South Australia / Adelaide

JUŽNA AUSTRALIJA

je četvrta država po veličini u Australiji sa 1,64 miliona stanovnika. Najveći procenat stanovnika živi u glavnom gradu Adelaidu. Južna Australija je poznata i kao država vina. Zemljište i klima ovog dela Australije stvara idealne uslove za gajenje vinove loze tako da ovo predstavlja raj za ljubitelje vina. Država je istovremeno dom mnogih kultura, preko 300000 stanovnika ovog dela Australije nije rođeno u Australiji.

Pre više od 40000 godina, Aboridžini su naselili ove prostore, i iako je dosta vremena prošlo od tada, ovo je država koja je sačuvala najveći deo aboridžinske kulture i tradicije. Teritorija koja danas predstavlja ovu državu ostala je britanska kolonija 1788. godine kao deo kolonije Novog Južnog Velsa. Pored toga što je kolonija zauzimala dve trećine kontinenta Australije, najviše je bila naseljavana njena istočna obala, što je slučaj i danas. Prošlo je samo 40 godina od ozbiljnijeg naseljavanja ove teritorije u modernom vremenu. Prvi žitelji južne Australije naselili su Kangaroo Island u julu 1836. godine.

Glavna industrija u Južnoj Australiji jeste prerađivačka. Glavni proizvodi su poljoprivredni/hortikulturni proizvodi uključujući i vino.

ADELAID

je glavni grad Južne Australije i predstavlja jedan civilizovan i miran grad sa oko 1,2 miliona stanovnika. Grad je podeljen na dva dela koje razdvaja reka Torens, Adelaid i Severni Adelaid. Grad je okružen predivnim zelenilom, planinama i plažama što pravi fantastičan pejzaž. Najpoznatiji je po izuzetnom vinu koje je svetski poznato. Adelaid je grad na koji je kultura Aboridžina ostavila najjači uticaj tako da je ovo mesto gde možete najviše saznati o najstarijoj civilizaciji Australije. Adelaid je okružen parkovima, istorijskim zgradama, širokim ulicama, raznolikim kafićima i kao takav, miran gradić, predstavlja totalnu suprotnost od Sidneja na primer. Postoji jedna izreka među stanovništvom a to je da je sa bilo koje tačke u gradu, do druge tačke, moguće stići za celih dvadeset minuta.

Najveće znamenitosti grada su: Adelaide Botanic Garden, National Wine Centre of Australia, Adelaide Oval, Victoria Square, South Australian Museum i tako dalje.

Adelaid ima najnižu prosečnu platu i najveću stopu nezaposlenosti od svih najvećih pet gradova u Australiji. Kada govorimo o nezaposlenosti, naglasili bismo da je u septembru 2014. godine ona iznosila 6,7%. Najtraženiji poslovi u gradu su u vezi obrazovanja i zdravstva. Ove industrije su trenutno u usponu i predstavljaju mogućnost zapošljavanja i imigracionog stanovništva. Ono što je prednost u odnosu na ostale gradove Australije jeste što je ovde život među najjeftinijima. Druge industrije koje uživaju veoma važnu ulogu u ekonomiji grada su bio-nauke, inžinjering, IKT industrija, medicinsko istraživanje, turizam i industrija vina.

Interesantne činjenice

  • Adelaid je osnovan kao kolonija za slobodne žitelje i jedini je glavni grad koji je bio naseljen slobodnim doseljenicima od svog osnivanja.
  • On je dom najvećeg broja prikaza aboridžinske kulture i artefakta. Oni su izloženi u muzeju Južne Australije, kao i na Tandaniji – nacionalnim institutom za aboridžinsku kulturu.
  • Adelaid je poznat po tome što je veoma pristupačan grad. Ovaj grad je poznat i kao dvadesetominutni grad jer je poznato da može da se stigne do bilo koje tačke u gradu upravo za 20 minuta.
  • Ovaj grad je prvi u Australiji koji je ukinuo seksualnu i rasnu diskriminaciju, smrtnu kaznu, prvi je priznao imovinska prava Aboridžina i prvi je dao ženama pravo glas.
  • Egzotična botanička bašta u Adelaidu ima najveće i najstarije staklenike na južnoj hemisferi. Ovi staklenici su poznata atrakcija za turiste.