Šta znate o bejzbol parku – Fenway Park?

Šta znate o bejzbol parku – Fenway Park?

Fenvej park je bejzbol park koji se nalazi u Bostonu u Masačusetsu blizu trga Kenmor. On je od 1912. godine stadion tima Boston Red Sox i predstavlja najstariji bejzbol park u istoriji bejzbol lige. Park je dobio ime po tome što se nalazi u četvrti Fenvej u Bostonu.

Zbog svoje starosti, park je renoviran i proširen nekoliko puta. On je četvrti najmanji park po kapacitetu.

Fenvej je bio sedište svetskog kupa u bejzbolu 10 puta, pri čemu je Red Sox pobedio 5 puta. Prvi se odigrao 1912. godine, a najskoriji je bio 2013. godine. Pored toga što se tamo održavaju bejzbol utakmice, ovaj park je takođe mesto na kom se održavaju drugi sportski i kulturni događaji, koncerti, pa čak i političke i religijske kampanje.

Fenvej park je 20. aprila 2012. godine obeležio stogodišnjicu postojanja, a u martu te godine je dodat u nacionalni registar istorijske baštine. Smatra se da je ovo jedan od najpoznatijih stadiona na svetu.

U maju 1999. godine je pokrenuta inicijativa za izgradnju novog parka pored postojećeg, koji bi mogao da primi više od 40.000 ljudi, a uz očuvanje izvesnih sektora starog stadiona dok bi ostatak bio porušen. Ova odluka je bila veoma kontroverzna i pojavili su se mnogi koji su se protivili ovakvom potezu. Pojavio se i drugi plan po kom bi Fenvej park bio premešten na novu lokaciju odmah pored stadiona New England Patriots. Odluka je na kraju propala i odlučeno je da će se stadion samo renovirati i da se neće praviti novi.

Fenvej park se ne koristi samo za bejzbol, već i za druge sportove. Na njemu je održano 20 fudbalskih utakmica, nekoliko ragbi utakmica, a bilo je slučajeva da se igrao i hokej.

U Fenveju su održavani i brojni koncerti, a među umetnicima koji su imali prilike da nastupaju su Rej Čarls, Stivi Vonder, Brus Springstin, Rolingstonsi, Aerosmit, Pol Makartni i mnogi drugi.