 (2 Culinary i 2 Food/Beverage)

Smeštaj: Obezbedjen, namešten i opremljen za boravak studenata (WiFi, kablovska televizija, telefon, vešeraj. Sobe su namenjene za po 2 studenta a smeštaj se nalazi preko puta od mesta posla. Obroci su besplatni tokom posla.

Cena smeštaja: $55 mesečno
Minimalno sati nedeljno: 32
Opis posla: Stažista će se rotirati kroz razne pozicije
Najbliži aerodrom: Atlanta (Hartsfield-Jackson International, ATL) udaljen 2 sata vožnje.
Adresa poslodavca: 1 Club Drive, Highlands, NC
Website poslodavca: http://www.cullasajaclub.org/

 

Detalji o poslodavcu:

Cullasaja Country Club is a 2.77km2 neighborhood with 281 large homes sitting amidst the beauty of the Blue Ridge Mountains, the cool mountain air, flowing rivers and waterfalls, abundance of wildlife and botanic splendors. The club offers golf, tennis, social, and fitness clubs.

The Club has three dining areas. The Main Dining Room is warmed by a stone fireplace, the Terrace is an all-glass enclosed room that captures the beauty of the outdoor surroundings where guests often enjoy lunch, and the Pavilion with stone floors and expansive floor-to-ceiling glass doors opens to a spectacular view of the forest and golf course below.

Cullasaja Country Club is 4 miles from downtown Highlands. Many staff have cars and J-1 students have had no problem getting a ride into town to shop or enjoy the restaurants. Getting a second job at the grocery store is a nice possibility as one of the owners of Cullasaja also owns a grocery store and enjoys hiring the J-1 students. He also provides transport to the store.1

Cullasaja Country Club

Lokacija: Highlands, North Carolina, USA

Datumi: 23.April do 20.Oktobar
Satnica: $10/satu
Dostupne pozicije: 4 (2 Culinary i 2 Food/Beverage)

Smeštaj: Obezbedjen, namešten i opremljen za boravak studenata (WiFi, kablovska televizija, telefon, vešeraj. Sobe su namenjene za po 2 studenta a smeštaj se nalazi preko puta od mesta posla. Obroci su besplatni tokom posla.

Cena smeštaja: $55 mesečno
Minimalno sati nedeljno: 32
Opis posla: Stažista će se rotirati kroz razne pozicije
Najbliži aerodrom: Atlanta (Hartsfield-Jackson International, ATL) udaljen 2 sata vožnje.
Adresa poslodavca: 1 Club Drive, Highlands, NC
Website poslodavca: http://www.cullasajaclub.org/

 

Detalji o poslodavcu:

Cullasaja Country Club is a 2.77km2 neighborhood with 281 large homes sitting amidst the beauty of the Blue Ridge Mountains, the cool mountain air, flowing rivers and waterfalls, abundance of wildlife and botanic splendors. The club offers golf, tennis, social, and fitness clubs.

The Club has three dining areas. The Main Dining Room is warmed by a stone fireplace, the Terrace is an all-glass enclosed room that captures the beauty of the outdoor surroundings where guests often enjoy lunch, and the Pavilion with stone floors and expansive floor-to-ceiling glass doors opens to a spectacular view of the forest and golf course below.

Cullasaja Country Club is 4 miles from downtown Highlands. Many staff have cars and J-1 students have had no problem getting a ride into town to shop or enjoy the restaurants. Getting a second job at the grocery store is a nice possibility as one of the owners of Cullasaja also owns a grocery store and enjoys hiring the J-1 students. He also provides transport to the store.

Wildcat Cliffs Country Club

Lokacija: Highlands, North Carolina, USA

Datumi: početak u maju (može i Work and Travel aplikanti)
Satnica: $10/satu overtime $15/satu
Dostupne pozicije: 3 Culinary pozicije

Smeštaj: Obezbedjenu obližnjem gradu, namešten i opremljen za boravak studenata (WiFi, kablovska televizija, telefon, vešeraj, prevoz do posla, mesečno članstvo u teretani i mesečna karta za bazen). Obroci su besplatni tokom posla.

Cena smeštaja: $70 mesečno
Minimalno sati nedeljno: 35-45 (1-2 slobodna dana tokom nedelje)
Opis posla: Stažista će se rotirati kroz razne pozicije
Najbliži aerodrom: Atlanta (Hartsfield-Jackson International, ATL) udaljen 2 sata vožnje.
Website poslodavca: www.wildcatcliffscountryclub.com

 

Detalji o poslodavcu:

Wildcat Cliffs Country Club is private neighborhood of 200 homes. Members are typically enjoying WCCC as a second home during the late spring through mid-autumn. The Club sits on top of a beautiful mountain and provides members with a resort-style golf course and club house. The club house includes a fine restaurant, socializing areas, and a pub/lounge. The restaurant offers both buffets and a la carte menus and a full bar.

High Hampton Inn

Lokacija: North Carolina, USA

Datumi: razni
Satnica: razno – od $8.5$10/satu
Dostupne pozicije: Pročitajte detalje o poslodavcu
Smeštaj: Pročitajte detalje o poslodavcu
Cena smeštaja: $250 mesečno
Opis posla: Stažista će se rotirati kroz razne pozicije
Najbliži aerodrom: Atlanta (Hartsfield-Jackson International, ATL) udaljen 2 sata vožnje.
Website poslodavca: www.highhamptoninn.com

 

Detalji o poslodavcu:

High Hampton Inn is a historic, family-friendly North Carolina mountain inn that has been bringing people together for generations. Located in rural Cashiers, North Carolina, the High Hampton is in the heart of the Blue Ridge Mountains. The Inn offers golf, tennis, hiking, fly fishing, and a European spa on 1400 acres
(567 Hectares).

The High Hampton Inn is offering Internships for 8 months (mid April – early December):
• 5 Culinary positions
o Assistant pastry chef (1) – $10/hour
o Line cook (1) – $10/hour
o Buffet stewards (3) – $8.50/hour
• 1 Front Desk – $10/hour
• 1 Dining Room Manager/M’aitre D
• 10 Hotel Interns working through various rotations, focus mainly in Food & Beverage

Interns who complete their program with an “EXCELLENT” review, will be assisted in securing an extended program in south Florida. Additional cost of extension is $250 plus $50/month for insurance.

Housing is in small cottages built together in a community (like a summer camp) – they are well built, clean, safe, and fairly new. Each cottage is divided into two studios, sharing a front porch. In each studio are 2-3 bunk beds (4-6 people/studio – same gender), a full bath, closet, cabinets for clothes, sink, microwave, refrigerator. Laundry facilities are nearby in the hotel. Housing includes 3 meals/day when NOT working and 2 meals/day when working (students can make a “to-go” plate at dinner the night before working and bring it to work next day for lunch (there is a microwave in the break room). These meals are free. Housing includes all utilities – except internet. However, those sharing the cottage can buy internet for $45 (total) per month. The cost of housing is $250/month.

The environment is really nice and the nature is beautiful. It really is like a summer camp. The people working there are like a big family. However, the community is quite isolated and there is no public transportation. There will be many American university students working there for the summer who will have cars, so there will be some access to get into town. The town is very small, just a grocery and a few stores. Students who choose this experience must understand the setting – and truly want a rural/camp environment.