Često postavljana pitanja – FAQ

Koliko mogu da zaradim?

Zagarantovana najniža zarada, prema američkim zakonima je 7,25 $ za sat rada. Zarade studenata se kreću od 7,25 – 15 USD/po satu rada. Studenti mogu očekivati da će raditi oko 35-45 sati nedeljno. Učesnicima programa je dozvoljeno da rade i prekovremeno kod svog poslodavca. Takođe, studenti imaju mogućnost i pravo da, pored posla koji dobiju preko agencije, pronađu i drugi posao. U tom slučaju moraju imati u vidu da im je posao, koji su dobili preko agencije, na prvom mestu i da ne sme biti ugrožen od strane drugog posla. Većina studenata koristi ove mogućnosti, pa na taj način ostvaruje i veću zaradu. Poslodavci plate isplaćuju uglavnom posle 14 ili 30 radnih dana.

Da li mogu da radim više poslova?

Da, viza koju budeš dobio/la (J1 viza) ti omogućava da radiš istovremeno više poslova.

Šta je DS 2019?

DS 2019 formular-obezbeđen od programskog sponzora.
Nakon prihvatanja na program i potvrde o smeštaju, sponzorska agencija iz SAD Vam obezbeđuje DS 2019 formular. DS 2019 je “Sertifikat o razmeni studenata na J-1 statusu” prihvaćen od strane SAD. Formular označava Vašeg programskog sponzora, cilj programa i sadrži tačne datume u okviru kojih Vam je dozvoljeno da radite, podatke poslodavca, kao i datume početka i prestanka rada. Bilo koje odstupanje od tih datuma može rezultirati prekidom programa i uskraćivanjem DS 2019 formulara.

Šta je Social Security Number – SSN?

SSN je devetocifreni broj koji se izdaje državljanima SAD, licima sa stalnim boravkom u SAD i privremenim radnicima u SAD. SSN se izdaje preko Social Security Administration. Primarna namena SSN je praćenje poreskih prihoda. Vremenom je postao i lični identifikacioni broj (National Identification Number). Studenti, učesnici Work & Travel programa moraju da se prijave za dobijanje SSN po dolasku u SAD.
Za dobijanje SSN apliciraćete u lokalnoj kancelariji socijalnog osiguranja. Prilikom apliciranja morate predati sledeća originalna dokumenta:
• Pasoš sa J-1 vizom
• Formular radne ponude sa podacima poslodavca
• DS-2019 formular
• I-94 formular (dobijate instrukcije od nas; sajt na kom popunjavate informacije o ulasku i izlasku iz SAD. Kad popunite datum ulaska, odštampate tu popunjenu formu).
Zapamtiite da je neophodno da se javite agenciji u SAD u roku od 48 sati nakon dolaska u zemlju. Dok Vas agencija ne registruje, nemate važeći status i Vaša aplikacija za dobijanje SSN ne može biti procesuirana. Zakasnela registracija kod Sponzorske agencije iz SAD može dovesti do odlaganja dobijanja SSN.

Šta je SEVIS? / Student and Exchange Visitor Information System SEVIS/

SEVIS je kompjuterski sistem američke vlade koji prikuplja i obrađuje podatke o stranim studentima koji dolaze u SAD na programe kulturne razmene. Svi učesnici programa moraju u roku od 10 dana od dana ulaska u SAD da se registruju u SEVIS sistem.

Kada se dobija radna ponuda?

Pre odlaska u SAD svaki učesnik programa dobija na svoje ime radnu ponudu sa detaljima o poslodavcu, vrsti posla, zaradi, smeštaju i dr.

Koja vrsta vize se dobija?

Učesnici W&T programa dobijaju J-1 vizu i mogu da rade u SAD maksimum 4 meseca i nakon toga mogu 1 mesec da putuju.

Da li J-1 viza može da se produži?

Ne.

Šta ako ne dobijem Social Security Number – SSN?

Ukoliko posle 6 nedelja ne dobijete SSN, pozovite Social Security Administration na besplatni broj 1-800-772-1213. Imajte spremnu, pri ruci, Vašu potvrdu o apliciranju za SSN – Social Securty Receipt. Ukoliko ste aplicirali za SSN, a niste ga dobili, Vi imate pravo da radite i da primate platu. Ukoliko imate dodatnih pitanja, kontaktirajte sponzorsku agenciju.

Ukoliko promenim adresu i poslodavca u SAD, da li moram da se registrujem na SEVIS i prijavim promenu?

Da, svaka promena adrese u SAD mora da se prijavi preko SEVIS-a putem web site-a ili telefona.

Da li mogu samovoljno da napustim posao koji mi je obezbedila Sponzorska agencija?

Ne, jer si zahvaljujući tom poslodavcu dobio/la posao, smeštaj i dokument DS-2019 na osnovu koga se dobija J-1 viza.

Šta ako mi se ne sviđa posao ili imam problema sa poslodavcem?

Prvo, razgovaraj sa svojim poslodavcem. Često problemi nastaju usled nedostatka komunikacije. Ako nisi u mogućnosti da sam-a rešiš problem, moraš pozvati sponzorsku agenciju za asistenciju.

Da li mogu da radim i petog meseca?

Ne. Možeš da radiš maksimalno 4 meseca, a petog meseca samo da putuješ.

Da li mogu da putujem i radim kod istog poslodavca sa drugom/drugaricom?

Da. Drug/drugarica, brat/sestra ili momak/devojka mogu da putuju zajedno i da budu zaposleni kod istog poslodavca. Ono što može da bude problem kod parova je da budu smešteni u odvojene sobe jer poslodavci i stanodavci itekako vode računa o tome da devojke budu sa devojkama a momci sa momcima u istoj sobi. Takođe nije sigurno da li ćete dobiti posao na istoj poziciji kao i osoba sa kojom putujete i da li će vam, kada stignete tamo, biti isti raspored rada (možda radite različitim danima i smenama). Ovo sve isključivo zavisi od poslodavca i dogovora sa njim, zato mnoge stvari možete da ga pitate na samom intervjuu i razrešite dilemu.

Da li mogu petog meseca da putujem van SAD?

Ne. Peti mesec je isključivo namenjen za putovanje širom Amerike.

Već sam jednom bio-la na programu, da li mogu ponovo da idem?

Da, ukoliko si se vratio-la u zemlju pre isteka J-1 vize i nastavio-la da redovno polažeš ispite.

Da li je obezbeđen smeštaj?

U radnoj ponudi, svakom učesniku programa, pojedinačno, date su informacije o uslovima i načinu smeštaja. Smeštaj podrazumeva obezbeđene sobe uz upotrebu kupatila, a ponekad i upotrebu kuhinje. Skroman smeštaj, kakav ovaj program podrazumeva, ne predviđa televizore, klima uređaje i sl. Smeštaj plaćaju studenti i nije uračunat u cenu programa.

Koja je cena smeštaja?

Cena smeštaja zavisi od poslodavca. Prosečno troškovi smeštaja iznose 0 -250USD nedeljno.

Kada se dobija radna ponuda?

Pre odlaska u SAD svaki učesnik programa dobija na svoje ime radnu ponudu sa detaljima o poslodavcu, vrsti posla, zaradi, smeštaju i dr.

Šta predstavlja radna ponuda – JOB OFFER?

Studentima primljenim na program, GARANTOVAN JE POSAO u SAD. Pre polaska na program, svaki student dobija radnu ponudu – Job Offer, u kojoj će biti naznačeno ime poslodavca, posao koji će student obavljati, radno vreme, zarada po satu, uslovi smeštaja, udaljenost mesta u kome će student raditi. Potpisivanjem Job Offer-a (radne ponude) student zvanično prihvata radnu ponudu i sva prava i obaveze koji iz nje proističu. Dužina trajanja Job Offer-a (radne ponude) je minimum 3 a maksimum 4 meseca.

Koje vrste poslova mogu da očekujem ?

Program W&T studentima obezbeđuje jednostavne sezonske poslove u turističkim centrima, zabavnim i nacionalnim parkovima, odmaralištima, hotelima, restoranima, prodavnicama širom SAD. To su poslovi koje, tokom letnjih meseci, obavljaju američki studenti kao i studenti iz drugih zemalja koji su došli u SAD po istom ili sličnom programu. Od učesnika programa se traži da budu odgovorni, ozbiljni i fleksibilni. Važno je istaći da se SPISAK MOGUĆIH POSLOVA svakodnevno ažurira i dostupan je svakom studentu-kandidatu za uključenje na program.

Gde su obično locirani poslovi u SAD?

Poslovi su locirani u odmaralištima i turističkim centrima širom SAD. Svi poslovi koje nudimo su poslovi koji nisu vezani za centar velikih gradova, već su locirani u turističkim oblastima.

Zdravstveno osiguranje

Svi učesnici W&T programa moraju biti zdravstveno osigurani za vreme boravka u SAD. Mi, u saradnji sa partnerom iz SAD, obezbeđujemo Međunarodno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove za pružanje zdravstvene usluge do iznosa od 300 000 USD. Svaki student dobija, pre polaska na program, informacije sa uputstvima kako se koristi i koje zdravstvene usluge pokriva ovo osiguranje. Cena osiguranja je uračunata u cenu programa.

Kako najlakše do AVIO KARTE?

Istina je da za istu destinaciju možete dobiti različite cene, čak i kod istog avio prevoznika. Veštinu da dođete do najpovoljnije cene prevoza ćemo rado podeliti sa Vama. Upoznajemo Vas sa cenama prevoza za pojedine destinacije. Pre nego što se odlučite za agenciju koja će obezbediti Vaš avio prevoz, uporedite ih sa našom ponudom.

Moguća pitanja u Ambasadi:

 1. Šta studirate, koji fakultet?
 2. Koja ste godina studiranja?
 3. Da li ste obnovili godinu?
 4. Koliko Vam je ispita ostalo do kraja studiranja?
 5. Gde putujete? (koji grad, država u SAD)
 6. Čime Vam se bave roditelji?
 7. Da li imate brata ili sestru? Čime se oni bave?
 8. Ko Vam je poslodavac u SAD-u?
 9. Koji posao ćete raditi tamo?
 10. Koliko ste plaćeni za taj posao?
 11. Da li imate posebnih turističkih lokacija u SAD koje nameravate da posetite?
 12. Da li imate rodbine u SAD?
 13. Zbog čega idete u SAD (ciljevi odlaska) ?

Napomena :

A ) Prilikom odgovaranja na gore navedena pitanja, treba ostaviti utisak studenta čiji su osnovni ciljevi odlaska usavršavanje Engleskog jezika, upoznavanje sa američkom kulturom i običajima kao i proputovanje kroz Ameriku.

B ) Prilikom odlaska u ambasadu poželjno je pristojno izgledati.