Da li znate gde se nalazi French Quarter?

Francuska četvrt je najstarija četvrt u Nju Orleansu. Nakon što je Nju Orleans osnovan 1718. godine od strane Žan Batista le Moan de Bienvila, grad je počeo da se razvija oko ove četvrti. Većina postojećih građevina je sagrađeno krajem 18. veka dok je grad bio pod španskom vladavinom ili početkom 19. veka, kada je Amerika aneksirala tu teritoriju. Razlog za to je što su veliki požari 1788. godine i 1794. godine uništili veći deo francuskih kolonijalnih građevina, pa su Španci morali da obnove četvrt.

Čitav okrug je označen kao nacionalni istorijski spomenik jer ima mnogo značajnih građevina. Sve te građevine su zaštićene zakonom i ne smeju biti srušene. Takođe, bilo kakvo renoviranje mora biti u skladu sa pravnim propisima i očuvanjem originalne arhitekture. Ova četvrt je jedna od glavnih turističkih destinacija Nju Orleansa. Ova četvrt je dosta udaljena od oblasti u kojima je uragan Katrina probio nasip 2005. godine tako da je skoro u potpunosti neoštećena u odnosu na ostale delove grada i region.

Francuska četvrt obuhvata teritoriju duž reke Misisipi od Kanalske ulice do avenije Esplanade, pa sve do ulice Nort Rampart, što čini oblast od oko 78 kvadratnih blokova.

Glavne atrakcije Francuske četvrti su:

1) Džekson trg – Dizajnirao ga je arhitekta Luj Pili. U pitanju je javni park veličine gradskog bloka, a dobio je ime po predsedniku Endrjuu Džeksonu (generalu u bici kod Nju Orleansa). U centru trga se nalazi statua predsednika Džeksona. Na ovom trgu se nalaze katedrala Svetog Luisa, muzej Kabildo, zgrade baronice Pontalba od crvene cigle, pivara Džeks i još mnogo toga.

2) Ulica Burbon – Ova ulica je poznata po brojnim barovima koji privlače turiste. Među njima su Absint Haus, Pet O Brajen, Napoleon Haus, Džoni Vajts, Burbon pab i mnogi drugi.

3) Restorani – U ovom susedstvu se nalaze brojni restorani, a među najpoznatijima su Arnods, Galatoas, Brusards i Brenans.

4)
Hoteli – Od motela za jednu noć pa sve do luksuznih hotela, u Francuskoj četvrti možete naći sve. Među tradicionalnijim hotelima su Burbon Orleans, Monteleone, Rojal Sonesta, Astor i Omni Rojal Orleans.