Šta znate o stazi – Hollywood Walk of Fame?

Holivud staza slavnih se sastoji iz više od 2.500 zvezda urezanih u pločnik duž 15 blokova Holivud bulevara i tri bloka ulice Vajn u Holivudu u Kaliforniji. Ove zvezde su stalni spomenici dostignuća u industriji zabave i nose imena glumaca, muzičara, režisera, producenata, muzičkih i pozorišnih grupa, fiktivnih likova i mnogih drugih. Za stazu slavnih je zadužena holivudska Komora trgovine, a održava je holivudski Fond za istoriju.

Staza slavnih je popularna turistička destinacija, a svake godine je poseti nekoliko miliona ljudi.

Staza slavnih se prostire 2,1 kilometar kroz Holivud bulevar i 0,7 kilometara kroz ulicu Vajn.

U decembru 2014. godine, na stazi slavnih je bilo 2.538 zvezda poređanih u intervalima od 1,8 metara. Spomenici u vidu petokrakih zvezda su napravljeni od roze mermera, dok su ime i kategorija označeni mesingom. Postoji ukupno 5 osnovnih kategorija:

1. Filmska kamera je simbol za film
2. Televizor sa dve antene je simbol za televizijski program
3. Muzička ploča je simbol za muziku
4. Mikrofon je simbol za radio program
5. Maske su simbol za pozorište

Od svih zvezdi koje se trenutno nalaze na stazi slavnih, 47% pripada kategoriji filma, 24% televiziji, 17% muzici, 10% radio programu i manje od 2% pozorišnim glumcima. Otprilike oko 20 zvezda se dodaje svake godine.

Postoje i specijalne zvezde kojima se izražava zahvalnost korporativnim entitetima, organizacijima i drugim ljudima, ali one nisu deo staze slavnih već se nalaze na privatnom vlasništvu.

Treba napomenuti da čak i astronauti koji su išli na Mesec (Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins) imaju svoju posebnu zvezdu slavnih.

Neki slavni umetnici čak imaju svoje zvezde u više kategorija. Džin Otri je jedini umetnik koji ima zvezdu u svih pet kategorija. Bob Houp, Miki Runi, Roj Rodžers i Toni Martin imaju zvezdu u četiri kategorije, a čak 33 njih ima zvezdu u tri kategorije, a među njima su Frenk Sinatra, Din Martin, Deni Kej i mnogi drugi.

Sedam umetnika ima dve zvezde u okviru iste kategorije, kao npr. Majkl Džekson, koji ima svoju zvezdu i zvezdu u okviru grupe Džekson 5.

Među fiktivnim karakterima koji su dobili zvezdu na stazi slavnih su Miki Maus, Duško Dugouško, Paja Patak, Snupi i mnogi drugi.