WORK AND TRAVEL USA

Work and Travel USA offers you the opportunity to be more than just a tourist. We believe that this program is one of the best experiences you can gain.

PROGRAM INFORMATION

A BRIEF HISTORY OF THE WORK AND TRAVEL PROGRAM – Jobs in America for Students

Summer Work and Travel USA is a program launched by the U.S. Department of State in the 1960’s for students from around the world who want to visit America during the summer. In addition to having the opportunity to visit the United States as a tourist, students also have the right to earn some money and complete their student days with an unforgettable adventure.

During the 1960’s, the U.S. Department of State launched a series of programs through which young people from around the world had the opportunity to experience the American way of life for a period of time. What began as just a travel program evolved into a larger project, Work and Travel, when the State Department realized that many of those who wanted to see America wanted to cover the cost of travelling by working over the summer.

The J -1 visa allows Summer Work and Travel students to travel and work legally in the United States during the summer school holidays. Students from Serbia have the opportunity to work in the USA in the period from May 21 to October 1, for a maximum of 4 months.

After completing the working part of the program, students can travel with the money they have earned for an additional 30 days (as long as it does not prevent them from returning to their obligations at the Faculty on time).

SA NAMA POČINJE AVANTURA

Kada dođete do nas, možete biti sigurni da ćete imati najbolje opcije u pogledu rada i smeštaja na jednoj od Vaših omiljenih destinacija. Mi smo među liderima u kulturnim i obrazovnim programima razmene sa Sjedinjenim Državama i imamo dugu listu partnerskih organizacija koji zastupaju poslodavce.

Do sada smo poslali preko 2.500 studenata u Sjedinjene Države, što nas čini jednom od najboljih kompanija naše vrste u Srbiji.

Sa nama počinje avantura” – prepoznatljiv logo godinama unazad.

 1. Upoznavanje i druženje sa studentima iz celog sveta
  Nova kultura i nova poznanstva, steknite nove prijatelje

Program je prvenstveno osmišljen da upoznate nove ljude i da putujete, da steknete neko radno iskustvo i ovim programom ćete to moći sebi priuštiti.

Upoznaćete ljude iz celog sveta. Tokom svog boravka u SAD-u, imaćete prilike da upoznate različite kulture i običaje, a daćete priliku drugima da nauče nešto o Vama, Vašoj zemlji, običajima sa naših prostora i sve u vezi Srbije.
Osobe koje upoznate na ovom putovanju biće Vam zasigurno prijatelji ceo život. Živećete zajedno, raditi, prelaziti prepreke uz pomoć ovih novih prijatelja, jer ko bi Vas bolje razumeo nego oni koji se osećaju isto kao i Vi?
Bićete podrška jedni drugima, u trenucima kad budete osećali nostalgiju i umor, zajedno ćete tražiti dodatne poslove, verovatno i putovati.

 1. Putovanje u Ameriku i upoznavanje nove kulture i istraživanje novog sveta (kontinenta, države…)

Ljubitelji putovanja, izuzetno uživaju na ovom programu, dobijajući jedinstvenu priliku da putuju na nova mesta, koju većina ne bi mogla sebi na drugi način da priušti.
Spisak nekih aktivnosti koje možete da radite dok ste na ovom programu:
Posetite muzeje, parkove, istorijska mesta,
Idite na koncerte i sportske događaje, u pozorišta,
Mogućnost kupovine garderobe i elektronskih uređaja po povoljnijim cenama nego u Srbiji,
Probajte hranu koja je specifična za njihovu kulturu (dobar roštilj, corn dog…),
Upoznajte se sa njihovim praznicima ,
Idite na kampovanje,

Budite predstavnik naše kulture, upoznajte svoje poslodavce sa našim običajima, ponesite suvenire za Vaše nove prijatelje i naravno poslodavca.

Birajte poslove u kojima ćete Vi uživati, birajte mesta koja Vas privlače (naravno ukoliko imamo u ponudi uvek možete aplicirati).
Razmislite o tome da li želite plaže, planine, veće gradove, istočnu Ameriku ili možda zapadnu. Obavezno prvo preispitajte sebe šta želite.

Izaberite ono što Vas čini srećnim i uživajte u svojoj avanturi.

 1. Do you speak English?

Ovo je nesto što će Vam doneti dobrobit u mnogim sferama Vašeg života, u budućnosti, najviše u vezi posla, jer svi smo svesni da je engleski jezik postao i naša svakodnevica. Doživećete svakako kulturni šok kad odete na program. Možda ćete se po prvi put naći na mestu gde morate prihvatiti da niko ne govori Vaš jezik nego za svaki korak koji napravite, koristićete isključivo engleski. To su poteškoce prilikom govora, ali vremenom se oslobodite i počnete i Vi da razmišljate na engleskom. Kad dođete do ovog momenta shvatićete najveću prednosti ovog programa.

 1. Ranije ste mogli da po ceo dan ne radite ništa, a posle W&T?

Veliki broj studenata do sada nije imao prilke da radi poslove koji im obezbeđuju egzistenciju, već su to bili poslovi koje su honorarno radili. Za razliku od toga, na ovom programu su poslovi koji se obavljaju puno radno vreme. Program mora ozbiljno da se shvati što se tiče radnog dela. Ovi poslodavci su Vas zaposlili iz razloga što zaista imaju potrebu u toku letnje sezone za većim brojem radnika i oslonili su se na radnike koji dolaze preko ovog programa da im pomognu da uspešno ostvare sezonu. Iako ti poslovi uglavnom nisu u vezi sa fakultetom, oni stvaraju radne navike, razvijaju osećaj za odgovornost i timski duh. Sve ove osobine će Vam u budućnosti biti korisne. Nakon završenog programa, sigurno ćete mnogo više ceniti slobodno vreme.

Ovaj posao će Vam takođe omogućiti da stvorite budžet koji će Vam obezbeđivati uslove smeštaja, hrane, putovanja, izleta, kupovine…

Isplatićete program u koji ste uložili i imaćete nezaboravno leto.

 1. Osamostalite se

Da li ste živeli sami do sad?
Svi koji nisu imali priliku za samostalni život ovo je jedinstvena prilika da krenete ka tom cilju. Biće Vam u nekim trenucima i teško, nailazićete na probleme i prepreke, ali takođe na kraju ćete biti ponosni što ste to uspešno i samostalno rešili i napravili izbore bez konsultacije sa prijateljima, roditeljima.. Bićete zaslužni samo Vi za Vaš uspeh!
Za veće i složenije probleme imaćete podršku sponzorske agencije 24/7. Za sve ostalo ćete morati da se pobrinete sami. Ovo će Vam svakako biti jedno veliko iskustvo za kasnije izazove u životu.

Uslovi programa

Možete da učestvujete na Work and Travel programu ako ste:

Redovan student! – Morate imati status redovnog studenta na univerzitetu, privatnom fakultetu ili višoj školi i morate imati između 18 i 30 godina starosti. Trebalo bi da ste student na redovno upisanoj godini a NE obnovljenoj. Pored ovoga, potrebno je i da posedujete prosečno znanje engleskog jezika. Takođe možete da aplicirate za program i ukoliko niste državljanin Srbije ali je onda potrebno da se školujete i imate prebivalište u Srbiji.

Brucoš – Možete učestvovati u programu i ukoliko ste tek krenuli na fakultet pod uslovom da niste pravili pauzu posle srednje škole. Možete biti student državnog ili privatnog fakulteta kao i više škole. Bitno je samo da ste redovan student i da date što je moguće više ispita dok ne krenete u Ameriku (minimum 50% od predviđenih za taj deo godine). Američka ambasada je veoma efikasna i iz godine u godinu olakšava uslove učešća u programu, tako da ne postoji minimalan prosek ocena za učešće, već je samo potrebno DAVATI ISPITE jer što više položenih ispita imate, to su Vam veće šanse u programu. Dobre ocene su uvek poželjne i zato zagrejte stolicu!

Student završne godine! – Možete otići u Ameriku čak i ako ste student završne godine na fakultetu.

Student na master, specijalističkim ili doktorskim studijama! – Ovde važi isto pravilo a to je da redovno dajete ispite i upisujete godine ukoliko Vam postdiplomske studije to zahtevaju!

Nerezident Republike Srbije – Ako niste državljanin Srbije, ali se školujete i imate prebivalište u Srbiji i ispunjavate druge uslove, i dalje možete da učestvujete u programu.

Uslovi učestvovanja na programu su isti za državne i za privatne fakultete i više škole. Najbitnije je da školska ustanova ima sertifikat i dozvolu za rad od strane nadležnog Ministarstva Republike Srbije.

NAJBITNIJI USLOVI:

 1. Da imate status redovnog studenta– student koji je prvi put upisan u tekuću godinu studija
 2. Da imate između 18 i 30 godina
 3. Da govorite engleski jezik

Lako do Amerike u 5 koraka

 1. Prijava

American Adventure tim je tu da Vam ispuni želju da učestvujete na Work and Travel programu.
Popunite pažljivo PRIJAVU (kliknuti ovde). Vaš lični kooridinator programa će Vas kontaktirati i proslediti:

 • W&T Informator – nikada nije na odmet čekirati i proveriti da li imate sve potrebne informacije o programu.
 • Ugovor i Izjavu od odgovornosti – uvek je dobro znati svoja prava i obaveze. PROČITATI, POTPISATI I DOSTAVITI KOORDINATORU.
 • Forme CV-a –  popuniti i proslediti koordinatoru. Dajemo Vam savete za sastavljanje dobrog CV-a.
 • Uplatnice – uplatite troškove prijave i prvu ratu.
 1. Dokumentacija

NEOPHODNO JE da dostavite potrebnu dokumentaciju najkasnije 10 radnih dana po prijavi na program kako bismo započeli naredni korak. Tada se uplaćuje i druga rata programa.

 1. Posao

Pošto ste nam dostavili odličan CV, hajde da Vam zajedničkim snagama pronađemo posao.
Sve radne ponude možete naći ovde.

Sačekajte da Vas poslodavac odabere i zakaže intervju.
Pomoći ćemo Vam da se pripremite kako biste se pokazali u najboljem mogućem svetlu!
Želimo Vam puno uspeha!

 1. Proces viziranja

Našli ste posao? Vreme je da uplatite treću ratu.  Nakon toga sponzorska agencija priprema Vaš najbitniji dokument za viziranje i šalje u našu kancelariju. Kada stigne DS-2019 obrazac, uplaćujete poslednju ratu, kupujete avio kartu i uplaćujete viziranje u ambasadi u iznosu od $160.
Naši agenti će Vam objasniti proceduru.

Poslednju ratu uplaćujete po dobijanju dokumentacije za vizu (DS 2019) a najkasnije do 01. maja tekuće godine.

Došlo je vreme za viziranje! Dostavite ostatak dokumentacije.

Osmeh na lice, tu smo da Vam pomognemo!

 1. Odlazak

Sada se definitivno bliži Vaš odlazak. Preostaje Vam još samo:

 • Da se detaljno informišete o životu, zakonima, pravima i obavezama tokom boravka u SAD. OBAVEZNO je prisustvo na velikom orijentacionom sastanku gde dobijate sve potrebne informacije!
 • Kupite avio kartu.
 • Spakujte se! Prijatan let i boravak u SAD!

Potrebna dokumentacija

OBAVEZNA DOKUMENTACIJA

Ovo je odeljak gde govorimo o SVIM NEOPHODNIM dokumentima koje je potrebno da nam dostavite u toku programa.

I Dokumenti koje nam dostavljate na samom početku programa:

 1. 1. CV u dve forme – Dobićete mail od našeg Agenta u kome će stajati WORD format za popunjavanje CV-a kao i ONLINE CVJ1 koji je neophodno da popunite.
 2. 2 fotografije 5x5cm na beloj pozadini– Naglasite fotografu da su Vam potrebne slike za SAD vizu!
 3. Uverenje na srpskom i engleskom sa fakulteta – Zatražite u sekretarijatu svog fakulteta (ili studentskoj službi) da Vam izdaju ova uverenja o Vašem redovnom studiranju. Ukoliko Vam ne obezbede uverenje na engleskom jeziku, to ćemo Vam mi odraditi GRATIS!
 4. Fotokopija prve strane pasoša – Obavezno proverite da li je pasoš važeći! Pasoš mora da važi 6 meseci duže od planiranog povratka iz SAD. Kopija mora da bude čitka tako da se svi podaci mogu lako prepoznati.
 5. Potvrda iz MUPA da niste krivično osuđivani
 6. Izvod iz banke da imate dovoljno sredstava na računu – ovo je nova obaveza od strane kandidata jer sponzorska agencija sa kojom sarađujemo traži dokaz da imate dovoljno sredstava na računu kako biste mogli da pokrijete sve troškove u Americi dok ne dobijete svoju prvu platu.

NAPOMENA: Ova dokumenta se moraju dostavi odmah po prijavi. Rok za dostavu je 10 dana nakon izvršene prijave na program.

II Dokumenti koje je neophodno dostaviti najmanje 10 dana pred viziranje ( bilo bi poželjno što ranije to učiniti ):

 1. Lista položenih ispita – Ovo takođe nabavljate na svom fakultetu.
 2. Pasoš – Naravno VAŽEĆI!
 3. Indeks – Potrudite se da sve ocene koje ste do tog trenutka dobili budu upisane u indeks!

DODATNA DOKUMENTACIJA
Verovatno ste mislili da je dokumentacija za odlazak u SAD mnogo komplikovanija. Ovo je spisak obavezne dokumentacije i za pribavljanje iste Vam je potreban jedan dan. Pored osnovne, svaki kandidat ima mogućnost da dostavi dodatnu dokumentaciju kojom bi poboljšao status redovnog studenta (sertifikat, pismo preporuke od profesora, rad na nekom projektu na fakultetu…)

OVA DOKUMENTACIJA NIJE OBAVEZNA!

 

5 najbitnijih stvari u vezi sa Work and Travel programom

1. Apliciranje za posao – Prijavom na program, kandidatu se NE MOŽE garantovati dobijanje posla
Prijavom na program kandidat ima pravo da izabere 3 posla. Dobijanje posla je u nadležnosti poslodavca/organizatora programa i jedino oni odlučuju gde će student biti zaposlen. Samim tim agencija ne može garantovati dobijanje željenog posla pošto je njena uloga isključivo posrednička.

Kanditat dobija posao na Skype intervju-u ili na Job Fair -u gde ima prilike lično da se upozna sa poslodavcem. Naša agencija daje kandidatu mogućnost da aplicira za željeni posao ali je isključivo do kandidata i poslodavca iz SAD da li će kandidat biti primljen na posao za koji je aplicirao.

2. Work and Travel  nije RADNI PROGRAM
Osnovni cilj programa je sticanje bogatog iskustva, usavršavanje engleskog jezika, upoznavanje kulture, običaja i načina života, kao i sticanje novih prijateljstava. Na kraju krajeva jedno veliko životno iskustvo i avantura.

Ovo je program koji se sastoji, kao što samo ime kaže, Work and Travel (RADI I PUTUJ) iz radnog dela i dela koji je namenjen putovanju. Oba ova dela treba maksimalno iskoristiti.

Posao je obezbeđen studentima kako bi tokom trajanja programa student mogao da pokrije osnovne / egzistencijalne troškove (troškove smeštaja, hrane, transporta do posla kao i inicijalnih troškova pre samog programa).

3. Vrste poslova i  lokacije za Work and Travel program
Najbolje lokacije za Work and Travel program su manja sezonska turistička mesta, lokacije koje su turističke destinacije tokom cele godine i gradovi koji imaju potrebu za dodatnom radnom snagom zbog manjka lokalne radne snage. Bilo koji poslodavac, koji učestvuje na programu, mora da dokaže sezonalnost svog posla. Svi poslovi koji se nude našim studentima, nude se i američkim državljanima.

4. Zarada na programu
Posao je obezbeđen studentima kako bi tokom trajanja programa student mogao da pokrije osnovne / egzistencijalne troškove (troškove smeštaja, hrane, transporta do posla kao i inicijalnih troškova pre samog programa).

Količinu novca koju će student zaraditi i vratiti kući isključivo zavisi od samog studenta i njegovih sposobnosti! Zarada individualno varira i na nju utiču lični troškovi, način štednje, trud i zalaganje na poslu, dodatni posao i sl. Najbitnije je da sa jednim poslom student može povratiti uloženi novac.

Mnogo je bilo situacija gde se pošalje grupa studenata na isto mesto i kod istog poslodavca i da svaki od njih ima različito iskustvo i različitu zaradu.

5. Dodatni posao i prekovremeni rad
Dodatni posao je ključna stvar na programu ako student želi da zaradi više. Iz tog razloga je jako bitno ići na lokacije koje omogućavaju dodatne poslove i dobro se pripremiti za njih.
Prekovremeni rad nude određeni poslodavci i to isključivo zavisi od trajanja turističke sezone, broja gostiju, ponašanja na poslu i ličnog zalaganja svakog pojedinca. NIKO ne može studentu obećati koliko će tačno imati radnih sati tokom boravka na programu. Obično se kreće sa manjim brojem sati jer je početak sezone i poslodavac mora da obuči studenta u vezi njegovih zaduženja na samom poslu. Kasnije, kad sezona dostigne vrhunac, od studenta će biti očekivano da radi i više od 40 sati u nedelji (mogućnost prekovremenog rada). Na kraju se opet satnica dovodi u neku normalu.

 

WE OFFER YOU 3 PROGRAM OPTIONS THAT YOU CAN CHOOSE:

SELF ADVENTURE PROGRAM: This program is ideal for all those who are able to find an employer on their own and thus a job, as well as a place to live while you are there. We are here to organize the support of the sponsoring organization and help you with sighting. If you have already been to America on the Work & Travel program through the American Adventure Agency, you are also entitled to an additional discount (see the DISCOUNTS AND SPECIALS section). To simplify the application process, please contact us before applying and download the official Job Offer form and ask your employer to fill it out.

NOTE: THE SELF PROGRAM CONTAINS THE SAME RULES AS THE FULL PROGRAM, AND THAT IS THAT THE JOBS YOU FIND MUST FULFILL THE PROGRAM CONDITIONS PRESCRIBED BY THE STATE DEPARMENT!

The list of prohibited jobs by the State Department can be found here (link).

The price of the program is: $ 1599,00

The price of the program includes:

 • Providing medical insurance depending on the duration of the program.
 • Obtaining the DS-2019 form.
 • Payment of SEVIS costs.
 • Organizing sighting documentation.
 • Scheduling an interview at the Embassy of the United States.
 • Orientation program before leaving for the USA.
 • To mediate when buying an airline ticket.
 • Free translation of required documentation.
 • 4G USA SIM card.

Note: The following costs are NOT included in the price of the program:

 • Sighting costs ($ 185)
 • Airline ticket costs
 • Medical insurance costs AFTER THE EXPIRY OF WORK OFFER (If you want to use the last month for travel, it would be best to pay extra for medical insurance or with us at the agency before going to America, or there through a sponsor who will be assigned to you)
 • The cost of accommodation, food and in general your stay in the United States.

FULL ADVENTURE PROGRAM: Within this program, American Adventure finds you a job offer and participates in organizing accommodation based on the options we receive from our American partners. In this case, your only concern is to take the exams and pack for the summer. If you are going to America for the first time, then this is the ideal program for you!

We can offer you various job offers related to seasonal jobs, such as working in restaurants, cafes, hotels, boutiques, at an ice cream stand, golf courses or amusement parks, where you have the opportunity to earn the same salary as Americans in similar positions. This means that you will earn from $ 7 – $ 14 per hour (depending on what position you are in and where you work), where overtime is paid mainly according to the system time and time „, ie. usual hourly rate plus 50% for overtime work (overtime work means everything over 40 hours per week). Visit our business database and find a suitable job for you.

Locations characteristic of this program are:

Block Island, RI

Mackinac Island, MI

Ocean City, MD

Martha’s Vineyard, MA

Nantucket, MA

Cape Cod, MA

Wildwood, NJ

Cape May, NJ

Myrtle Beach, SC

Bethany Beach, DE

Rehoboth Beach, DE

Hampton Beach, NH

Wisconsin Dells, WI

Park City, UT

Anchorage, AK

Fairbanks, AK

Dustin, FL

Venice, CA and many other cities across the United States

The price of the program is: $ 1899,00

The price of the program includes:

 • Providing Work and Travel programs for 2021 – providing work offers,
 • Providing medical insurance depending on the duration of the program.
 • Obtaining the DS-2019 form,
 • Payment of SEVIS costs,
 • Organizing sighting documentation,
 • Scheduling an interview at the United States Embassy,
 • Pre-departure orientation program,
 • To mediate in the purchase of airline tickets,
 • English language preparation course – 6 hours x 90 minutes,
 • Free translation of the necessary documentation,
 • 4G USA SIM card.

Note: The following costs are NOT included in the price of the program:

 • Sighting costs ($ 185)
 • Airline ticket costs
 • Medical insurance costs AFTER THE EXPIRY OF WORK OFFER (If you want to use the last month for travel, it would be best to pay extra for medical insurance or with us at the agency before going to America, or there through a sponsor who will be assigned to you)
 • The cost of accommodation, food and in general your stay in the United States.

LIFEGUARD ADVENTURE PROGRAM: This program provides students with an unforgettable experience working in the pools of the High Sierra Pools and Premier Pool Management. Many years of commitment and experience of our company will allow you to apply in a well-organized way and, more importantly, GET a J1 SWT visa, secure employment and prepare for a fantastic summer in the pools of the United States. It is necessary to go through the training that you can organize again through us and finish it here in Serbia (which is a better option because when you come there, you start working immediately and do not waste time and the price is the same) or in America before you start working engagement.

Job description – While on duty, all rescuers must perform the following:

 • Maintaining safety at all times
 • Maintenance of filtration systems and chemicals in the pool
 • Maintaining cleanliness around the pool and toilets
 • Entry control
 • Providing excellent customer service
 • Upon arrival there or in home country, all candidates MUST undergo rescuer training, first aid and artificial respiration by a professional rescuer:
 • Training duration: 2-3 days
 • Training price $ 200- $ 250 (paid in advance and done in Serbia)
 • Certificate renewal fee: $ 100 for those whose certificate has expired

The price of the program is: $ 1699,00

The price of the program includes:

 • Providing Work and Travel programs for 2021 – providing work offers,
 • Providing medical insurance depending on the duration of the program.
 • Obtaining the DS-2019 form,
 • Payment of SEVIS costs,
 • Organizing sighting documentation,
 • Scheduling an interview at the United States Embassy,
 • Pre-departure orientation program,
 • To mediate in the purchase of airline tickets,
 • English language preparation course – 6 hours x 90 minutes,
 • Free translation of the necessary documentation,
 • 4G USA SIM card.

Note: The following costs are not included in the price of the program:

 • Sighting costs ($ 160)
 • Airline ticket costs
 • Medical insurance costs AFTER THE EXPIRY OF A WORK OFFER (If you want to use the last month for travel, it would be best to pay for medical insurance either with us at the agency before going to America, or there through a sponsor who will be assigned to you)
 • The cost of accommodation, food and in general your stay in the United States
 • Rescue training in home country ($ 200 -250).

Here you can download the Work and Travel MANUAL

Download PDF

Feel free to visit our office or contact one of the American Adventure Team advisors by email or phone.

We will be happy to guide you through all the steps of the application process for the program as well as the entire Work and Travel program.

Keep in mind, the earlier you register, the better the chances of getting the job you want.

If you were thinking of contacting us a week before the start of your summer vacation, it is probably not the best idea. Regardless of the efficiency of our application process, chances are high that we will not be able to help you at that time.

Of course, the sooner you reserve your place on the program, the better position you are in choosing a location and job. The supply of jobs will be higher, and the stress around sighting and documentation will be lower.

KORAK 1 – Odabir programa

Odlučite se za opciju programa: Self ADVENTURE, Full ADVENTURE ili Lifeguard program 2021. Savetujemo Vam da se inicijalno informišete sa naše web strane i da stupite u kontak sa nekim od naših predstavnika kako biste razrešili sve nedoumice.

KORAK 2 – Prijava na program

Nakon što ste se odlučili za program potrebno je da popunite prijavni obrazac na našoj web strani. Nakon toga će Vas kontaktirati naš predstavnik i generisati set dokumenata o pružanju usluge na kom se nalaze i instrukcije za plaćanje. Cenu programa čini prijava i avans za željeni program koji se plaćaju na dan potpisivanja Ugovora, druga rata se plaća nakon dobijanja radne ponude a treća rata prilikom pristizanja programske dokumentacije od sponzorske agencije a najkasnije do 1. maja tekuće godine.

KORAK 3 – Apliciranje za posao

Po prijemu na program, naši saradnici će biti u kontaktu i voditi Vas kroz proces aplikacije za posao (genirasanja CV-a, obuke za razgovore za posao…).
Aplikacija za posao biće usaglašena sa Vašim zahtevima po pitanju lokacije i svi raspoloživi poslovi će biti u našoj bazi poslova na web sajtu.
U slučaju Self ADVENTURE programa, Vaš zadatak je dostavljanje potrebnog Job Offer-a.
Ukoliko ste izabrali Lifeguard program 2021. unapred ćete znati da ste konkurisali za posao spasioca na bazenima.

KORAK 4 – Prihvatanje posla i apliciranje za vizu

Nakon što ste primljeni na željeni posao, sponzorska agencija, koja je zadužena za Vas tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, započinje generisanje programskih dokumenata koji omogućavaju izdavanje J1 vize.
U međuvremenu, mi radimo na izdavanju DS2019 obrasca, plaćanju zdravstvenog osiguranja i SEVIS troškova.
Kada su svi dokumenti sređeni, ugovara se intervju u ambasadi u Beogradu.

KORAK 5 – Orijentacioni sastanak

Pre samog viziranja održaćemo sastanak na kome ćete biti detaljno obavešteni koje su Vaše obaveze po pitanju programa dok ste u Americi. Prisustvo je obavezno.

KORAK 6 – Viziranje i kupovina avio karte

Agencija Vam zakazuje viziranje. Vaša je obaveza da pre toga uplatite taksu od 160$.
Nakon što obavite razgovor sa vice konzulom, on će Vas obavestiti da li ste dobili vizu.
Kupovina avio karte je moguća i pre odlaska na viziranje jer je avio karta refundabilna u slučaju da ne dobijete vizu.
Polaznik programa je dužan da kartu obezbedi posredstvom agencije.

Embassy and J-1 visa

Before arriving in the United States, in order to exercise their legal right to work and travel, all program participants must obtain a J-1 visa, which they receive after an interview at the U.S. Embassy in Belgrade. During the interview, you will be asked some of the standard questions asked by Work and Travel program participants. Some of these questions are: what are you going to do in the US, where are you going to work, what country and city are you going to…?

The best advice we can give you is to be honest, determined, calm. No need for nervousness and nervousness, always answer questions honestly. Before the interview, the agency will send you a list of possible questions at the embassy.

Upon application to the program, within 10 working days, the candidate submits:

 • 2 photos for a 5×5 US visa (digital copy to be submitted to the agency)
 • Certificate of full-time student status
 • Copy of the first page of the passport
 • Conviction that the student was not criminally convicted (from the Ministry of the Interior)

Before going to the embassy, ​​10 working days earlier, the candidate encloses:

 • Index
 • Original passport (biometric and must last 6 months longer than the end of the program)
 • Transcript of passed exams certified by your faculty

Position Description – Jobs in America

The Work and Travel program is designed for students who want to work and travel in the United States during summer vacation. The program provided by American Adventure is located in areas and cities that are worth visiting as tourists. Specifically, the reason why employers need manpower in these places is primarily due to the popularity of the location, which attracts a large number of visitors during the summer months. Start your adventure in places like Las Vegas, Ocean City, Florida, California, Cape Cod, North Carolina, Alaska, Hawaii…

Regardless of the destination, jobs are seasonal, so they do not require special qualifications or experience in tourism and catering within the basic programs. In case your future job requires direct contact with customers, charm and communication skills as well as advanced knowledge of English will be crucial.

Your tasks will generally be simple and the adjustment period minimal because your employer will provide training if needed.

When you arrive in the United States through the Work and Travel program, you will enjoy the same rights as Americans. In most cases, you can easily find another part-time job. It is important to know that you have the right to do as many additional jobs as you want (as long as those jobs are reported to the sponsoring agency that takes care of your status during your stay in America), that you will have an agreed hourly rate, tip and overtime compensation. Full-time work usually means 40 hours per week. Employers are legally obliged to pay overtime to their employees. Overtime is calculated in the amount of 150% of the regular wage rate, for each additional hour over the 40th of the week.

Vrste poslova

DISHWASHER  – dužnost perača suđa je pranje sudova,održavanje čistoće u kuhinji i pomoćnim prostorijama.

BARTENDER – dužnost bartender-a je rad za šankom u baru. Zadužen je za pripremu i služenje pića.
Za ovaj posao je potrebno iskustvo u pravljenju koktela i veliko poznavanje različitih vrsta alkoholnih i bezalkoholnih pića.

BAR BACK – osoba zaposlena u bar back-u je podrška bartenderu. Njegove dužnosti su: skladištenje i iznošenje pića, održavanje higijene bara, itd.

CASHIER – dužnost cashier-a je rad na kasi. Odgovoran je za sva pitanja u vezi sa novcem, zatvaranjem računa, kao i za sve transakcije sa kreditnim karticama.

FOOD SERVER/WAITER – dužnosti server-a su da prima narudžbine gostiju, služi piće i hranu. Ova pozicija se karakteriše niskim satnicama zbog visokih iznosa bakšiša. Američka kulture je takva da gosti ostavljaju od 15-20% od ukupnog iznosa računa. Ovaj gest poštuju svi gosti.

BUSSER – dužnost busser-a je da pomaže serveru tako što nadgleda, čisti stolove nakon odlaska gostiju i priprema sto i pribor neophodan za doček sledećih gostiju. Ova pozicija uključuje bakšiš.

FOOD RUNNER – dužnosti runner-a su punjenje kolica za prevoz hrane u buffet-ima, zatim prevoz hrane, pripremu začina, punjenje aparata vrelom vodom ili ledom po potrebi, rad sa hranom i njeno skladištenje, često sređuje kuhinju i brine o njenoj čistoći, itd.

FRONT DESK – dužnost osobe zaposlene na front desk-u je dočekivanje gostiju hotela, primanje rezervacija telefonom ili putem rezervacionog sistema, check in – check out gostiju kao i pružanje raznih vidova informacija. Ova pozicija zahteva veoma dobro poznavanje engleskog jezika i obično je karakteriše visoka satnica.

BELL MAN – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je nošenje prtljaga gostiju na ulasku, odnosno izlasku iz hotela. Ukoliko ne nosi prtljag gostima, od bell boy-a se zahteva da srdačno pozdravlja goste na ulazu u hotel ili lobby. Posao je ponekad naporan. Korisno je poznavanje još nekog od jezika, ali samo u meri dovoljnoj da se srdačno pozdrave gosti iz raznih zemalja i različitih govornih područja.

HOUSEKEEPING – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je svakodnevno održavanje hotelskih soba, ali i održavanje higijene u hotelu uopšte. Za ovu poziciju neophodno je minimalno predznanje Engleskog jezika.

ROOM SERVICE – dužnost osobe zaposlene na ovoj poziciji je dostavljanje porudžbina gostima po sobama.

HOSTESS – dužnosti hostess-e su da prima rezervacije, dočekuje i pozdravlja goste, pravi raspored sedenja, tj. raspoređuje goste po stolovima u sali i donosi menije gostima. Po potrebi, u spisak dužnosti može se dodati i rad za kasom. Neretko ova pozicija uključuje i bakšiš.

SALES HELP – ove pozicije dostupne su uglavnom u manjim prodavnicama, buticima, komisionima. Dužnosti ovoga posla mogu biti prodaja garderobe, nakita, sladoleda, suvenira, hrane, pomoć prilikom naplate, pomoć mušterijama. Za ovaj posao potrebno je dobro znanje engleskog jezika.

MAINTENANCE – ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, countru/golf/yacht klubovima . Dužnosti ovoga posla mogu biti popravka polomnjenih stvari, košenje trave, održavanje higijene objekta, čišćenje bazena, prenošenje nameštaja, pomoć oko farbanja, krečenja, parkiranja automobila itd.

DELIVERY BOY – ova pozicija dostupna je uglavnom u picerijama i restoranima brze hrane. Dužnosti ovoga posla su dostavljanja hrane, pića.. Za ovaj posao potreban je položen vozački ispit.

FAST FOOD WORKERS – ove pozicije dostupne su u popularnim lancima restorana brze hrane, klubovima. Dužnosti na ovim radnim mestima su različite i često rotirajuće. Studenti mogu raditi u pripremanju hrane, sendviča, pice, salata, kao i konobarisati, raditi za kasom, brinuti o higijeni objekta. Za ovaj posao potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika. Neretko se uz satnicu dobija i mali deo bakšiša.

MARKET WORKERS – pozicije dostupne u velikim marketima i prodavnicama. Dužnosti će zavisiti od departmana u kojima studenti budu raspoređeni. Front Desk – doček gostiju, javljanje na telefon, pomoć kupcima. Cashier – rad za kasom, skeniranje namirnica, vođenje računa o usklađenosti prodaje i novca u kasi. Pharmacy department – prodaja farmaceutskih proizvoda, parfema, kozmetike. Clothes and Shoes department – prodaja garderobe i obuće. Deli department – prodaja salata, priprema sendviča itd. Bakery department – priprema i prodaja raznih peciva i kolača. Fruit department- izlaganje voća, merenje itd. Technical department – prodaja i pomoć kupcima oko tehničke robe. Restaurant – Hostese, Konobari, Barmeni. Liquaur store – prodaja pića.
Mogući poslovi su i pakovanje namirnica u kese, sakupljanje kolica, spremanje, popunjavanje rafova itd. Poslovi u marketima su zabavni, sa puno gostiju i kolega i nisu stresni kao neke druge vrste posla. Radno vreme je uglavnom pre ili posle podne sto je idealno jer ostaje slobodan deo dana za drugi posao ili odmor i zabavu.

GROUNDS/LANDSCAPE – obaveze momaka na ovim poslovima su redovno košenje travnjaka, održavanje živih ograda itd. Devojke uglavnom brinu o baštama, cveću itd. Ovi poslovi se obavljaju napolju a uglavnom nije potrebno napredno znanje engleskog jezika.

PARKING LOT ATTENDANT– obaveze kod ovog posla su stajanje ispred parking mesta, doček gostiju, usmeravanje na slobodna mesta, često i sam odvoz automobila gosta na slobodno parking mesto. Za ove poslove potrebno je napredno znanje engleskog jezika kao i vozačka dozvola ukoliko student sam parkira vozila gostiju.

COOK/KITCHEN HELPER – dužnosti pomoćnika u kuhinji su da saradjuju sa kuvarom i slušaju njegove instrukcije, da pripreme odredjene vrste jela, seckaju povrće, voće, vode računa o datumima isteka rokova namirnica, prave sendviče, kolače, neka osnovna jela za sta će biti utrenirani od strane šefa. Za ove poslove nije potrebno iskustvo ali je bitno da student voli takvu vrstu posla.

AMUSEMENT PARK STAFF – u pitanju je posao unutar zabavnog parka. Najčešće su to pozicije prodavca hrane, sokova i vožnji, operatera i kontrolora vozila i igara u zabavnom parku kao i pozicija na poslovima održavanja parka. Ovi poslovi su najčešće na otvorenom. Zarada je u uskoj vezi sa satnicom ali postoji i mogućnost zarade putem bakšiša. Za ovaj posao potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.

LIFEGUARD – posao spasioca na bazenu/plaži. Dužnosti su obezbeđivanje sigurnosti svih prisutnih na bazenu/plaži, obezbeđivanje poštovanja pravila ponašanja na bazenu/plaži, čišćenje bazena itd… Za ovu vrstu posla potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.

Plate, napojnice, overtime

Dragi studenti, kada stignete u Ameriku preko Work&Travel programa, znajte da ćete uživati ista prava kao i Amerikanci. U većini slučajeva možete lako da pronađete drugi honorarni posao. Važno je da znate da imate pravo da radite onoliko dodatnih poslova koliko Vi to želite (dokle god su ti poslovi prijavljeni sponzorskoj agenciji koja se brine o Vašem statusu tokom boravka u Americi), da ćete imati ugovorenu satnicu, napojnicu i kompenzaciju za prekovremeni rad. Puno radno vreme obično podrazumeva 40 sati nedeljno. Poslodavci su u zakonskoj obavezi da plaćaju prekovremeni rad svojim zaposlenima što je 150% od redovne stope zarade, za svaki dodatni sat preko 40-tog u nedelji.

Savet od nas je da beležite svaki radni sat koji ste proveli na poslu. Veoma je bitno da pre početka posla imate kalendar gde ćete beležiti svoje radne sate. Greške se dešavaju svuda a kako biste izbegli neprijatnosti, bitno je da imate dokument gde možete da dokažete i opravdate svoje radne sate poslodavcu.

Veoma bitna informacija u vezi radne ponude koju dobijete pre odlaska u SAD je broj nedeljnih radnih sati. Satnice, na nedeljnom nivou obično kreću između 32-40 radnih sati. Bitna napomena za ovo je da to nisu radni sati koje je poslodavac u obavezi da vam da nego to je PROSEK sati koje poslodavac misli da će biti u mogućnosti da Vam da tokom trajanja celog programa. Nekad se radi ispod 32 sata na nedeljnom nivou a nekad se radi i do 50-60 sati nedeljno.

Nekad su i poslovi sa manjom satnicom i bolji jer Vam se otvara mogućnost da radite i dva posla u isto vreme.

“TIPS” pozicije obično ostvaruju povratnici na program ali i kandidati koji perfektno govore engleski jezik. To su obično pozicije servera ili basera u restoranu, hotelu… Američka kultura je takva da će bilo koji gost ostaviti napojnicu. Napojnice se obično kreću od 15-20% od visine računa stola koji uslužujete. Nekad se desi, ukoliko su gosti ekstremno oduževljeni Vašom uslugom, da Vam ostave abnormalan bakšiš. Iz tog razloga ove zarade se prikazuju kao prilično male, npr. 2.5$/h + tips.

Napomena: visina satnice najviše zavisi od države u kojoj se nalazite i radite a onda i od radne pozicije na kojoj ste.

Poslovi koje učesnici W&T programa NE MOGU da rade

Svaki učesnik Work and Travel programa ima sva prava kao i američki državljani po mnogo čemu. Razlika je ta što za J1 učesnike postoji lista poslova koje ne smeju da rade tokom trajanja programa.
Listu poslova koje J1 student ne mogu da rade možete pronaći ovde:

 1. Poslovi koji narušavaju program Kulturološke razmene.
 2. Pozicije koje zahtevaju od učesnika programa da kupuju robu koju će zatim prodavati kako bi mogli da ostvare zaradu.
 3. Pozicije koje zahtevaju pomoć u kućnim poslovima u privatnim domovima, kao što su briga o deci, nega starijih lica, baštovanstvo, prevoz osoba.
 4. Vožnja Pedikeba ili sličnih vozila (nekada popularne rikše, ukinuto još od 2011.).
 5. Pozicije koje zahtevaju rukovođenje ili vožnju prevoznih sredstava na kopnu ili vodi za koje su potrebne dozvole, bez obzira na to da li prevoze putnike ili ne.
 6. Pozicije koje podrazumevaju kliničku negu i zahtevaju kontakt sa pacijentom.
 7. Pozicije u industriji zabave za odrasle uključujući i usluge pratnje, rad u radnjama sa filmovima i knjigama za odrasle, kao i striptiz klubove.
 8. Pozicije koje zahtevaju rad duži od 4 sata od 10 uveče do 6 ujutru.
 9. Pozicije koje se smatraju opasnim po mlade prema Sekretarijatu rada (Subpart E of 29 CFR part 570)
 10. Pozicije koje zahtevaju fizički kontakt sa drugim osobama i/ili poštovanje pravila Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (npr. Tetoviranje (uključujući i henu), stavljanje pirsinga, masaže, manikir, pletenje kose, itd.)
 11. Pozicije u objektima koji nude stavljanje pirsinga, tetoviranje (uključujući i henu), masaže, manikir, pletenje kose.
 12. Pozicije koje se zasnivaju na ostvarenoj prodaji i na taj način ne garantuju učesnicima da će dobiti minimalnu zaradu po satu koja je u skladu sa federalnim i državnim standardima.
 13. Pozicije koje podrazumevaju igranje igrica ili kockanje kao i direktno učešće u klađenju.
 14. Pozicije u vezi sa hemijskom kontrolom štetočina, zatim rad u skladištima, rad u distribucionim centrima putem kataloških ili onlajn porudžbina.
 15. Pozicije u domenu mobilne zabave.
 16. Pozicije koje podrazumevaju neku drugu J1 kategoriju kao što su praktikant, pripravnik ili savetnik na kampusu.
 17. Pozicije koje podrazumevaju građevinu, rad u rudnicima (uključujući i vađenje gasa i nafte), proizvodnju hrane, robe, produkata od drveta, štampu, prirodna bogatstva kao što su usevi, životinje, ribolov, aktivnosti podrške poljoprivredi i šumarstvu.
 18. Pozicije koje se dobijaju putem agencija za zapošljavanje.
 19. Pozicije u kioscima ili štandovima u šoping centrima.
 20. Pozicije u vezi sa kućnim poslovima.
 21. Pozicije u skladištima ili fabrikama.
 22. Administrativne pozicije koje rukuju osetljivim ili ličnim informacijama.
 23. Pozicije nezavisnog izvođača radova (1099 Form employee).
 24. Pozicije u ribnjacima.
 25. Pozicije koje podrazumevaju prodaju od vrata do vrata ili agitovanje.
 26. Pozicije u industrijskom sektoru- poslovi koji uključuju rad na montažnim trakama, ponavljanje pokreta koristeći teške mašine, korišćenje presa i sušilica za industrijsku upotrebu, korišćenje industrijskih hemikalija, i rad u objektima sličnim fabrikama.
 27. Pozicije gde je učesnik razmene odgovoran za bezbednost drugih lica, npr. spasilac, koji nemaju redovan nadzor od strane domaćina kao ni dovoljno vremena za odmor.
 28. Pozicije koje podrazumevaju korišćenje sekača delikatesnih proizvoda.
 29. Pozicije koje se ne plaćaju po satu, npr. stipendije.
 30. Pozicije koje podrazumevaju bilo kakvu selidbu drugih lica ili stvari.
 31. Pozicije koje podrazumevaju upravljanje otpadom, pozicije domara ili staratelja.
 32. Pozicije koje podrazumevaju rad van sezone, npr. više od dve sezone tokom godine, ili zaposlenje duže od 8 meseci tokom jedne kalendarske godine.
 33.  Pozicije u mestima bez telefonske i internet komunikacije.

Kako se pripremiti za razgovor sa poslodavcem?

Razgovor sa poslodavcem mnogima od Vas može da predstavlja nelagodu, strah i nesigurnost. Naši Agenti su tu da Vam ceo taj proces što više olakšaju. Svesni smo da razgovor i ono što ćete pokazati na samom razgovoru, nosi veliku odgovornost. Tako je i kad tražite posao u Srbiji, a pogotovo je stresno kada to sve treba da obavite na stranom jeziku.

Kao prvo, NE PANIČITE
Dobro se pripremite za intervju, pročešljajte najčešća pitanja od strane poslodavca i te odgovore naučite što bolje. Uz pomoć naših Agenata kao i škole ENGLESKOG JEZIKA, preći ćete sve što Vas muči i što bi moglo da Vam oteža komunikaciju i ostavljanje dobrog utiska za dobijanje posla koji želite. S obzirom na to da će Vam razgovor najverovatnije biti organizovan putem Skajpa, postarajte se da u vezi tog dela SVE funkcioniše (konekcija, veza, mikrofon, kamera) i obratite pažnju na izgled i oblačenje. Ukoliko ipak imate UŽIVO razgovor, obucite se pristojno, budite čisti i uredni. CV uvek držite ispred sebe čisto da se podsetite šta Vam piše u tom dokumentu, jer će se najčešće poslodavac voditi po njemu i postavljati Vam pitanja na osnovu toga što ste Vi napisali o sebi. Ono što uvek treba da imate na sebi je OSMEH!

Informišite se o budućem poslodavcu
Pokušajte da saznate što više informacija o Vašem budućem poslodavcu kao i o samom poslu koji ćete obavljati. Jako je bitno da znate i kakva je kompanija, koliko dugo posluje i koji su njeni kvaliteti. Sve ove informacije možete da nađete na sajtu Vašeg potencijalnog poslodavca, na google-u ili kod naših Agenata koji će Vam rado izaći u susret ukoliko imate nekih pitanja ili nedoumica.

Obratite pažnju na oblačenje
O ovome smo već govorili u odeljku NE PANIČITE, ali nije na odmet i da ponovimo. Izdvojite neko vreme i razmislite šta bi to bilo najbolje da obučete ukoliko imate uživo sastanak sa poslodavcem. Dakle, gledajte da to bude nešto elegantno, ne previše napadno, uredno i čisto. Za razgovor putem Skajpa je veoma bitno da obratite pažnju na Vaše SKYPE ime (da bude pristojno, pogotovo ako ima engleskih reči, da bi Vas poslodavac što ozbiljnije shvatio). Uvek je dozvoljeno i potrebno imati osmeh na licu i biti prijatan u toku konverzacije.

Pripremite odgovore na najčešća pitanja

Najbolji kandidati istraže opis posla, razmišljaju o tipu pitanja koja će im biti postavljena i dobro planiraju odgovore. Neki čak vežbaju sa prijateljima. Očekujte pitanja specifična za Vaš posao!! Ne očekujte samo osnovna pitanja, tipa „kakvo je vreme?” ili „pričajte mi o Vašoj porodici”. Ispod se nalazi lista od 25 najčešćih pitanja za intervjue u SAD-u:

1. Tell me about yourself.
2. Why should I hire you?
3. What work experience have you had?
4. How has your education prepared you for this internship?
5. Do you work better as a team or on your own?
6. What is your greatest weakness?
7. What is your greatest strength?
8. How would your professor describe you?
9. How would your co-workers describe you?
10. What would your employer tell me about you?
11. What qualities do you have which will make you a good employee?
12. Tell me about any major obstacles you have overcome in your life?
13. Why do you want this position?
14. What’s the most important thing you will do on your first day of work?
15. Why are you the best candidate for this internship?
16. Tell me about a stressful situation in a past job and how you handled it.
17. Tell me about your interests.
18. What do you hope to achieve from this program?
19. How can you contribute to this company?
20. Where do you see yourself in 5 years?
21. What led you to your field of study?
22. Describe a situation where you worked as a team. How did you contribute?
23. Why did you want to be part of this program?
24. What is your greatest success?
25. What is your greatest failure?

Veoma je važno razumeti američki način razmišljanja o pričanju o sebi i o prošlim radnim iskustvima i školovanju.

 • Ublaži svoje slabosti i neuspehe. Govoreći „I am lazy“ ili „I am always late“ obezbeđujete sebi sigurno odbijanje za posao. Ukoliko imate takve osobine, Vi ih morate prevazići (gurajući sebe, kupovinom novog budilnika… ). Tipičan američki odgovor na pitanje „What is your weakness“ je nešto poput, „It’s difficult for me to stop before the job is done. This may annoy others because I just can’t rest until task is complete.“. Shvatate poentu?
 • Nikada ne pričajte negativno o prethodnom poslu, šefu, saradnicima ili o školi. Čak iako ste imali negativno iskustvo, nađite nešto pozitivno da kažete o tome. Na primer „There was often confusion in the kitchen, but this tought me the importance of being organized,  calm and to assist coworkers as needed.“

Pripremite pitanja koja ćete Vi postaviti poslodavcu
Slobodno zapišite na papir ili jednostavno naučite napamet sve ono što želite da pitate poslodavca u toku razgovora. Raspitajte se o poslu koji ćete raditi, mestu, o smeštaju (ukoliko Vam je obezbeđen), koji je sledeći korak u vezi intervjua i naravno recite mu da Vas slobodno pita ukoliko ga još nešto zanima da mu kažete… Na kraju razgovora slobodno kažite da Vam je bilo drago što ste popričali i da biste jako voleli da radite kod njih, kao i da ćete dati sve od sebe da opravdate njihovo poverenje ukoliko Vas zaposle. Tako će oni videti da ste Vi veoma zainteresovani za rad u njihovoj kompaniji kao i da ste neko ko je spreman da da svoj maksimum kako bi se što bolje pokazao na poslu.

SREĆNO!

Kako napisati dobar CV

Forma CV-a je prilagođena svim studentima različitih obrazovanja. To je veoma važan prvi korak u predstavljanju poslodavcu! Na samom startu programa nam šaljete Vaš CV na ENGLESKOM jeziku. Popunjavate ga u elektronskoj formi (mi ćemo Vam poslati putem maila sve smernice i linkove).

Evo nekoliko saveta za Vašu ličnu promociju:

 1. Lični podaci:
 • proverite da li ste dobro naveli mail adresu kao i Skype ID. Slovne greške kod ovih podataka mogu da Vam prirede velike neprilike pri dobijanju željenog posla!
 • Obratite pažnju na datum od kada ste dostupni za rad, proverite svoj raspored na fakultetu!
 • Slika mora da bude kulturna, simpatična sa belom pozadinom! Slike iz noćnog života su interesantne ali ne za ovu priliku!
 1. Radno iskustvo

Nemojte se ustručavati da stavite svoje prethodno radno iskustvo, ma koliko po Vašem mišljenju bilo nebitno! Vi ste ipak student i ne očekuje se od Vas nekoliko godina radnog iskustva u bilo kojoj oblasti!

 1. Poznavanje engleskog jezika

Ne budite skromni, ne podcenjujete sebe! Možda Vam treba samo malo podsećanje!

 1. Hobiji

S obzirom na to da većina početnika i studenata nema previše radnog iskustva prilikom traženja posla, vrlo je korisno navesti posebne hobije ili znanja koja imate a koja se ne vide iz prethodnih podataka.

Vaša reklama ka potencijalnom poslodavcu se ovde završava. Sve u svemu, morate shvatiti da je to dokument koji treba da Vas predstavlja u najboljem svetlu i da onaj ko Vas ne poznaje, poželi da Vas upozna!

Proces viziranja

Nakon potpisivanja radne ponude, pripreme celokupne dokumentacije započinje se proces viziranja. Potrebno je da u saradnji sa Vašim koordinatorom uplatite troškove viziranja prema slipu koji Vam izda agencija. Nakon evidentiranja uplate od strane ambasade, pristupa se zakazivanju termina odlaska u ambasadu. Znamo da je za studente to najneizvesniji korak do odlaska u Ameriku i zato želimo da Vam približimo sam proces viziranja.

DS2019

DS-2019 formular

DS-2019 formular je obezbeđen od programskog sponzora. Nakon prihvatanja na program, potvrde posla i potvrde o smeštaju, sponzorska agencija iz SAD-u Vam obezbeđuje DS 2019 formular.
DS 2019 je “Sertifikat o razmeni studenata na J-1 statusu” prihvaćen od strane SAD vlade. Formular označava Vašeg programskog sponzora, sadrži kontakt osobu iz Sponzorske agencije koja je odgovorna za Vas tokom trajanja programa i sadrži tačne datume vremena u kojem Vam je dozvoljeno da radite, podatke poslodavca, kao i datume početka i prestanka rada. U ovom formularu naravno stoje i Vaši osnovni podaci kao što su datum rodjenja, ime, prezime, mesto rođenja, pol….Bilo koja netačna informacija na ovom obrascu može da prouzrokuje nepotrebne komplikacije.

Ukratko:

 • Bez DS-2019 formulara ne možete da dobijete J1 vizu
 • Viza Vam omogućava ulazak u SAD ali DS-2019 je Vaš garant za održavanje legalnog statusa na J1 programu.
 • Start i End date označavaju datume u okviru kojih možete raditi u SAD.
 • N00 broj je u isto vreme vaš SEVIS broj (VAŽNO).
 • DS-2019 obavezno poneti SA SOBOM zajedno sa pasošem i dopunskom dokumentacijom kad krenete u SAD.

Priprema za intervju

Verovatno se pitate kako ćete proći na intervjuu u Ambasadi i kako to uopšte izgleda. Tu smo da Vam pomognemo i damo neke korisne savete za taj događaj.

Zapamtite da razgovor u ambasadi  NIJE RAZGOVOR  ZA POSAO! Istina je da ovo nije razgovor za posao, ali zahteva neke preduslove da biste se što bolje pokazali. Kao prvo, kodeks oblačenja je veoma bitan pa obratite pažnju na to. Obucite se pristojno, budite čisti i uredni. Što se samog razgovora tiče, bitno je da pokažete i dokažete da ste dobar i redovan student, da ste vredni i redovno dajete svoje ispite. Prethodno radno iskustvo nije presudno, ali ukoliko Vas pitaju o tome, slobodno recite šta ste sve do sada radili. Budite vedri i nasmejani. Niko ne voli da vidi namršteno lice.

Naučite koji posao Vas čeka u SAD! Veoma je bitno da se do detalja informišete o svom budućem poslu i poslodavcu i to se podrazumeva da uradite još pre nego što potpišete poslovnu ponudu. U ambasadi će Vam to znanje biti od velikog značaja, jer će Vas najverovatnije pitati nešto u vezi toga.

Položite što više ispita do odlaska u ambasadu! Ako već niste to uradili, onda pod hitno sedite i zagrejte stolicu! Ukoliko ste na master studijama ili ostalim postdiplomskim studijama, pa nemate ispite u tom periodu, OBJASNITE IM KAKO TO FUNKCIONIŠE! Ispričajte im malo o tome koje teme obuhvataju Vaše studije i šta Vam predstoji od ispita kad se vratite.

Dobro znanje engleskog jezika nije presudno! Ono samo može da Vam pomogne da se bolje snađete na razgovoru. Ukoliko ne znate baš ništa da prozborite na ovom jeziku, uzmite koji čas u našoj školici. Tamo će Vas najbolje pripremiti za intervju u ambasadi.

Bitno je da znate koja je Vaša sponzorska agencija! Ova stavka je bitna najviše zbog Vas samih. Po dolasku u SAD imate 7 dana da se prijavite da ste stigli, a ukoliko imate bilo kakvih problema ili nedoumica, sponzor je tu da Vam izađe u susret. Sponzorska agencija je dužna da se stara o Vama dok ste u SAD.

Evo i konkretnih pitanja koja će Vam možda postaviti na razgovoru u ambasadi:

– Da li ste redovan student?

– Koji fakultet studirate? Koja ste godina?

– Koliko ste ispita položili u zadnjih 6 meseci?

– Ko Vas finansira?

– Čime Vam se bave roditelji?

– Koliko sati nedeljno provodite na predavanjima i vežbama?

– Šta ćete raditi u SAD? Ko će Vam biti poslodavac?

– Da li imate rodbinu u SAD?

Takođe može da se desi da vam postavljaju pitanja o Vašim pravima i pravima radnika u Americi. Detaljno o ovome možete pogledati na linku ispod.

https://travel.state.gov/content/dam/visas/LegalRightsandProtections/English%20Online%20Reading%205-20-2013.pdf

Dobio sam vizuuuu!

Dobio sam vizuuuu!
Čestitamo! Sva Vaša odneta dokumentacija u ambasadu od strane Agencije će Vam biti vraćena na licu mesta, dok ćete pasoš dobiti u naredna 4 radna dana. Pasoš se šalje kurirskom službom na adresu agencije, gde ćete po prispeću preuzeti pasoš sa vizom . Proverite datume na stranici gde Vam je odobrena viza. Datumi će se odnositi na period trajanja rada, ali to ne znači da nemate svojih mesec dana za putovanje! Ostatak dokumentacije koja Vam je vraćena u ambasadi OBAVEZNO sačuvajte jer će Vam neki od tih dokumenata biti neophodni za odlazak na put.

Ukoliko ne dobijem vizu!

Ukoliko ne dobijem vizu!
Ne paničite! Ljubazno zamolite konzula da Vam obrazloži zašto ste odbijeni. Saznajte da li je razlog Vašeg odbijanja nešto što možete da ispravite (npr. položiti još neki ispit).

Mirno izađite iz čekaonice, sačuvajte celokupnu  dokumentaciju, pre svega DS 2019 i odbijenicu,  i javite se predstavnicima American Adventure agencije i dobićete dalje instrukcije.

Svakako imate pravo da ponovo pokušate osim ako je to drugačije regulisano od strane same ambasade ili sponzorske agencije.

Proces re-viziranja
Ukoliko od konzula dobijete obrazloženje odbijanja (što se nekad i ne desi jer konzuli nisu u obavezi da Vam obrazlože svoju odluku) i mislite da ste u stanju da ovaj razlog otklonite u doglednom vremenskom periodu npr. niste položili dovoljan broj ispita na fakultetu ili ste se u trenutku intervjua zbunili …imate pravo da idete na re-viziranje.

Proces viziranja se u tom slučaju ponavlja, a Vi ste u obavezi da opet uplatite taksu od 160$ SAD konzularnom odeljenju.

U slučaju konačnog odbijanja od strane američke ambasade imate mogućnost da iskoristite pravo na celokupan povraćaj sredstava koji ste uplatili za program. Ovo pravo ima kandidat koji ispunjava određene uslove i to:

 • da je redovno polagao ispite prethodnih 12 meseci,
 • da nema zaostalih ispita iz prethodnih godina,
 • da nije obnavljao nijednu godinu na fakultetu,
 • da mu je ukupan prosek ocena do tog momenta minimum 8,
 • da nije student prve godine,
 • da nije prethodno upisivao drugi fakultet,
 • da ima minimum 50% položenih ispita od ukupnog broja ispita iz tekuće školske godine,
 • da nije pravio  pauzu između završavanja srednje škole i upisivanja fakulteta,
 • da je do sad studirao u kontinuitetu, nije pravio pauze između upisanih godina na fakultetu iz bilo kog razloga,
 • da nije odbijan ni za jedan tip vize SAD-a u prošlosti i da nije prekršio pravila vize ukoliko je ranije učestvovao na sličnim programima ili putovao turistički,
 • da nema rodbinu u USA zbog koje bi eventualno mogao da bude odbijen,
 • da je početno testiranje engleskog jezika položio sa ocenama 8, 9 ili 10 u sva 4 segmenta (understanding, reading, conversation, writing).

U suprotnom agencija zadržava $420.

Mi nagrađujemo savesne i odgovorne studente da bez rizika planiraju svoju avanturu!

Korisni saveti

Korisni saveti

Zapamtite da razgovor u ambasadi  NIJE RAZGOVOR  ZA POSAO!
Istina je da ovo nije razgovor za posao, ali zahteva određene preduslove da biste se što bolje predstavili konzulu u ambasadi. Kodeks oblačenja je veoma bitan, obratite  posebnu pažnju na to. Obucite se pristojno, budite čisti i uredni. Od začetka pandemije virusa COVID-19, maska je takođe jedan od neophodnih detalja koji treba da imate sa sobom jer je pitanje da li ćete moći bez nje da uđete u konzulat. Što se samog razgovora tiče, bitno je da pokažete i dokažete da ste dobar i redovan student, da ste vredni i redovno polažete svoje ispite. Prethodno radno iskustvo nije presudno, ali ukoliko Vas pitaju o tome, slobodno recite šta ste sve do sada radili.

Naučite koji posao Vas čeka u SAD!
Veoma je bitno da se detaljno informišete o svom budućem poslu i poslodavcu. Podrazumeva se da svakako to uradite i pre nego što potpišete poslovnu ponudu. U ambasadi će Vam to znanje biti od velikog značaja, jer će Vas najverovatnije pitati nešto u vezi vašeg budućeg poslodavca.

Položite što više ispita do odlaska u ambasadu!
Ako već niste to uradili, onda hitno sedite i zagrejte stolicu! Ukoliko ste na master studijama ili ostalim postdiplomskim studijama, pa nemate ispite u tom periodu, konzulu  OBJASNITE  KAKO FUNKCIONIŠE sistem Vašeg školovanja! Objasnite koje teme obuhvataju Vaše studije i šta Vam predstoji od ispita kada se vratite.

Dobro znanje engleskog jezika nije presudno!
Znanje engleskog jezika može da Vam pomogne da se što bolje snađete na razgovoru u ambasadi . Ukoliko ne znate baš ništa da prozborite na engleskom jeziku, uzmite koji čas u našoj školici. Naši predavači će Vas najbolje pripremiti za intervju u ambasadi.

Bitno je da znate koja je vaša sponzorska agencija!
Ova stavka je bitna najviše zbog Vas samih. Po dolasku u SAD imate 72 sata da se prijavite da ste stigli, a ukoliko imate bilo kakvih problema ili nedoumica, sponzor je tu da Vam izađe u susret. On Vam je roditelj dok ste u SAD-u!

Evo i konkretnih pitanja koja mogu da Vam budu postavljena na razgovoru u ambasadi:

– Da li ste redovan student?

– Koji fakultet sudirate? Koja ste godina?

– Koliko ste ispita položili u zadnjih 6 meseci?

– Ko Vas finansira?

– Čime Vam se bave roditelji?

– Koliko sati nedeljno provodite na predavanjima i vežbama?

– Šta ćete raditi u SAD? Ko će Vam biti poslodavac?

– Da li imate rodbinu u SAD?

 

Morate biti informisani o Vašim pravima i pravima radnika u Americi. Nešto više o ovome možete pogledati na linku ispod.

https://travel.state.gov/content/visas/en/general/rights-protections-temporary-workers.html

Kupovina karte

Kupovina avio karte

Agencija American Adventure posreduje u kupovini avio karte za sve učesnike programa.

Ovlašćeni partner sa kojim sarađujemo godinama bira najpovoljnije karte sa pogodnostima koje su uključene za sve Work and Travel učesnike. Takođe pružamo online podršku tokom Vašeg boravka dok ste u Americi.

Agencija će obezbediti privilegovane karte za sve polaznike programa – To znači da će karte biti prilagođene kandidatima. Većina karata ima pogodnost besplatne promene datuma povratka, mogućnost dva besplatna prtljaga…. Ovo predstavlja važnu stavku koja je u vezi Vašeg povratka. Često se desi da se pomeraju datumi povratka (dodatno se naplaćuje kod običnih karata između 130 i 160 eva) i naravno da će svakom kandidatu odgovarati da ima mogućnost da ponese što više kg (ukoliko je samo jedan kofer uključen od 23kg, dodatno se naplaćuje za svaki  kg koji prekoračite $50). Drugi prtljag se obično naplaćuje do 100$.

Važno je napomenuti da avio karta ne ulazi u cenu programa, iz razloga što kandidati idu u različite krajeve Amerike i samim tim se cena razlikuje od lokacije do lokacije.

Procedura na aerodromu

Kako se pakovati:

 1. Ručni prtljag: Njegov prevoz je besplatan i za njega ste sami odgovorni.

Maksimalne dimenzije prtljaga (uključujući ručke, džepove i točkove) 40x20x55cm dužina x širina x visina.

 1. Još ličnih stvari koje mogu biti uz Vas tokom leta:
 • Jedna ženska tašna ili torba za laptop ili akten tašna (mora da se uklapa ispod standardnog sedišta Ekonomske klase)
 • Kaput, šal
 • Mala količina bescarinske robe
 1. Savetovanje za pakovanje prtljaga:
 • Uklonite sve priveske od prethodnih letova sa kofera.
 • Sve dragocenosti, novac, lekove i dokumente nosite u ručnom prtljagu.
 • Zaključajte kofer ili ga obavijte jakim kaišem.
 • Ostavite Vaše kontakt podatke u koferu i postavite ih na spoljašnji deo kofera.
 • Obeležite Vaš prtljag kako biste ga odmah primetili na traci za preuzimanje.
 • Spakujte sve stvari koje ne mogu da stanu u ručni prtljag i predajte ih na aerodromu. Količina predatog prtljaga koji možete da nosite bez naplate zavisiće od Vaše klase prevoza, rute i tarife.
 • Prtljag predajete na šalteru za prijem putnika na aerodromu. On će biti obeležen priveskom, a deo priveska će Vam biti uručen kada predate prtljag.
 • Predati prtljag će biti transportovan u bagažniku aviona i čekaće Vas na aerodromu odredišta, na pokretnoj traci u prostoriji za preuzimanje prtljaga.
 • Neophodno je da se pridržavate propisanih uslova za bezbedno nošenje tečnih materija, opasnih roba i drugih predmeta u svom prtljagu.
 • Određeni artikli ne mogu da se nose u okviru prtljaga ili je njihov prevoz omogućen pod posebnim uslovima.
 1. Pravila za prevoz tečnosti u ručnom prtljagu. Nije dozvoljeno:
 • Tečnosti, gelovi, paste i aerosoli mogu se nositi samo u posudama do 100 ml.
 • Posude veće od 100 ml neće biti dozvoljene, iako su delimično pune.
 • Sve posude moraju biti spakovane u plastičnu providnu kesu sa zatvaračem sa žlebom ili zip zatvaračem.
 • Kesa u koju su upakovane posude ne sme biti veća od 20×20 cm i njena zapremina ne sme da prelazi 1 litar.
 • Plastična kesa u kojoj se nalaze posude mora biti zatvorena i nju predajete odvojeno prilikom bezbednosnog pregleda ručnog prtljaga.
 • Po putniku je dozvoljena jedna kesa.

5. Izuzeci kad možete da unesete u avion posude sa više od 100 ml tečnosti:

1)      Hrana i mleko za bebe, u količini koja je neophodna bebi u zavisnosti od dužine trajanja leta

 • Tečnosti, paste, gelovi i aerosoli, kupljeni u bescarinskim prodavnicama u bezbednosno-restriktivnoj zoni aerodroma, upakovani u providnu zapečaćenu plastičnu kesu koja ne sme biti otvarana do krajnje destinacije. U kesi (zapečaćenoj u prodavnici) mora da se nalazi fiskalni račun za kupljenu robu, isključivo sa datumom dana putovanja.
 • Lekovi u obliku tečnosti, gelova ili aerosola, isključivo uz lekarski nalaz izdat od nadležne medicinske ustanove ili ovlašćene lekarske ordinacije.
 • Medicinski preparati kao što su insulin, krvna plazma i sl, isključivo uz potvrdu od strane nadležne medicinske ustanove ili ovlašćene lekarske ordinacije.

 

U ručnom prtljagu su zabranjeni: alat, oštri i tupi predmeti, eksplozivi, municija i oružje, baterije , gasovi i materije koje oksidišu, toksične i zarazne supstance, korozivne supstance, radioaktivni  namagen.

Promena datuma povratka

Procedura prilikom promene datuma povratka:

 • Obavestite mejlom ili telefonom Vašeg agenta za avio karte kog datuma biste želeli da putujete;
 • Agent će Vam saopštiti koji su letovi dostupni;
 • Ukoliko treba da se doplati za promenu datuma, zamolite Vašeg agenta da Vam pošalje instrukcije za uplatu;
 • Izbegavajte vikende za promenu datuma povratka;
 • Gledajte da bar minimum tri nedelje pre željenog datuma povratka pošaljete uput za promenu istog.

NAPOMENA

 1. Vreme potrebno za promenu datuma povratka – Promenu datuma zatražiti čim ste sigurni u datum povratka, 2 nedelje ranije je optimalno, ali imajte na umu da je prva promena besplatna kad ima mesta na Vašoj tarifi, a svaka sledeća se plaća po uslovima tarife (od 150eur pa naviše) . Dobro prostudirajte kartu i nemojte da pomešate datum povratka sa datumom presedanja, imajte u vidu da prelazite iz jedne u drugu vremesku zonu.
 2. Budite na aerodromu minimum 2 sata ranije pre leta.

 

Za sve dodatne informacije koje Vas interesuju u vezi avio karata, možete poslati upit ili pozvati na:

Mail: aviokarte@workandtravel.rs

Tel: +381 66 107 205

Every journey is in itself a step into something new and unknown. If you know some information about the program and your job in general, the fact is that there is some more information that you need to know before you leave. The better prepared you are, the better you will use this program and you will be able to enjoy it without unpleasant surprises.

So that you don’t think too much about what and how, we have compiled a small list of necessary things for you to do before you set off.

Visit the doctor and dentist!

You are young and you should not have any major health problems, but in any case you will change your environment, habits and diet, so it is good to visit a doctor and dentist before leaving. Check your blood count and get tested for potential allergies. Also, check the health of your teeth and thus minimize the possibility of health and financial problems.

Prepare the documentation!

If you have already passed the sighting, listen carefully to all the advice you have received so far from our colleagues in the agency. Make copies of documents to share with parents or friends in case you lose yours. Email the scanned documents to yourself. Passport loss is not uncommon and can be very embarrassing! That’s why it’s good to have a few copies with you.

Get an international driver’s license!

This is only if your job in America requires it or if you later want to travel and rent a car. The international driver’s license is issued by the Auto Moto Association of Serbia and costs 3,000 RSD and is valid for up to 2 years.

Explore where you will be!

Explore which larger city is closest to your place of residence, where you can go for a walk, have fun or whatever else you can see. And most importantly, you can explore where you could look for additional work if you are interested.

Pass as many exams as possible!

Although we have already mentioned the importance of passing the exams, it is worth reminding you. It is best to pass as many exams as possible before leaving. That way, you will be able to give yourself a break, enjoy the program with relief, and when you return, you can carelessly collect impressions with friends.

Restore English!

Basic knowledge of English is necessary for you to be able to establish communication with the employer, as well as other people in your environment. Count on it and that you will gain many acquaintances with people from other speaking areas, and you will have to communicate with them in English.

How to check if your phone works on American networks at all?!

It’s time to slowly prepare for the trip to America, so with this text we decided to help you a little and briefly explain how telephone networks work there. There are two network systems that we in America can use with a SIM card, and they are: ATT and T-mobile. If you want to check the compatibility of your phone, you can do it simply and simply on the site willmyphonework.net where you just need to enter your phone model and select the network with which you want to check compatibility. If you don’t happen to know your phone model, you can also check it by going to your android phone settings and going to the last item (about phone). If you can’t find it either, you can check under your phone’s battery or simply on its original box. It certainly says there. After all, you get a SIM card from our agency that you can use without interruption while you are there.

I – 94

I-94 formular
Na ovaj on line formular unosite podatake o datumima ulaska i izlaska iz SAD-a.

Svako ko nije državljanin SAD-a, u obavezi je da u roku od 72h od ulaska u SAD evidentira datum ulaska u zemlju što predstavlja krucijalan podatak za on line bazu imigracione službe u SAD-u.

I-94 formular je u korelaciji sa statusom Vaše J1 vize.

Na obrascu je izdvojeno poglavlje “dužina trajanja boravka” (D/S- Duration of Status) i taj datum se poklapa sa datumom koji postoji na Vašem ličnom DS-2019 formularu. Na osnovu tih datuma imate 30 dodatnih dana predviđenih za putovanje.

Ukoliko se razlikuju datumi na I-94 i DS-2019 formularu, kandidat je dužan da napusti zemlju prema datumu na I-94 formularu.

Nije dozvoljeno da kandidati ostanu u Americi nakon datuma navedenog na I-94 jer tako dovode sebe u situaciju da budu deportovani i da im se zabrani ulazak u SAD u budućnosti.

Instrukcije za prijavu na I-94 formu će Vam biti poslate na mejl. Ne zaboravite da po sletanju treba izvršiti registraciju.

SSN

SSN je devetocifreni broj koji se izdaje državljanima SAD, licima sa stalnim boravkom u SAD i privremenim radnicima u SAD. SSN se izdaje preko Social Security Administration. Primarna namena SSN je praćenje poreskih prihoda. Vremenom je postao i lični identifikacioni broj (National Identification Number). Studenti, učesnici Work & Travel SAD programa, moraju da se prijave za dobijanje SSN po dolasku u SAD.
Za dobijanje SSN apliciraćete u lokalnoj kancelariji socijalnog osiguranja – SSN administration office.
Istražite nakon dobijanja radne ponude gde Vam se nalazi najbliža SSN administration office: https://secure.ssa.gov/ICON/main.jsp

S’ obzirom na to da se SSN dobija tek nakon 15-20 dana a kartica sa brojem nakon 1-3 meseca, dobićete potvrdu da ste predali dokumenta za SSN i sa njom slobodno možete da radite dok Vam kartica ne bude gotova. SSN ne mogu dobiti samo studenti koji nisu potvrđeni u SSN sistemu ili oni koji se ne pojave na poslu prvog radnog dana.

Prilikom apliciranja morate predati sledeća originalna dokumenta:

 1. Pasoš
 2. DS – 2019 formular
 3. J-1 viza
 4. I-94 formular
 5. Potvrda da ste dobili posao – radna ponuda (zvanično pismo od poslodavca koje je potpisano i overeno).

Šta ako ne dobijem SSN?
Ukoliko posle 6 nedelja ne dobijete SSN, pozovite Social Security Administration na besplatni broj 1-800-772-1213. Imajte spremnu, pri ruci, Vašu potvrdu o apliciranju za SSN – Social Securty Receipt.
Ukoliko ste aplicirali za SSN, a niste ga dobili, imate pravo da radite i da primate platu.
Ako imate još pitanja kontaktirajte sponzorsku agenciju.

W4

W4 formular

W4 formular – Employee’s Withholding Allowance Certificate – je dokument koji dobijate od poslodavca i treba da popunite pre početka radnog odnosa. Ukoliko menjate poslodavce ili imate dodatni posao, takođe popunjavate W4 obrazac. On je u korelaciji sa procesom povraćaja poreza na taj način što će se adresa navedena u W4 formularu koristiti da Vam se kasnije dostavi W2 formular – neophodan za povraćaj poreza. Na W4 formularu se navodi stalna adresa prebivališta u Srbiji.

Pomoć prilikom popunjavanja W4 obrasca:

 • Većina Vas je statusa neoženjen/neudata, obavezno popuniti na trećoj liniji “single” jer je različit obračun poreza za ljude u braku i neoženjene tj. neudate,
 • Na liniji 6 je potrebno popuniti “Non Resident Alien” jer na taj način ostvarujete povraćaj poreza.

Medicinsko osiguranje

MEDICINSKO OSIGURANJE U SAD
Svaki učesnik Work and Travel programa mora biti zdravstveno osiguran tokom boravka u SAD. Medicinsko osiguranje koje se dodeljuje učesnicima Work and Travel programa podrazumeva osnovni paket osiguranja i ovakav paket je odobren od strane State Department-a. Veoma je bitno, pre prijavljivanja na program da nam kažete ukoliko imate zdravstvenih problema bilo koje vrste, jer je lečenje u SAD izuzetno skupo.

Osiguranje ne pokriva: 

 1. Trudnoću,
 2. Stomatološke intervencije,
 3. Teške bolesti,
 4. Povrede koje su nastale pre dolaska u SAD ne mogu se lečiti na osnovu ovog osiguranja,
 5. Rutinske fizičke preglede i vakcinacije,
 6. Očno
 7. Preventivne medicinske usluge
 8. Testiranje na seksulano prenosive bolesti
 9. Mentalna oboljenja
 10. Samopovređivanja
 11. Troškove lečenja ukoliko ste koristili alkohol ili drogu.

Predlažemo svim kandidatima da samoinicijativno obave sistematski pregled pre odlaska u SAD.

Trajanje medicinskog osiguranja je u skladu sa Vašim poslom i datumima početka i završetka posla. Nakon ovog perioda niste osigurani. Ukoliko želite da putujete nakon završetka posla savetujemo Vam da kupite dodatno osiguranje za period putovanja.

Možete uz pomoć naših posrednika kupiti dok ste u Srbiji, ili se obratiti sponzorima kada budete znali tačne datume putovanja kad budete već na programu u SAD-u.

VAŽNO:
Ako ste se povredili na poslu odmah obavestite svoje poslodavce.

Osiguranje je uključeno u cenu programa. Svaki odlazak u bolnicu se plaća od 500$, a pregled kod lekara 150$.
Obavezno uzmite račun kako biste mogli da dobijete refundaciju od osiguravajuće kuće.
Ponesite sa sobom brošuru o osiguranju koju ste dobili u agenciji, prilikom davanja medicinskog tretmana trebaće Vam informacije o osiguravajućoj kući.
Osiguranje često pokriva lečenje do određenog iznosa tako da ostatak troškova sami morate da snosite.
BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI 🙂 Čuvajte se i ne izlažite rizičnim i opasnim situacijam po Vaše zdravlje.

Sponzori

Sponzorska agencija
Koje su obaveze prema Sponzorskoj agenciji
Medicinsko osiguranje

Sponzorska agencija

Svaki student na W&T programu mora da ima Sponzorsku agenciju. Sponzorska agencija je organizacija koja radi po pravilima State Department-a i ima odobrenu licencu za rad. Pre Vašeg odlaska u SAD, sponzori proveravaju legalnost u radu poslodavca čiju radnu ponudu potpisujete i da li on ispunjava sve uslove regulisane programom da primi i saradjuje sa J1 studentima. Takođe proverava korektnost smeštaja u kojem ćete boraviti. Obezbeđuje neophodnu dokumentaciju na osnovu koje odlazite na viziranje. Ove informacije do sada niste morali da znate jer dok ste na tlu Srbije, American Adventure će posredovati izmedju Vas i Sponzorske agencije. Međutim, svakako ćete morati da se upoznate sa njima pre odlaska u Ameriku jer tu započinje njihova prava uloga, a to je da obezbede da sva Vaša prava budu ispoštovana ali takođe i da Vas podsete da i Vi imate obaveze prema programu i prema Sponzorskoj agenciji i prema poslodavcu i osobi koja Vam rentira smeštaj.

Koje su obaveze prema Sponzorsoj agenciji?

 1. Po dolasku u SAD treba prijaviti adresu stanovanja sponzorskoj agenciji
  Najvažnije je da naučite koja dokumenta treba popuniti i gde treba da se prijavite prilikom ulaska u SAD.

  Potrebno je da se prvenstveno prijavite na SEVIS najkasnije 72h od dolaska u SAD.
  Vrlo je jednostavno, ulogujete se na Vaš nalog (dobićete instrukcije za sve gore navedeno u toku porograma) i upišete tražene podatke.
 2. Mesečni Check-In. Redovna komunikacija sa sponzorskim agencijama
  Kao što ste ostavili informacije kad ste ušli u SAD, takođe je potrebno da se mesečno čekirate putem Vašeg SEVIS naloga na sajtu kod sponzora.

  Na Vašem nalogu je potrebno da ostavite sve informacije koje se od Vas traže. One su uglavnom sastavljene u vidu kratkog upitnika o prethodnom mesecu provedenom u SAD-u. Najčešće ćete od svojih Sponzorskih agencija dobijati svoje mesečne upitnike koje je potrebno da popunite i zato je veoma važno da redovno proveravate svoje mejlove.
 3. Prijaviti odlazak iz SAD-a
  Odlazak iz SAD-a se na isti način prijavljuje putem I-94 obrasca i putem SEVIS programa. Popunite datume izlaska iz zemlje i Vaša obaveza prema sponzorima se ovde završava.
 4. Prijaviti Sponzorima svaku promenu prebivališta u SAD-u
  Prilikom promene adrese na kojoj boravite, u obavezi ste da odmah na svom SEVIS nalogu upišete informacije novog prebivališta.

  Imate pravo da promenite mesto stanovanja ako niste zadovoljni prvobitnim, ali ste u obavezi da to odmah prijavite sponzoru, kako bi u svakom momentu mogao da Vas pronađe. Informacija o Vašoj promeni prebivališta je veoma bitna i zbog dostavljanja čekova i ostalih dokumenata tokom programa.
 5. Obavestiti Sponzora o bilo kakvom problemu koji NE možete da rešite. Tražite pomoć
  Kao što smo gore pomenuli, sponzorske agencije su zadužene da vode brigu o Vama od kada stupite na tlo SAD-a i da Vam izađu u susret ukoliko imate nekih problema, prepreka, pitanja.

  Pre odlaska iz Srbije dobijate sve potrebne informacije o Vašem sponzoru, kontakte na koje možete dobiti lica iz agencije koja su zadužena za Vas (adresu sponzorske agencije, e-mail, kontat brojeve, brojeve za hitne slučajeve)
 6. Drugi posao – dodatni. Obavezno obavestiti Sponzore o drugom poslu. Ne počinjati sa radom sve dok sponzor ne odobri poslodavca
  Na žalost mnogi polaznici izbegavaju ovu obavezu, pa su se vremenom uvela strožija pravila što se dodatnog posla tiče.

  Morate shvatiti da prijavljivanjem dodatnog posla ne gubite ništa. Sponzor može da prati i tog poslodavca i da Vas zaštiti ukoliko je potrebno, a naravno i osiguranje Vam pokriva sve u vezi drugog poslodavca kao i za primarni posao.
  Proces verifikovanja dodatnog posla je  kratak, potrebno je da se strpite najviše par dana da bi se poslodavac verifikovao, a ukoliko prekšite bilo koje pravilo i počnete da radite pre odobravanja ili, u najgorem slučaju, neprijavljivanja dodatnog posla može dovesti do ukidanja vize i prekida programa.
  Nemojte to da dozvolite i ugrozite program zbog nestrpljenja.
  Ukoliko ne prijavite dodatni posao:

– sponzor ne može da Vas zaštiti prilikom mogućih nesporazuma sa poslodavcem,
– nemate zdravstveno osiguranje pa ukoliko dodje do povrede na tom radnom mestu moraćete  snositi troškove lečenja samostalno, a troškovi pregleda su izuzetno skupi.
– za svaki posao koji radite, plaćate određeni porez na doprinose i taj porez ste u mogućnosti da povratite kad završite program. Ukoliko ne prijavite sve poslodavce kod kojih ste radili imali biste problema oko povraćaja novca.

Medicinsko osiguranje

Sponzorska agencija u saradnji sa  American Adventure agencijom Vam obezbeđuje medicinsko osiguranje. Svaki student pre odlaska u SAD dobija na mail sve neophodne informacije o medicinskom osiguranju.

Bitne informacije u vezi sa osiguranjem:

 1. Medicinsko osiguranje traje koliko traje i vaša radna ponuda. Niste osigurani tokom putovanja nakon završetka posla (imate mogućnost doplate osiguranja za period putovanja tako što ćete kontaktirati svoju Sponzorsku agenciju).
 1. Osiguranje ne pokriva:
 • trudnoću,
 • stomatološke intervencije,
 • teške bolesti,
 • povrede koje su nastale pre dolaska u SAD ne mogu se lečiti na osnovu ovog osiguranja,
 • rutinske fizičke preglede i vakcinacije,
 • oftalmološki pregled ,
 • preventivne medicinske usluge,
 • testiranje na seksulano prenosive bolesti,
 • mentalna oboljenja,
 • samopovređivanja,
 • troškove lečenja ukoliko ste koristili alkohol ili drogu.

Predlažemo svim kandidatima da samoinicijativno obave sistematski pregled pre odlaska u SAD.

 1. Ukoliko želite da putujete nakon završetka posla, savetujemo Vam da kupite dodatno osiguranje za period putovanja. Osiguranje možete uz našu pomoć kupiti dok ste u Srbiji, ili u toku programa se obratiti direktno sponzorima  kad budete znali tačne datume putovanja.
 1. Ako ste se povredili na poslu odmah obavestite svoje poslodavce.
 1. U slučaju odlaska kod lekara ili eventualnog bolničkog lečenja, obavezno uzmite račun kako biste mogli da dobijete refundaciju od osiguravajuće kuće. Obično će Vam u medicinskoj ustanovi tražiti podatke o osiguranju i osiguravajućoj kući.
 1. Kada Vam agencija dostavi brošuru medicinskog osiguranja (u štampanoj ili on line verziji)  PROČITAJTE JE i obavezno ponesite sa sobom u SAD.

Smeštaj

Smeštaj:

Jedna od bitnih stavki ovog programa je smeštaj.

Postavljaju se pitanja: Da li imam obezbeđen smeštaj? Gde ću živeti? Sa kim ću živeti? Koliko ću plaćati smeštaj…..?

Smeštaj je prilagođen učesnicima programa i njihovim potrebama na ovom programu. Pretežno je u pitanju studentski smeštaj u  kojem će studenti moći da se nakon napornog dana odmore, istuširaju i odlože svoje stvari.

Svi kandidati moraju biti svesni da ne očekuju luksuz u smeštaju koji će im biti dodeljen od strane poslodavca ili organizovan na neki drugi način.

U ređim slučajevima postoje i bolje opremljeni apartmani  sa kuhinjom, terasom, neki sa dvorištem (ukoliko ste u kući smešteni) ali to isključivo zavisi od poslodavca.

Bitne stavke u vezi sa smeštajem:

 • Pre odlaska morate znati da li Vam poslodavac obezbeđuje smeštaj ili sami morate da se pobrinete za isti – vođeni iskustvom prethodnih sezona, naša agencija zapošljava kandidate na poslovima gde poslodavac ima uključen smeštaj u radnu ponudu. Ukoliko nemate obezbeđen smeštaj rado ćemo asistirati prilikom rezervisanja smeštaja u mestu gde ćete raditi. Studenti obično odlaze na rad u turistička mesta sa velikom frekvencijom ljudi u toku sezone. Samim tim smeštaj mora da se traži na vreme, tj. odmah po dobijanju radne ponude.

Kandidati koji se odluče za Self opciju programa dužni su da samostalno obezbede smeštaj i da nas obaveste o informacijama u vezi sa istim, u suprotnom njihova radna ponuda ne bi bila odobrena od strane sponzorskih agencija. Sponzorske agencije imaju kriterijume za odobravanje smeštaja za J1 studente, tako da ne mora svaki prijavljeni smeštaj da bude odobren.

Ukoliko Vam uslovi smeštaja ne odgovaraju u toku programa, u svakom momentu imate pravo da promenite isti, ali prethodno morate da o tome obavestite sponzorsku agenciju i prijavite novu adresu na kojoj ćete boraviti tokom programa. Sve informacije u vezi sa novim smeštajem morate poslati sponzorskoj agenciji – putem SEVIS programa. Cene smeštaja zavise od mesta u koje idete (cene variraju od $50-$150 na nedeljnom nivou, a za veće gradove kao što je recimo Boston, cene mogu da budu i nekoliko puta iznad prosečne cene smeštaja) i od poslodavca. U nekim slučajevima smeštaj može biti besplatan.

 • Veoma je bitno da ste upoznati sa lokacijom smeštaja – koristite Google pretraživač, istražite mesto u kom ste dobili posao, pregledajte fotografije, iskustva prethodnih učesnika, mapu mesta, najbliže aerodrome, prodavnice, vešeraje, banke, bolnice, policijsku stanicu, SSN poslovnice, zanimljivosti…. U nekim slučajevima je potrebno rentirati bicikl ili koristiti javni prevoz za dolazak na posao. To je bitno znati unapred.
 • Vodite higijenu u prostoru gde živite  – svaki kandidat je u obavezi da ispoštuje uslove rentiranja, tj zakupa smeštaja. Svako nepoštovanje istog može da dovede do toga da stanodavac zadrži depozit (u većini slučajeva se plaća određena suma do visine jedne rente, pre ulaska u smeštaj ili se odbija od prve isplate na poslu) kako bi tim sredstvima popravio štetu koja je nanešena smeštaju, kućnim aparatima, ili angažovao osoblje za čišćenje u slučaju loše održavane higijene u prostoru.  Ukoliko ste ispoštovali Ugovor o zakupu, depozit se u većini slučajeva vraća po isteku Ugovora.
  Ponašajte se u dodeljenom smeštaju kao i prema svojoj imovini i svom prostoru za život, kako ne biste dovodili sebe u nezgodne situacije usled nepoštovanja pravila.
 • Tolerancija prema ukućanima – budite svesni da idete na program kulturne razmene, gde ćete upoznati veliki broj novih ljudi, kolega, saradnika, prijatelja koji su isto kao i Vi došli na ovaj program iz različitih krajeva sveta.
  Smeštaj ćete deliti sa svojim kolegama, koji imaju različite životne navike od Vas, koji su druge kulture, vere, razmišljanja i iz tog razloga svaki učesnik mora da poštuje svoje sustanare u svakom pogledu. Iskoristite tu situaciju da se bolje upoznate sa običajima i kulturom drugih nacija i steknete nove prijatelje!
 • Dobro pročitajte Ugovore koje potpisujete za rentiranje – kada potpišete Ugovor on je punovažan i samim tim i Vi i poslodavac se možete pozvati na Ugovor u bilo kom trenutku ukoliko dođe do nekog problema. Iz tog razloga dobro pročitajte uslove Ugovora o rentiranju.
  Ugovor postoji da bi se i student i osoba koja rentira smeštaj zaštitili. Morate da znate kolika Vam je mesečna stanarina, kog datuma se plaća kirija, koliki je depozit, pod kojim uslovima se vraća, na koji način možete pre roka da napustite smeštaj, da li imate određene posledice tj. penale za prevremeno napuštanje, da li Vaš mesečni iznos rente zavisi od broja ukućana, kome možete da se obratite u slučaju da nešto u smeštaju ne funkcioniše, da li smeju da se konzumiraju cigarete u smeštaju ….

Korisni web sajtovi za pronalazak smeštaja u USA:

Važni telefoni i linkovi

Ukoliko imate problem u toku programa ili imate neke nedoumice pri rešavanju određenih situacija, za Vas je obezbeđena on line podrška, telefoni 24/7, i naravno osobe u sponzorskim agencijama koje su zadužene za Vas tokom programa.

U svakom momentu ćete imati i pomoć naše agencije za bilo koju vrstu asistiranja ukoliko ne znate kako da rešite problem ili kome da se obratite.

Naši telefoni i mailovi:

+381 11 4527320
+381 64 1072004
+381 64 1072005

E-mail: office.americanadventure@gmail.com

Pozovite svoju sponzorsku agenciju i kontaktirajte osobu koja Vam je dodeljena pre odlaska u SAD.

U zavisnosti od Vaše sponzorske agencije, dobićete kartice sa svim informacijama: adresa, telefoni i mail nadležnog lica u sponzorskoj agenciji (radimo sa većim brojem agencija i nakon dobijanja posla Vama će biti dodeljena agencija koja će biti isključivo zadužena za Vas).

Ukoliko su Vaša prava i život ugroženi u toku programa možete da se obratite Departmanu za ljudska prava, ali pre toga bi bilo poželjno da pozovete Vašu sponzorsku agenciju.

Exchange Visitor Program Emergency

Contact Information:
Department of State Emergency Hotline:  1.866.283.9090

National Human Trafficking Resource Center:  1.888.373.7888
Department of State Email Address:  JVISAS@STATE.GOV
Exchange Visitor Program Website:  J1VISA@STATE.GOV

Kulturni šok

Tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama živećete u kulturi koja se u mnogome razlikuje od ovdašnje. U periodu prilagođavanja budite spremni da iskusite velike razlike u stavovima, standardima, očekivanjima i reakcijama u smislu smeštaja, hrane, slobodnog vremena, jezika i još mnogo toga. Setite se da ste izabrali da putujete u inostranstvo kako biste upoznali i razumeli drugačiju kulturu, jer u suprotnom, odlučili biste se da ostanete kod kuće tokom leta. Biće to period koji će Vam ostati duboko urezan u sećanju. Zapamtite, Vi ste odgovorni za prilagođavanje novoj kulturi zemlje domaćina jer se ona neće promeniti zbog Vas.

Kulturni šok (Culture Shock)
Kulturni šok često doživljavaju ljudi koji putuju i žive u inostranstvu. Ljudi su bića navike i proces prelaska u drugu zemlju rezultira gubitkom nekih uobičajenih dnevnih aktivnosti. Bez obzira na stepen Vaše tolerancije, slobodoumnost i spremnost za nove kulture, promena sredine će rezultirati nekim stepenom frustracije. Prepoznavanje simptoma kulturnog šoka će Vam omogućiti da efikasnije vladate situacijom. Prihvatite iritaciju i zapitajte se zašto Vas neki poseban aspekt kulture nervira, ali izgleda savršeno prirodno i odgovara građanima zemlje domaćina. Zapamtite da je sve stvar navike, pa ćete tako i Vi posle određenog vremena provedenog u Americi uspeti da se priviknete na drugačiji način života, drugu okolinu, smeštaj, hranu, kao i nove stvari sa kojima ćete se svakodnevno susretati dok ste tamo.

Družite se što više sa strancima jer ih tamo ima u izobilju. Upoznaćete ljude iz svih krajeva sveta, budite otvorenog uma i bićete zahvalni na kraju što odlazite kući sa mnogim novim saznanjima koje niste imali prilike ranije da otkrijete. Na ovim putovanjima su se rađale i ljubavi ali i velika prijateljstva koja traju ceo život. To je definitivno najveće bogatstvo koje možete da ponesete sa sobom kada se budete vraćali kući.

Postavite se na sledeći način prema izazovima i novim stvarima koje Vam nisu poznate:

 • Održavajte stav radoznalosti i želju za učenjem.
 • Steknite osećaj za avanturu.
 • Naučite da velikodušno prihvatite „korekcije“ i učite iz svojih grešaka.
 • Budite velikodušni i iskreni u pokazivanju zahvalnosti.
 • Budite prilagodljivi.
 • Održavajte smisao za humor, pogotovo o sebi.
 • Pokažite iskreni i obzirni stav prema drugima.
 • Budite kooperativni i spremni na kompromis.
 • Uživajte.

Dodatni posao

Drugi posao u SAD – dodatni

Svim učesnicima programa je dozvoljeno da rade dodatni posao. Kada odete na ovu vrstu programa, prvenstveno ćete morati da poštujete poslodavca na osnovu kog ste i dobili vizu. Prilagodite rad na dodatnom poslu rasporedu smena kod primarnog poslodavca. Ukoliko želite dodatno da zaradite, ovo je savršeno rešenje za Vas.

Ne ustručavajte se da pitate za posao u Vašoj okolini i da ponudite i ostavite svoj CV, kako bi mogli da  Vas kontaktiraju i uzmu u razmatranje i drugi poslodavci.

Predlažemo Vam da iskoristite formu CV-a koju ste dobili od nas dopunjenu sa poslodavcem kod koga trenutno radite i brojem telefona koji koristite u SAD-u.

Sa ovom formom se možete uputiti u traženje dodatnog posla. Kopirajte CV u dvadesetak primeraka kad stignete u SAD.

Možete slati elektronskim putem ili lično ostavljate odštampan CV poslodavcima za koje ste zainteresovani u Vašem mestu gde boravite.

Obavezno obavestiti Sponzorsku agenciju o drugom poslu.
Ne počinjite sa radom sve dok poslodavac ne bude odobren od strane Sponzorske agencije.

Ne mora svaki dodatni posao kao ni svaki poslodavac biti odobren od strane Sponzorske agencije.
Spisak zabranjenih poslova za J1 studente pogledajte ovde.

Nakon Informisanja Sponzorske agencije o želji da radite dodatni posao – na mail će Vam biti prosleđena dokumentacija koju Vaš budući poslodavac mora da popuni. Ne budite nestrpljivi, procedura odobravanja dodatnog posla traje svega par dana. Kod većine Sponzorskih agencija ovo je besplatan proces, ali neki Sponzori ovaj proces verifikacije naplaćuju do iznosa od 50$.

Rad kod neodobrenog poslodavca predstavlja uslov za gubljenje prava na program i deportovanje za Srbiju.

Verifikacija drugog posla je NEOPHODNA jer samo na taj način možete biti zaštićeni u slučaju da imate neprilika na dodatnom poslu. Nećete moći da ostvarite svoje pravo na povraćaj poreza kod neprijavljenog poslodavca.

Ne zaboravite, prilikom svakog zaposlenja treba da popunite W4 obrazac. U njemu ostavljate tačnu i stalnu adresu na kojoj Vi ili Vaši roditelji borave u Srbiji. To je adresa na koju će Vam, nakon povratka iz Amerike, stići W2 obrazac od Vašeg poslodavca.

Savet:
Prošetajte gradom i raspitajte se gde se traži dodatna radna snaga. Velika je verovatnoća da su u pitanju restorani i hoteli. Raspitajte se da li su do sada zapošljavali J1 studente. Ako je tako, Vaš proces odobravanja dodatnog poslodavca biće dosta lakši i brži. Ipak prvo uvek počnite od svog primarnog poslodavca. Možda njemu treba radna snaga za neke dodatne poslove. Ponudite prvo njemu saradnju za drugi posao, a ako nije u mogućnosti da Vam ga obezbedi, krenite dalje u potragu.

Pre polaska kući

Vaš boravak u Americi se bliži kraju i vreme je da se polako pripremate za povratak kući. Puni ste utisaka i verovatno ne razmišljate mnogo o nekim stvarima koje su veoma bitne a koje MORATE obaviti pre nego što se vratite u Srbiju.

Proverite svoju avionsku kartu i datum povratka
Dobro pogledajte svoju kartu i koji je datum povratka na njoj. Ukoliko se Vaši planovi povratka u toku programa promene i želite da promenite datum leta, to slobodno možete uraditi tako što ćete kontaktirati našeg Agenta koji je zadužen za avionske karte i pomeriti datum povratka. Veoma je bitno da to obavite na vreme, najmanje tri nedelje pre leta, da posle ne bi bilo nekih neprijatnih iznenađenja.

Platite svoje dugove ukoliko ih imate
Obratite pažnju da podmirite SVA dugovanja koja imate prema stanodavcu, platite uredno sve preostale račune, ukoliko imate neki medicinski račun, bilo koji račun koji Vam je rečeno da platite pre odlaska.

Smeštaj koji ostavljate za sobom
Imajte na umu da u smeštaju u kojem ste proveli leto treba neko i posle Vas da živi. Obavezno ostavite sve kako ste i zatekli kada ste prvi put ušli u stan. Nemojte lomiti, cepati i kršiti pravila Ugovora o rentiranju od strane stanodavca, inače Vam s razlogom neće biti vraćen depozit koji ste na samom startu ostavili stanodavcu. Održavajte higijenu prostora i ne ostavljajte stvari za sobom. Ukoliko se budete pridržavali ovih stavki, nećete imati problema pri odlasku.

Zatvorite svoj račun u banci!
Pre polaska, zatvorite svoj račun u banci i podignite pare sa njega. Ukoliko niste sve čekove unovčili do sada, vreme je da to uradite pre nego što krenete. Naravno, kad otvarate račun u banci, na Vama je da sa bankom utanačite sve pojedinosti, da posle, pri gašenju računa, ne bude dodatnih nepredviđenih troškova i neprijatnih iznenađenja.

Odjavite se sa I-94
Još jedna stvar koju ne smete da zaboravite pre nego što napustite zemlju je odjavljivanje I-94 obrasca. Jednostavno uđete na sajt na kom ste i aplicirali za njega i odjavite se!

Odjavite se sa SEVIS-a
Isto kao i u vezi dokumenta I-94, uđite na sajt i odjavite se. Datumi SEVIS-a i I-94 pri ulasku i izlasku iz zemlje, moraju da se poklapaju.

Proverite prtljag
Obratite pažnju na prekoračenje u težini prtljaga. Pogledajte na svojoj avionskoj karti koja je dozvoljena težina kofera, pa se po tome i vodite. Zapamtite da se svaki kilogram preko dozvoljenog plaća.

W4 formular

W4 formular

W4 formular – Employee’s Withholding Allowance Certificate – je dokument koji dobijate od poslodavca i treba da popunite pre početka radnog odnosa. Ukoliko menjate poslodavce ili imate dodatni posao, takođe popunjavate W4 obrazac. On je u korelaciji sa procesom povraćaja poreza na taj način što će se adresa navedena u W4 formularu koristiti da Vam se kasnije dostavi W2 formular – neophodan za povraćaj poreza. Na W4 formularu se navodi stalna adresa prebivališta u Srbiji.

Pomoć prilikom popunjavanja W4 obrasca:

 • Većina Vas je statusa neoženjen/neudata, obavezno popuniti na trećoj liniji “single” jer je različit obračun poreza za ljude u braku i neoženjene tj. neudate,
 • Na liniji 6 je potrebno popuniti “Non Resident Alien” jer na taj način ostvarujete povraćaj poreza.

Potrebna dokumentacija za povraćaj poreza

Potrebna dokumentacija za povraćaj poreza

 • Kopija socijalne kartice – SSN
 • Kopija prve strane pasoša
 • Kopija W-2obrasca ili poslednjeg pay slip-a

Na kraju fiskalne godine poslodavac je zakonom dužan da svojim zaposlenima dostavi izveštaj o ostvarenoj zaradi i plaćenim porezima tzv. W-2 obrazac (W-2 Form). Koliko ste imali poslodavaca u SAD toliko imate i W-2 obrazaca. Poslodavac je po zakonu dužan da pošalje W-2 obrasce zaposlenima najkasnije do 31. januara naredne godine. W-2 obrasci se šalju običnom poštom. Pre završetka posla budite sigurni da ste poslodavcu ostavili tačnu adresu u Srbiji.

Ukoliko ne dobijete W-2 obrazac povraćaj poreza možete da izvršite i sa poslednjim pay slip-om. Pay slip je deo pay check-a koji nakon unovčavanja ostaje Vama. Poslednji pay slip sadrži iste informacije kao i W-2 obrazac i iz tog razloga je veoma važno da sačuvate poslednje pay slip-ove od svih poslodavaca.

Da biste dobili W-2 obrazac na pravu adresu, bitno je da prilikom početka rada kod poslodavca popunite W-4 obrazac (W-4 Form) sa svim informacijama koje se traže. Najbitnija je adresa koju navedete u W-4 obrascu, jer će to biti adresa na koju će Vaš W-2 obrazac biti poslat.

 • Popunjena Easy Tax Store aplikacija za povraćaj poreza (PDF)
 • IRS formular 2848 (PDF)
 • Easy Tax Store Ugovor (PDF)

Važno je prijaviti sve poslodavce kod kojih ste radili u SAD!

Po povratku sa programa trebalo bi da imate sva dole navedena dokumenta potrebna za povraćaj poreza osim W-2 obrasca. Na osnovu dokumenata koje imate može da se uradi proračun Vašeg poreza i možete odmah znati koliki će biti povraćaj. Bitna stvar koju treba da znate je da poreske vlasti u SAD otvaraju sezonu poreza 15. januara što znači da Vaš porez ne može biti prosleđen pre tog datuma.

Kako da uradim povraćaj poreza?

Kako da uradim povraćaj poreza?
Veoma jednostavno! Skinite Formular za povraćaj poreza, Formular 2848 (potrebno je da nam vratite samo skeniranu i potpisanu drugu stranu formulara 2848) i instrukcije za predaju dokumentacije.

Kada finalizirate dokumentaciju, vratite nam u .pdf formatu preko portala Work and Travel.
Naši operateri će Vas kontaktirati nakon prijema dokumentacije.

Dostava dokumentacije

Dostava dokumentacije

Prikupili ste svu dokumentaciju? Ostaje Vam samo da nam je dostavite.
Svu dokumentaciju nam dostavljate u jednom PDF dokumentu (istim redosledom kao u nabrajanju iznad). Ukoliko niste sigurni kako da sva skenirana dokumenta stavite u jedan PDF pronašli smo online servis

(KLIKNI ZA UPLOAD DOKUMENATA) koji to radi za Vas. Kada spojite sve dokumente u jedan, ostaje Vam samo da pošaljete taj dokument na office.americanadventure@gmail.com.

Cena

CENA 

Usluga povraćaja poreza se radi preko sertifikovanog agenta IRS-a i ova usluga košta 6000.00 RSD za povraćaj State i Federal poreza.

Ukoliko se desilo da Vam je poslodavac greškom skidao FIC-a i Medicare porez, troškovi usluge povraćaja poreza se uvećavaju za 4000.00 RSD.

Kontaktirajte nas da Vam pošaljemo instrukcije za popunjavanje neophodne dokumentacije i da Vas povežemo sa Easy Tax Store-om, agencijom koja radi povraćaj poreza.

Kako do čeka?

Kako do čeka?

Ček možete dobiti:

 1. Na kućnu adresu. Čeka se prosečno od 6 – 12 nedelja. Ček možete unovčiti samo Vi lično!
 2. Kao direktan depozit na Vaš račun u SAD. Prosečno vreme čekanja na depozit je od 4 – 6 nedelja.

Postoji mogućnost za svakog kandidata da on-line prati status refundacije povraćaja poreza.