North Dakota

Severna Dakota je država u srednjezapadnom delu SAD, koja se na severu graniči sa kanadskim provincijama Saskačevan i Manitoba, sa državom Minesotom na istoku, Južnom Dakotom na jugu i Montanom na zapadu. Prestonica države je Bizmark, a najveći grad je Fargo. Severna Dakota je 19. po veličini, ali 4. po najmanjem broju stanovnika i najmanjoj gustini naseljenosti u SAD.

Severna Dakota se nalazi u regionu SAD poznatom kao Velika ravnica. Region je bogat fosilnim gorivima među kojima su prirodni gas, sirova nafta i lignit.

U Severnoj Dakoti vlada kontinentalna klima, tako da su leta veoma topla, a zime veoma hladne.

Pre nego što su se pojavili prvi Evropljani u 18. veku, Severnu Dakotu su hiljadama godina naseljavali Indijanci plemena Mandan, Dakota i Janktonaj.

Teritorija Dakote je bila veoma slabo naseljena od strane Evropljana sve do 19. veka, kada se pojavila železnica i kada je poljoprivreda počela da cveta.

Danas ova država ima jaku ekonomiju uz nisku stopu nezaposlenosti.

Kultura Severne Dakote je veoma raznovrsna. Indijanci sa tla Dakote i dan danas održavaju svoju tradiciju i organizuju svakog proleća događaj po imenu pau vau, tokom kojeg se obuku u tradicionalnu odeću i plešu radi proslave kraja zime. Na kulturu Severne Dakote su uticali i norveški i islandski imigranti, čija su jela poput lefsea i lutefiska i danas deo tradicionalne kuhinje. Treba pomenuti i nemačke imigrante iz Rusije koji su pre početka 20. veka emigrirali u američke države Severnu Dakotu, Južnu Dakotu, Kanzas i Nebrasku. Oni su takođe uneli deo svoje kulture, a to su karakteristične gvozdene oznake na grobovima.

Svaka kultura je sa sobom donela i svoju religiju, pa tako Severna Dakota ima najveći broj crkava od svih država u SAD, pri čemu je najveća religija Luteranizam.

Glavne atrakcije Severne Dakote su Nacionalni park Teodora Ruzvelta (prelepa priroda koju upotpunjuju divlji bizoni), Muzej bufalo bizona koji se nalazi između Bizmarka i Farga, Nacionalni istorijski muzej indijanske kulture blizu Stentona, Muzej nasleđa Severne Dakote u Bizmarku, Muzej umetnosti u Fargu, Park skandinavskog nasleđa, ali i mnoge druge.