Washington, DC

Federalni okrug Vašington (često nazivan Vašington D.C.) je postao prestonica SAD 1791. godine.

Vašington nije grad niti država, niti je deo bilo koje države, već je federalni okrug, napravljen s namerom da bude sedište vlade.

Pored toga što je sedište vlade, Vašington predstavlja i važnu turističku destinaciju.

On se nalazi u srednje atlantskom regionu, južno od Merilenda i severno od Virdžinije. On je od Virdžinije odvojen rekom Potomak.

U ovoj oblasti su do 17. veka živeli Indijanci, poznati kao Konoj, koji su se preselili u Merilend sa dolaskom Evropljana.

Stvaranje prestonice na reci Potomak je odobreno Aktom o stanovanju iz 1790. godine, pri čemu su države Merilend i Virdžinija donirale deo svoje teritorije radi formiranja ovog federalnog okruga.

Vašington obuhvata površinu od 176 kvadratnih kilometara i podeljen je u četiri kvadranta – severozapad, jugozapad, severoistok i jugoistok.

Vašington je dobio ime po prvom predsedniku SAD, Džordžu Vašingtonu, dok D.C. označava „District of Columbia“ (Kolumbijski okrug, dobio ime po Kristoferu Kolumbu).

U Vašingtonu imaju sedište brojne velike korporacije poput Exxon Mobil-a i MMF-a.

Vašington je bukvalno isprojektovan s namerom da postane prestonica SAD, a isprojektovao ga je arhitekta rođen u Francuskoj po imenu Pjer Šarl Lenfan.

Vašington je bogat različitim oblicima arhitekture, a među najvažnijim spomenicima su Bela kuća, Nacionalna katedrala Vašingtona, Memorijal Tomasu Džefersonu, Kapitol, Memorijal Linkolnu,  Memorijal vijetnamskim veteranima i Vašingtonov spomenik. Uočavaju se različiti arhitektonski stilovi od neoklasičnog, preko gotskog i modernog.

Pored spomenika, Vašington je poznat i po muzejima. Tamo se nalaze ustanova Smitsonijan, Nacionalni muzej istorije prirode, Nacionalni muzej svemira i vazduhoplovstva, Nacionalni muzej umetnosti i industrije i mnogi drugi. Inače, ulaz u ustanovu Smitsonijan i 19 muzeja koji se u njoj nalaze je potpuno besplatan, što važi i za Nacionalni zoološki vrt.

Vašington predstavlja glavni centar američkih medija, a u njemu se nalaze sedišta najpoznatijih novinskih agencija poput Washington Post-a, Washington Times-a, National Geographic-a i mnogih drugih.