Šta znate o gradu Los Angeles?

Los Anđeles je drugi po veličini grad u SAD i najmnogoljudniji grad u američkoj državi Kalifornija. Pošto se nalazi u južnoj Kaliforniji, krasi ga mediteranska klima.

Zapravo, pun naziv grada Los Anđelesa je „El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula“ što u prevodu sa španskog znači „Grad naše dame, kraljice anđela na reci Porsiunkula (danas reka Los Anđeles)“. Zato je grad dobio nadimak grad anđela.

Grad je zvanično osnovao 1781. godine španski guverner Felipe de Neve. Los Anđeles je postao deo Meksika 1821. godine nakon Meksičkog rata za nezavisnost, a ponovo je postao deo SAD 1848. godine kada su SAD kupile Kaliforniju od Meksika.

Nakon što su SAD preuzele Kaliforniju, počela je izgradnja pruga i tamo je po prvi put otkrivena nafta 1892. godine, a zatim drugi put 1923. godine.

Usled velikog porasta populacije, javio se problem zaliha vode, te je pokrenuta izgradnja Akvadukta Los Anđelesa, koja je završena 1913. godine.

S ciljem lakšeg navodnjavanja, Holivud je 1910. godine postao deo Los Anđelesa, a već tada je u tom gradu pokrenuto 10 filmskih kompanija.

Los Anđeles je za vreme Drugog svetskog rata bio glavni centar proizvodnje oružja, brodova i aviona.

Danas je Los Anđeles glavni centar američke industrije zabave. Los Anđeles je i jedini neevropski grad u kom su se dva puta održale Letnje olimpijske igre (1932. i 1984. godine).

Za bum filmske industrije u Los Anđelesu je zapravo zaslužan Tomas Edison. On je posedovao veliki broj filmskih patenata, a živeo je u Nju Džersiju, tako da su režiseri otputovali na drugi kraj kontinenta kako bi mogli da se bave svojim poslom bez straha da bi mogli završiti u zatvoru.

Los Anđeles je grad u kom se svake godine tradicionalno dodeljuje nagrada Oskar.

Glavna obeležja Los Anđelesa su znak Holivud, Koncertna hala Volta Diznija, Dolbi teatar, Grifit opservatorija, ali i aerodrom LAX.